Feelgood fashion: PlayPauze, de tijdloze yogacollectie van Hilde De Baerdemaeker
© Nancy Schoenmakers & Dirk Leunis

Feelgood fashion: PlayPauze, de tijdloze yogacollectie van Hilde De Baerdemaeker

Door Elspeth Jenkins 
Leestijd: 4 min

Niet zomaar de zoveelste BV collectie: PlayPauze is de naam van de yogalijn die actrice Hilde De Baerdemaeker met ontwerpster Katrien Smets ontworpen heeft voor A.S. Adventure. Een collectie met tijdloze basics in duurzame materialen, volledig opgedragen aan yoga. De sport die hen bindt en een moment van rust brengt in hun drukke levens.

Dit stuk verscheen in het novembernummer 2018 van Marie Claire België.

/

Een sustainable modelabel

Katrien: “Ik heb rechten gestudeerd, maar mode heeft mij altijd geboeid. Ik heb ook een aantal jaren als persattaché gewerkt voor verschillende modemerken en op een gegeven moment had ik zoiets van: laat ik alles gewoon bundelen.

Yoga hoort bij mijn levensstijl en zit voor een groot deel verwerkt in de collectie, die ik onder mijn eigen naam uitbreng en ook sustainability ligt mij nauw aan het hart. Ik wilde iets doen dat sociaal verantwoord is. Zo is mijn kledinglabel geboren.

Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik naar Marrakesh getrokken voor een yogaweek, daar ben ik Hilde tegengekomen. Dat was grappig, want ik wist dat als ik haar ooit zou ontmoeten, dat wij het goed met elkaar zouden kunnen vinden. Dat heb je zo met bepaalde mensen.

We hadden direct een goede klik. Hilde voelde zich ook aangesproken, net door dat sustainable verhaal dat achter mijn eigen collectie zit. Ik heb nooit het idee gehad om absoluut een modelabel te hebben, ik had meer zoiets van: hoe kan ik mijn steentje bijdragen aan een betere wereld. En mijzelf tegelijkertijd ook amuseren…”

Hilde: “Ik ben zelf ook bezig met gezondheid en ik probeer mild te zijn voor mijzelf. Als ambassadrice van Mei Plastic Vrij probeer ik goed te zijn voor mens en natuur. Dat is begonnen sinds ik stiefkinderen en kinderen heb. Dan begin je na te denken over de volgende generaties. Ik wil niet kortzichtig zijn over mijn eigen leven, ik ben ook bewust bezig met wat we gaan nalaten. De jongeren van tegenwoordig zijn daar veel meer mee bezig dan toen ik die leeftijd had. En ik ben een kleindochter van groenteboeren! De tractor, de velden, en de melk van de koe hoorden daar allemaal bij. Mijn vader ging nog op klompen naar school.

Ik trek nu veel meer terug naar de natuur dan vroeger en hoop dat we collectief die bocht zo snel mogelijk nemen. Stoppen met het gedachtegoed dat nemen, nemen, nemen van de planeet kan blijven duren. Dat zijn we met z’n allen wel allemaal aan het doen, dus ik ben heel blij dat er nu een bewustwording is.”

playpauze_yoga_collectie_mc

Nancy Schoenmakers & Dirk Leunis

/

Op dezelfde golflengte

Katrien: “Wat activewear en yogawear betreft, heb ik op een dag naar A.S. Adventure gebeld, omdat ik wist dat zij met natuur bezig zijn. Ik wilde graag met hen samenzitten, omdat zij kwaliteit en sustainability uitstralen, erg belangrijk om het idee van een yogacollectie verder te ontwikkelen.

Een korte schets van dag ging zo: Ik bel de mensen van A.S Adventure op om mijn idee te pitchen en een uur later staat Hilde al voor mijn deur. Ze was gecontacteerd door A.S. Adventure om het gezicht te worden van hun activewear afdeling. We hadden meteen het gevoel: hier moeten we iets mee doen.

Dus zijn we samen naar Portugal getrokken om te kijken en te beginnen ontwerpen, ik produceer mijn collectie in Portugal, mijn atelier is daar ook. Wij zitten op dezelfde golflengte. Ik ben geen fan van schreeuwerige yogakleding in fluo of tie-dye. We vonden dat je de rust echt mist in de meeste collecties. Dat is uiteindelijk wel de reden waarom je yoga doet.”

playpauze_yoga_katrien_marieclaire

Nancy Schoenmakers & Dirk Leunis

/

Een collectie voor alle vrouwen

“Alles is 50/50, het verhaal is echt Hilde en Katrien: we ontwerpen en regelen ook de zakelijke kant samen. We wilden het verhaal van elke vrouw vertellen: in de campagne zie je een dame van 66 alsook een curvy model. De lijn is er voor alle vrouwen.
Ons motto: yoga for every shape and every size. De meeste mensen hebben niet de perfecte maten. Bij ons komt de sterkte van de vrouw moet naar voren. Daar doe je alle vrouwen een plezier mee. Iedereen is op zoek naar comfort en tegelijkertijd mooi zijn. Dat zijn uiteindelijk de kleren die je het meest draagt.

We hebben rekening gehouden met vrouwen die er niet van houden om hun bovenarmen te tonen, tops met een band die blijft zitten wanneer je in een bepaalde pose gaat staan, zodat je een buikje kan verhullen…

playpauze_yoga_hilde_marieclaire

Nancy Schoenmakers & Dirk Leunis

/

Codewoord: Yoga

“Je kan de collectie als casual kleding dragen, zelfs wanneer je nog nooit de binnenkant van een yogastudio hebt gezien. De insteek blijft yoga. Dus je kan elk stuk dragen tijdens een yogales, maar je kan het ook verlengen naar iets anders.

We gebruiken Tencel. Een duurzaam en ademend materiaal. Heel zacht, de stof voelt echt aan als een tweede huid. De overheersende kleur is zwart, maar dat wordt gebroken met grijs. In de toekomst zien we de collectie verder evolueren dan enkel kleding: een meditatiekussen of een hangmat passen zeker in het plaatje.

Alles om tot rust te komen.

We moesten het ergens afbakenen: ik heb mijn label, dus waar maken we anders het verschil?

Je moet alles altijd onder een noemer zetten. Want er is heel weinig in België te doen rond yogakleding. Die markt is best nog onaangeroerd, terwijl er heel veel mensen aan yoga doen.

We trekken de lijn ook door naar onze verpakkingen. Het is niet de bedoeling dat elk stuk in een afzonderlijk plastiek zakje in de winkels toekomt, we hebben gekozen voor bio afbreekbare zakjes.

Ook onze tags zijn van gerecycleerd papier, iets dikker en grijs, maar wel zeker over nagedacht.”

playpauze_hilde_yoga

Nancy Schoenmakers & Dirk Leunis

De PlayPauze collectie is nu te koop bij A.S. Adventure en JUTTU.

Meer Marie Claire lezen: Crush off the day: de Andy Warhol x Eastpak collectie, Black Friday de leukste online finds voor heel het gezin,Interview Belgische interieurarchitecte Kim Munpangilai maakt naam en faam in New York,

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Activewear, Collectie, Fitness, Nieuwe collectie, Sport, Yoga.