Slaaptips van de expert: “Je moet van slapen een prioriteit maken”
© Getty Images

Slaaptips van de expert: “Je moet van slapen een prioriteit maken”

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

De Amerikaanse Dr. Rebecca Robbins weet alles over slaap. De experte werkte samen met het Nederlandse beautymerk Rituals aan een collectie rond kalmte, stilte en rust, The Ritual of Jing. Dit zijn haar tips om beter te ontspannen, onrustige nachten te bannen en dieper te slapen.

/

“Een goede nachtrust is geen luxe. Het is een absolute noodzaak en essentieel voor gezondheid en welzijn. Wie bereid is om zijn slaapduur een klein beetje te verlengen en een paar strategieën toe te passen, kan heel wat voordelen in zijn persoonlijke en professionele leven ervaren. Slaap lijkt iets passiefs, alsof we buiten westen zijn wanneer ons hoofd het kussen raakt totdat we terug wakker worden. Maar slapen is een actief proces, essentieel om de dag door te komen, te slagen in wat we doen en succesvol te zijn.”

Stress

“We gaan vaak te werk zonder plan. We rommelen maar wat aan, zonder een bepaalde bedtijd vast te leggen. Tot dat we op de klok kijken en beseffen dat we over een paar uur al moeten opstaan om te gaan werken. Stress wordt gezien als één van de belangrijkste boosdoeners voor slaaptekort. Als er niets wordt gedaan om ermee om te gaan, ontstaat een schadelijke cyclus waarbij stress leidt tot slapeloosheid. En slapeloosheid leidt tot een depressieve stemming en zo beland je in een neerwaartse spiraal. Het één beïnvloedt het ander: als je goed slaapt, kun je overdag beter met tegenslagen omgaan. En als je goed met stress omgaat, kun je ’s avonds beter slapen.”

Lees ook: Hoe adaptogenen je lichaam terug in balans kunnen brengen.

“Het is belangrijk om van slapen een prioriteit te maken. Dat begint met het besef dat je slaap beschouwt als een cruciaal onderdeel van je succes en gezondheid en dat je er daarom tijd voor maakt. Dat kan met kleine gedragsveranderingen. Je kan bijvoorbeeld old school je apparaten wegleggen, aan je geliefden denken, in een dagboek schrijven en mediteren. Dagelijkse praktijken die in de moderne maatschappij hun vanzelfsprekendheid hebben verloren, maar die zo onmisbaar zijn.”

Suite 702

/

Routine van slapen

“Mijn geheim voor een goede nachtrust: ik hecht veel belang aan mijn bedtijdroutine. Ik zet mijn telefoon uit, neem een warme douche of bad en neem de tijd voor een uitgebreid skincareritueel. Voor mij is dat moment van de dag een manier om mezelf in slaapmodus te brengen. Overdag draait alles rond presteren en zo veel mogelijk doen en bereiken. De mindset voor rust en ontspanning is compleet het tegenovergestelde.”

“We hebben elke nacht tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Een slaaproutine werkt pas goed als je deze regelmatig uitvoert. Creëer een routine die bij je past en stel je erop in om dit elke avond op dezelfde manier te doen.”

“Het is niet ongewoon om in het midden van de nacht wakker te worden. Als je wakker wordt, doe in geen geval het licht aan, laat je telefoon liggen en doe gewoon rustig wat je wou doen. Als wakker worden een vaste routine wordt, probeer dan na te gaan wat je wakker maakt. Is het een geluid? Probeer met oordopjes te slapen, of schaf een white noise slaaphulp aan. Word je wakker om te plassen? Drink minder voor het slapen gaan.”

Lees meer Marie Claire op: Is het nodig om vitamine D-supplementen te slikken in de winter? 7 wetenschappelijk bewezen manieren om je mentale gezondheid op peil te houden

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Gezonde levensstijl, Rituals, Slapen.