In topvorm op skivakantie dankzij deze 4 tips
© Getty Images

In topvorm op skivakantie dankzij deze 4 tips

Leestijd: 2 min

Nu het buiten steeds kouder wordt, kunnen we opnieuw beginnen aftellen naar de leuke skivakanties. Poedersneeuw en après-ski zijn uiteraard top, maar stramme spieren en verzuurde kuiten horen helaas ook bij de meeste skivakanties. Gelukkig is het nog niet te laat om je spieren wat te trainen. Dankzij deze handige tips ga jij binnenkort in topvorm op skireis.

/

Een skivakantie is altijd leuk en gezellig, en het skiën zelf is een uitdagende sport. Tijdens het skiën worden heel wat spieren aangesproken die je normaal weinig tot niet traint en dat kan leiden tot pijnlijke spieren. De skischoenen dwingen je onderbenen vooruit, waardoor er een constante belasting is van hamstrings en quadriceps en ook je evenwicht wordt de hele tijd op de proef gesteld op de piste. Gelukkig is het nog niet te laat om je voor te bereiden op je skivakantie. Op deze 4 punten bereid je je best nu al voor.

Lees ook: Helft Belgische vrouwen voelt zich ongemakkelijk bij sporten tijdens menstruatie.

1. Uithouding

Een goede uithouding is erg belangrijk tijdens het skiën. De meeste ongevallen op een skivakantie gebeuren niet voor niets in de namiddag wanneer de vermoeidheid begint op te treden. Als we moe zijn, zijn we minder alert en kunnen we ons minder goed concentreren.

Je kan vermoeidheid tegengaan door je uithoudingsvermogen te trainen. Denk hierbij aan joggen, touwtjespringen of schaatsen. Bouw je training langzaam op om overbelasting te vermijden. Als beginnende loper start je bijvoorbeeld best met 15 minuten joggen. Daarna kan je een kwartier joggen afwisselen met stappen.

skivakantie topvorm

Shutterstock

/

2. Snelheid

Een andere belangrijke vaardigheid tijdens het skiën is snelheid. Een goede reactiesnelheid kan je bijvoorbeeld helpen tijdens het corrigeren. Je kan dit trainen aan de hand van plyometrie ofwel het sneller laten reageren van je spieren.

De high knee run is de ideale oefening om je snelheid te verbeteren. De oefening is best eenvoudig: je hoeft enkel ter plekke te lopen terwijl je je knieën zo snel mogelijk tot op heuphoogte brengt. Doe deze oefening tien seconden lang en rust daarna vijf seconden uit. Herhaal deze set acht keer.

Skivakantie topvorm

Shutterstock

Lees ook: 5 eenvoudige technieken om je nek en schouders te ontspannen.

/

3. Kracht

Tijdens het skiën spreken we erg veel verschillende spieren aan. Je moet vaak lang dezelfde positie aanhouden, waardoor je hamstrings, kuitspieren, quadriceps en bilspieren extra sterk moeten zijn. Het is dus aangeraden om je op voorhand te focussen op het trainen van je beenspieren.

Lunges zijn hier de perfecte oefening voor. Om een lunge uit te voeren, doe je een stap naar achter en buig je beide knieën 90°. Verdeel je gewicht gelijkmatig over beide benen en ga langzaam neer en daarna sneller terug naar boven. Herhaal dit twaalf keer voor een ideale work-out voor je benen.

Skivakantie topvorm

Shutterstock

/

4. Evenwicht en coördinatie

Tijdens een skivakantie verwachten we erg veel van onze benen en ons bovenlichaam. Coördinatie is erg belangrijk om snel nieuwe bewegingen te leren en je skitechniek zal er ook snel door verbeteren. Je evenwicht kan je heel eenvoudig thuis oefenen. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen op een been staan. Ook tijdens je skivakantie is het aan te raden om elke dag te stretchen om enorme spierpijn te vermijden.

De kuitstretch kan je heel simpel uitvoeren op de trap van het hotel waarin je verblijft. Ga met de tippen van je tenen op de trap staan, til je hielen even omhoog en laat ze vervolgens zakken tot je de stretch voelt in je kuiten. Hou deze stretch dertig seconden aan voor het beste resultaat.

Skivakantie topvorm

Shutterstock

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Conditie, Skivakantie, Spieren, Training.