Shaken or stirred? Zo maak je de perfecte espresso martini
©

Shaken or stirred? Zo maak je de perfecte espresso martini

Door Louise-Marie Servranckx
Leestijd: 1 min

Hoe drink jij jouw koffie het liefst? Met een wolkje melk, of toch liever shaken and stirred met wat wodka? De Espresso Martini is in enkele maanden tijd een echte publiekslieveling geworden en niet meer weg te denken uit cocktailbars. Zo maak je hem zelf. 

Cocktails zijn er in alle vormen, maten en smaken, maar sommigen hebben toch net dat tikkeltje meer. De Espresso Martini is zo’n cocktail en spreekt zowel liefhebbers van koffie als van cocktails aan. Deze overheerlijke mix van espresso en wodka is een favoriet geworden over de hele wereld.

Lees ook: 6 fleurige cocktails waarmee je je gezelschap omverblaast

/

Achtergrond van de Espresso Martini

Er doet een verhaal de ronde dat het beroemde supermodel Naomi Campbell naar de bar van Britse bartender Dick Bradsell kwam en vroeg om een sterke cocktail die haar wakker zou houden, maar zonder de sterke smaak van alcohol. De uitbater combineerde toen espresso, wodka, en koffielikeur om de iconische Espresso Martini te creëren.

/

Zo maak je hem zelf:

Een van de aantrekkelijke eigenschappen de Espresso Martini is niet enkel de smaak, maar ook het eenvoudige recept. Hier is hoe je het maakt:

Ingrediënten:

25 ml verse espresso

25 ml wodka

25 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Kahlúa)

10 ml suikersiroop (optioneel, afhankelijk van de gewenste zoetheid)

Vleugje zout

Ijsblokjes

Bereidingswijze:

Bereid een verse espresso en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Vul een shaker met ijsblokjes.

Voeg de espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop (indien gewenst) toe aan de shaker.

Sluit de shaker goed af en schud krachtig gedurende ongeveer 10-15 seconden.

Giet de Espresso Martini door een zeef in een gekoeld martiniglas.

Garneer met drie koffiebonen en een snuifje zout op de top.

Proost!

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cocktail, Espresso martini, Koffie.