De tabakologe tipt: 10 trucjes om te stoppen met roken
©

De tabakologe tipt: 10 trucjes om te stoppen met roken

Door Laura Dabekaussen & Eloïse Pirard
Leestijd: 3 min

Wil jij komaf maken met je nicotineverslaving? Tabakoloog Laurence Galanti geeft je tien eenvoudige en praktische tips om te stoppen met roken.

We roken teveel; op een terrasje, wanneer we op stap gaan, na een lekkere maaltijd of ’s ochtends bij de koffie … Het dagelijks leven is gevuld met momenten om tabak te gebruiken. En je geraakt er dus niet gemakkelijk vanaf! Uit onderzoek door het GFK ontwerpbureau, iTobaccologisten opdracht van Pfizer, blijkt dat drie op vier rokers al geprobeerd hebben om te stoppen, maar tot nog toe geen succes boekten.

1/11

Daarom lanceert Pfizer, Pact For Life, een maandlange actie, waarbij een roker een pact sluit met vrienden of familie. De roker geeft een maand lang het roken op en in ware Quid Pro Quo stijl, ontdoen de vrienden zich van een gewoonte die de roker stoort.

Waarom een maand? Deze periode geeft de rokers vijf keer meer kans om permanent te stoppen. Wij interviewden bioloog en tabaksexpert, Laurence Galanti, en vroegen haar naar de beste tips om te stoppen.

Lees ook: Zo help je een roker om te stoppen met roken.

2/11

Verlaag het nicotinegebruik niet

Vaak kunnen rokers niet in één keer volledig stoppen. Ze gaan eerst hun hoeveelheid verminderen. Dit is eigenlijk contraproductief, want de roker verliest zo veel van zijn energie en is gefrustreerd omdat hij continu denkt aan de hoeveelheid sigaretten die nog mogen gerookt worden die dag.

Tip: Het is productiever om een nachtstop in de zetten.

Enkel bij zware rokers kan een periode van minderen nog voorgesteld worden, al is aanbevolen om dat doen onder begeleiding van substituten of medicijnen.

3/11

Spreek niet over ‘Willen’

We spreken nooit over de wil om te stoppen met roken, maar eerder motivatie. Willen is een karaktereigenschap en er zijn mensen die deze trek in meer of mindere mate hebben. Hoe dan ook het ontmoedigt de roker snel en brengt een gevoel van devaluatie met zich mee als hij niet echt de wil heeft om te stoppen. Daarom is werken met motivaties beter. In plaats van te focussen op de wil van de roker om te blijven roken, kijken we naar de motivaties die hem dwingen om te stoppen.

4/11

Stop met te dramatiseren

Wanneer een roker stopt, moeten hij en zijn omgeving, een stap achteruit doen en toegeeflijk zijn. Wanneer de roker één sigaret rookt is namelijk niet alles verloren, mits hij leert van die kleine terugval. Want stoppen met roken is geen berg beklimmen in rechte lijn. Het is een weg die ieder op zijn eigen tempo doet, met soms een terugval op het pad.

5/11

Wees bewust van de plaats van tabak

Rokers hebben over het algemeen een duidelijke visie over de plaats die tabak inneemt in hun leven. Ze zeggen dat ze het leuk vinden en er plezier in hebben. We vertrekken vanuit deze context van plezier. Wanneer een roker zegt dat hij het plezierig vindt om met vrienden op een terrasje een sigaret te roken, zien we dat dat plezier vaak in de ervaring ligt en niet in het roken zelf.

Nu moeten we ook de negatieve aspecten onder ogen gaan zien: In de kou staan, een gesprek beëindigen, in de auto stappen om sigaretten te kopen, geld opdoen,.. Is dat het allemaal wel waard?

6/11

Verwaarloos het gedragsaspect niet

Gedrag is opgedeeld in gebaren en automatismen. De sigaret ’s middags na het eten is slechts één van de gewoonten van de dag. Rokers zijn vaak bang om die gewoontes te breken en moeten dus ervan verzekerd worden dat het oké is om te doen en er nieuwe gewoontes kunnen komen. Dit gebeurt niet op één dag. Het is dus aangewezen om risicovolle situaties in het begin te vermijden.

Vb ’s middags niet buiten gaan staan met de vrienden die wel die sigaret roken.

7/11

Focus op afleiding

Wanneer je na het stoppen toch even zin krijgt in een sigaret, focus je dan op iets anders. Gebruik kleine trucjes zoals het drinken van een glas water, een vriend bellen of een wandeling maken. Neem een heet bad of doe ademhalingsoefeningen, want elke afleiding telt.

8/11

Onderschat ook het fysieke aspect niet

Of je nu een zware roker bent of niet, na een tijdje is er een fysieke afhankelijkheid aan tabak. We raden dan ook sterk aan om te stoppen samen met een substituut, hetzij medicijnen, nicotinesubstituten of een combinatie van beide. Dit zorgt ervoor dat het beloningsgebied van de hersenen misleid wordt en de roker geen ontwenningsverschijnselen ervaart.

9/11

Mogelijkheid tot parallelle behandelingen

Acupunctuur en hypnose hebben een erkend placebo-effect bij de behandeling van roken. Als iemand extreem gemotiveerd is, kan de geest het gebrek aan roken terugdringen en onecht laten lijken. We zijn dan zo blij te stoppen dat we de effecten van ontwenning niet voelen.

10/11

Omring jezelf

De psychologische ondersteuning van je omgeving is zeer belangrijk voor het stop-proces. Iemand die al 20 keer is proberen te stoppen, zal je misschien ontmoedigen, terwijl iemand die te streng is en je schuldig laat voelen ook niet echt een hulp is. Zoek een goede kring van mensen die je aanpak begrijpen en erin willen meegaan.

Doe samen mee aan Pact For Life de rookstopcampagne van Pfizer

11/11

En de elektronische sigaret?

Het profiel van de roker is al lang niet meer hetzelfde. Hoewel nog steeds 20% van de volwassenen rookt in België, zijn er heel wat mensen die proberen te stoppen via een elektronische sigaret. Voor sommigen werkt het, voor anderen is het risico van het naast elkaar gebruiken van de E-sigaret en echte tabak te groot.

De E-sigaret kan een hulp zijn, maar enkel in het geval van een volledige rookstop. Dus niet meer roken aan de zijlijn, maar een variatie tussen elektronisch roken en medicijnen.

https://giphy.com/gifs/bridget-jones-joness-diary-evacampbells-X3A9DzstIEtxK

Veel succes!

Lees meer Marie Claire: Zo help je een roker om te stoppen, 7 op 10 Belgische vrouwen zouden zichzelf mooier vinder met wittere tanden, Feelgood fashion de tijdloze yogalijn van Hilde De baerdemaker,Grijsheid blijheid, 3 tips om niet in een winterdip te vallen,

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ongezond, Pact For Life, Pfizer, Roken, Stoppen met roken, Tips.