Doe-het-zelf tips voor een pedicure
© IMAXtree

Doe-het-zelf tips voor een pedicure

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

"Als je haar goed zit en je draagt mooie schoenen, kom je met alles weg", zei mode-icoon Iris Apfel. Klopt, tenzij je gekloofde hielen te zien zijn. Met deze tips kan jij een professionele pedicure gewoon zelf thuis uitvoeren. Zomervoeten in een knip!

/

Stap 1: een goede voorbereiding is de sleutel

Begin je pedicure met het verwijderen van de resterende nagellak op je teennagels. Gebruik hiervoor een kwaliteitsvolle nagellakremover en een pluisvrije pad. Was vervolgens je voeten en laat ze 8 à 10 minuten weken in warm zeepwater. Het weken van je voeten is de perfecte manier om de hielen, hardnekkige eeltknobbels en nagelriemen te verzachten.

Stap 2: Het begint vorm te krijgen

Nu je voeten helemaal proper en netjes zijn, kan de pedicure echt beginnen. Allereerst moet je je teennagels vormgeven. Knip je nagels met een nagelknipper en werk bij met een nagelvijl. Opgepast: het is belangrijk om je nagels kort te houden om nagelloslating te voorkomen. Knip ze daarbij in een vierkante vorm om ingegroeide teennagels te vermijden.

Stap 3: Smooth baby

Om je hielen glad te krijgen, heb je een tweezijdige pedicurevijl nodig. Met de ruwe kant van de vijl verwijder je vlot en veilig de harde huid en eventuele eeltknobbels. De andere zones werk je vervolgens af met de fijnere kant van de vijl. Denk eraan, eelt hoopt zich niet alleen op aan de hielen en de onderkant van onze voeten, maar ook langs de zijkant en op de voetzolen van onze tenen.

Stap 4: Verzorging van de nagelriemen

Nu je voetjes zijdezacht aanvoelen ben je klaar voor het verzorgen van de nagelriemen. Doordat je voeten vooraf zo’n 10 minuten in water hebben geweekt, heb je voor deze stap geen nagelriemverzachter of olie nodig. Handig toch? Duw met een houten of een proper roestvrijstalen bokkenpootje voorzichtig elke overgroeide nagelriem terug op zijn plaats. Opgelet! Duw niet te hard met het bokkenpootje. De huid rondom je nagels is erg kwetsbaar. Duw je de huid te veel naar achteren, dan krijgen ontstekingen en infecties vrij spel. Laat dat nu net het laatste zijn van wat je wil overhouden aan je pedicure.

Lees ook: S.O.S uitgroei: mijn kapper en nagelsalon zijn toe, wat nu?

/

Stap 5: Scrub en knip bij

Je bent er bijna, in deze stap volgt het polijsten van je nagels. Geef elke nagel een lichte scrubbeurt met een polijstblokje om ribbels glad te maken met glanzende én gezonde nagels als resultaat.

Nijnagel: een nijnagel zijn nagels waarbij de huid langs de nagelriem is ingescheurd. Best pijnlijk als je het ons vraagt. Een nijnagel kan je verwijderen aan de hand van een schone en scherpe nagelriemknipper. Pas wel op, overmatig scrubben met het polijstblokje kan je nijnagel erger maken en de huid rondom uitdrogen.

Stap 6: Hydrateer!

Om je pedicure zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk je voeten voldoende te hydrateren. Rijkelijk smeren is dus de boodschap.

 

Stap 7: Tijd voor kleur

Nu je klaar bent met de nodige verzorging van je voeten, is het tijd voor de pièce de résistance: nagellak! Essentieel voor een langdurige pedicure is om te starten met een dun laagje base coat. Een stap die jammer genoeg vaak vergeten wordt. Een base coat beschermt je nagels tegen vlekken die nagellak soms nalaat en beschermt de kleurnagellak tegen schilfering.

Na de base coat breng je twee lagen aan van jouw favoriete nagellakkleur. De eerste laag moet de hele nagel bedekken, met een beetje speling tussen de nagel en je nagelriemen. De tweede laag breng je aan voor een intensievere kleur als eindresultaat. Vergeet zeker niet om tussen de twee lagen twee minuten te wachten voor een snellere droogtijd.

 

Last but not least. Eindig sterk door een top coat toe te voegen voor een langdurige glans. Heb je liever een matte finnish dan moet je kiezen voor een top coat speciaal voor een matte afwerking.

Stap 8: Onderhouden

Je pedicure mag dan wel afgerond zijn, toch stopt het hier niet. Het is heel belangrijk je voeten goed te onderhouden. Breng voldoende voedende creme aan en durf af en toe een nagelolie op je nagels aan te brengen. Zo blijft je pedicure de hele tijd stralend. Extra verzorging is dus geen overbodige luxe om je voeten mooi en gezond te houden!

Lees meer Marie Claire op: Shop de mooiste sandalen van Belgische modemerken, Wat draag je tijdens een hittegolf: tips van Marie Claire’s moderedactrice Elspeth en Crush of the day: het duurzame swimwear label Kaly Ora.

Tags: Nagelverzorging, Pedicure.