5 tips voor de mooiste foto’s met een spiegelreflexcamera
© Unsplash

5 tips voor de mooiste foto’s met een spiegelreflexcamera

Door Aurélie Boffé
Leestijd: 2 min

Je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn om mooie foto's te nemen, zover is tegenwoordig wel duidelijk. Platforms zoals Instagram worden dagelijks overspoeld met talloze (niet-)professionele foto's, en zijn hierdoor de ideale media om te experimenteren met je fotografie. Wil jij je vrienden en familie imponeren met je mooiste vakantieplaatjes? Step up your game met deze 5 tips & tricks.

/

Wacht het perfecte moment af

Jouw perfecte foto zal je niet in 3 minuten kunnen vastleggen. Als fotograaf moet je veel geduld hebben omdat het licht en andere elementen constant veranderen. Afhankelijk van wat je wil fotograferen kom je best op verschillende momenten van de dag langs. Als je landschappen wil fotograferen is het licht het mooist in de ochtend (dan heb je ook minder last van andere toeristen die in het kader open), en in de avond. Voor het mooiste licht moet je foto’s nemen tijdens golden hour: het licht net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Je neemt ook best zo veel mogelijk foto’s, dan is de kans groter dat die ene perfecte foto met het perfecte licht tussen de selectie zit.

/

Je fototoestel is je vriend

Uiteraard heb je deftig materiaal nodig om mooie foto’s te maken. Dit betekent niet dat je je moet ruïneren aan een peperduur fototoestel. Tegenwoordig bieden grote merken al zeer goede toestellen aan tegen democratische prijzen. Ben je beginnende fotograaf? Dan neem je best een lens waarmee je zowel portretfoto’s als brede landschappen mee kan fotograferen, bijvoorbeeld een 18-135mm lens. Tip: de Pentax KP ziet er hip en retro uit, en maakt prachtige foto’s!

foto's

Pers

/

Ga op zoek naar een geschikte invalshoek

Een belangrijk trucje om jouw foto’s overzichtelijk en gestructureerd te maken: ga op zoek naar lijnen. Zorg dat de lijnen van gebouwen evenwijdig lopen, en de horizon horizontaal. Lijnen zorgen voor balans in je foto, en het kan ook helpen om de gouden regel van drie toe te passen: 1/3 lucht, 1/3 landschap en 1/3 ondergrond. Probeer met jouw foto’s je eigen verhaal te vertellen en een zo persoonlijk mogelijke invalshoek op te zoeken.

/

Pimp je foto

De populaire touch-up programma’s zoals Adobe Fotoshop of Lightroom zijn meestal niet goedkoop en te ingewikkeld om snel onder de knie te krijgen. Goed nieuws, er bestaan ook apps die volledig gratis zijn en waarmee je ook heel mooie filters op jouw foto’s kan plaatsen. Google Snapseed bijvoorbeeld, is een miniversie van Lightroom en werkt even handig en snel.

/

Kijk en leer

Het kan moeilijk zijn om onmiddellijk jouw persoonlijke toets toe te voegen aan je foto’s. Als je nog geen eigen stijl hebt, kan je op zoek gaan naar accounts die je inspireren en hier en daar ideetjes pikken. Daar is niets mis mee, zelfs de grootste artiesten zijn begonnen door hun idolen te imiteren! Instagram is hier het perfecte platform voor en begeleidt je graag doorheen de wereld van fotografie. Wij zijn alvast fan van het Instagram account van natuurfotograaf @lukasdegroodt!

 

Endless mountains. Green valleys.

A post shared by Lukas De Groodt (@lukasdegroodt) on

Birds flying high 🐦

A post shared by Lukas De Groodt (@lukasdegroodt) on

Still my favorite animal shot so far. Can you guess where he’s from?

A post shared by Lukas De Groodt (@lukasdegroodt) on

Those calm evenings at the lake.

A post shared by Lukas De Groodt (@lukasdegroodt) on

Enkele tips voor als je zelf op de foto wil staan: Met deze 10 tips sta je altijd goed op Instagramfoto’s

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fotografie, How to, Spiegelreflexcamera, Tips.