Less mess, less stress: de beste schoonmaaktips van een poetsexpert
© Getty Images

Less mess, less stress: de beste schoonmaaktips van een poetsexpert

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

We zijn tijdens de lockdown massaal aan het kuisen en opruimen gegaan. Wil je ook in het nieuwe jaar je huis op orde blijven houden? Dan heeft poetsexperte Zamarra Kok de ultieme tips voor jou. "Een snelle poetsbeurt van amper 30 minuten volstaat om alles er opnieuw picobello te laten uitzien."

/

Door de crisis en de bijkomende maatregelen zitten we godganse dagen thuis. En wie de hele tijd binnen zit, wordt geconfronteerd met alle uitgestelde of nooit uitgevoerde beslissingen van eerder. Plots zie je hoe stoffig bepaalde hoekjes écht zijn en moet je die logeerkamer wel aanpakken omdat de keukentafel toch geen optimaal bureau blijkt. Bovendien maken we ook meer rommel doordat we veel meer tijd in ons kot doorbrengen.

“Thuiswerkers ervaren vandaag echt een stevige portie stress door de rommel die zich heeft opgestapeld na wekenlang telewerken. Handige, snelle poetstips zijn daarom mooi meegenomen om het poetsen eens met een frisse blik aan te vatten”, vertelt poetsexperte Zamarra Kok. Zij legt uit waarom we van poetsen vooral geen onoverkomelijk grote opdracht moeten maken. Dankzij deze praktische opruim- en poetstips ben je zo op weg geholpen en behaal je snel resultaat:

Van werkplek tot eettafel in enkele seconden

Veel mensen werken overdag aan de eettafel. Op het einde van de werkdag kan het ontmoedigend zijn om al je materiaal weer op hun toegewezen plek te leggen. Zeker als je ze morgen gewoon opnieuw nodig hebt. Om er toch voor te zorgen dat je werk niet overal blijft rondslingeren, kan je best al je werkspullen (balpennen, notities, computer…) ’s avonds verzamelen op een dienblad of in een bak. Op die manier blijft al je materiaal toch bij elkaar, is het ’s ochtends makkelijk starten en word je niet de hele avond geconfronteerd met je werk.
Natuurlijk ben jij lang niet de enige die overdag materiaal nodig heeft en dit per ongeluk laat liggen. Heb je bijvoorbeeld studerende kinderen in huis dan zullen zij ongetwijfeld ook wat bezittingen over het huis verspreiden. Jezelf motiveren om op te ruimen is soms al een uitdaging, laat staan om je kinderen hiertoe aan te zetten. Toch valt dit makkelijk op te lossen. Wijs ieder gezinslid een mand(je) toe waarin zij ’s avond hun spullen verzamelen dat ze mee naar hun kamer nemen. Zo eindig en begin je elke dag met een opgeruimd huis.

Communiceer met je gezinsleden

Door het telewerken zijn we veel meer thuis. Vrije tijd, babysitten, werken… het loopt allemaal door elkaar. Toch wordt zelden gesproken over de rolverdeling in het huishouden. Maak daar werk van, engageer je partner en je kinderen om taken op zich te nemen. Om dit te doen werken, moet je bereid zijn enkele verantwoordelijkheden uit handen te geven. Wil je dat bepaalde taken per se op jouw manier gebeuren, dan doe je ze best even zelf, of wil je dat je gezinsleden de last verminderen? Aan jou de keuze.

Een proper huis begint met je dagelijkse gewoontes

Vaker en ‘oppervlakkiger’ poetsen is een goede zaak, maar je kan beter voorkomen, dan genezen. Wil je geen aangekoekte kalkresten in de douche, maak er dan de gewoonte van om na elke douchebeurt je tegels of glas goed af te drogen.

Ook dagelijks kort stofzuigen, doet veel. Elke keer als je bijvoorbeeld in de zetel ploft, vliegen er tot 30 minuten erna huidschilfers en huisstofmijt in het rond. De aankoop van een draadloze stofzuiger, zoals deze van ROIDMI, kan daarom goed van pas komen.

Plan een maandelijkse grote schoonmaak in

Naast de dagelijkse en wekelijkse routine, plan je maandelijks best een iets grondigere poetsbeurt in. Dan pak je alle hoekjes aan die je normaal weleens vergeet. Stofzuig bijvoorbeeld eens je gordijnen, plinten, plafond, de onderkant van de stoelpoten, de keukenlade…
Vergeet zeker ook niet een keer per jaar je koelkast even van de muur weg te trekken. Door af en toe eens de achterkant van je koelingsappartuur te stofzuigen, zullen je apparaten veel langer mee gaan en minder verbruiken. Ook de naden van je eetstoelen en hun poten worden veel vergeten.

Hou je bed fris

Huisstofmijt is een van de meest voorkomende allergieën bij Belgen. Behalve regelmatig stofzuigen en ruimtes verluchten, speelt het verzorgen van je matras en lakens een grote rol in het behelpen ervan. Hoe verleidelijk het ook is om ’s ochtends je bed onmiddellijk op te dekken, wacht je hier beter nog even mee. Het is beter om je bed even helemaal open te leggen, terwijl je de frisse buitenlucht erop laat waaien. Want als er één ding is waar huisstofmijt niet tegenop kan, is het wel frisse lucht.

Investeer in microvezeldoeken

Velen denken dat ze beter sporadisch schoonmaken met agressieve middelen, dan regelmatig te poetsen zonder poetsmiddelen. Niets is minder waar. Gebruik liever zachte producten of zelfs geen producten op regelmatige momenten. Met behulp van een kwaliteitsvolle microvezeldoek heb je namelijk veel minder producten nodig. Let op, was je microvezeldoeken nooit met wasverzachter, want daar worden ze vettig van.

Maak het leuk

Last but not least: maak van kuisen een leuke bezigheid. Organiseer ’s avonds een gezamenlijke stofzuigdisco met je kinderen door ledlampjes op je stofzuiger te plakken en een oppeppende afspeellijst door de boxen te knallen. Plezier gegarandeerd en zo is dat opruimen onmiddellijk over. Misschien dat deze playlist je wel weet te motiveren:

Lees meer Marie Claire op: Voor u uitgetest: zijn high-end huishoudtoestellen hun prijs waard?, Lenteschoonmaak: 5 tips om sneller en beter schoon schip te maken en Marie Claire tipt de lekkerste cocktails om thuis te maken.

Tags: Poetstips, Zamarra kok.