10 dingen die je nog niet wist over je clitoris
© Charlotte Abramow

10 dingen die je nog niet wist over je clitoris

Door Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 4 min

Dat ze er zit, weet je ongetwijfeld. Dat het betere vinger- en mondwerk haar (en bij uitbreiding jou) gelukkig maakt, weet je ook (enfin, dat hopen we toch). Maar dat kleine, roze knopje bovenaan je vagina blijkt een wereld aan geheimen te verbergen. Geheimen die je wel eens heel goed van pas zouden kunnen komen. Daarom lichten we bij deze een tipje van de sluier in 10 nuttige weetjes.

/
  1. Mijn clitoris, mijn ijsberg

Denk je dat je clitoris enkel het kleine knopje is dat je ziet aan het begin van je vagina? Think again! Zo’n 75% van je clitoris zit intern en vertakt in uitlopers of ‘beentjes’ die maar liefst 9 centimeter lang kunnen zijn. Met andere woorden: je clitoris heeft intern uitlopers rond je vaginamond en tot in je schaamlippen. Er zijn theorieën die beweren dat ook de befaamde G-spot een uitloper is van de clitoris, maar onderzoek om dat te bevestigen ontbreekt vooralsnog. Feit is wel dat je vaginahals nagenoeg ongevoelig is. Vermoedelijk een slim trucje van Moeder Natuur omdat vaginaal bevallen anders simpelweg ondraaglijk pijnlijk zou zijn.

  1. Move over penis! Het zenuwrecord staat op naam van de clitoris

De penis mag dan wel het gevoeligste orgaan zijn van de mannelijke anatomie, de clitoris groepeert maar liefst dubbel zoveel zenuwen. Zo’n 8.000 zenuwenreceptoren komen samen in dat kleine, roze knopje, wat verklaart waarom het zo gevoelig is. Ter vergelijking: je vingertoppen tellen ongeveer 2.500 zenuwreceptoren per vierkante centimeter.

  1. Je kan als vrouw wel degelijk een erectie hebben

‘Hoe, wat, waar?’ horen we je denken, en nee, je hoeft niet direct te grijpen naar je corrigerend ondergoed om de boel in het gareel te houden. Maar aangezien de clitoris bestaat uit hetzelfde sponsachtige weefsel als de penis, kan ze ook, mits de juiste stimulatie, in erectie komen. Wanneer je opgewonden bent, vult het weefsel zich immers met bloed, waardoor je clitoris opzwelt. Aan de buitenkant zorgt dat voor een verhoogde gevoeligheid wat (if you’re lucky) kan leiden tot een orgasme. Aan de binnenkant zorgen de opgezwollen uitlopers voor een soort van inwendige knuffel.

Benieuwd waarom de één een hoger libido heeft dan de ander? 

/
  1. De clitoris zit niet bij elke vrouw op dezelfde plaats

Ondanks wat sommige filmklassiekers van bedenkelijke allure mogen beweren, bevindt de clitoris zich wel degelijk altijd in de vagina, maar binnen dat domein zit ze niet altijd op dezelfde plaats. Idealiter (orgasmegewijs) zou ze op 2.5 cm van je vaginamond moeten zitten, maar er zijn vrouwen bij wie ze verder zit en er zijn (vermoedelijk gelukkige) vrouwen bij wie ze dichterbij zit. Hoe korter de afstand, hoe groter de kans op een orgasme bij penetratie, als we sommige onderzoekers mogen geloven.

  1. Size does matter, ook bij haar

Niet alleen de afstand tussen de vaginamond en de clitoris zou bepalend zijn voor je orgasmekansen. Ook de grootte van je clitoris zou een rol spelen. Er zijn namelijk onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen met een grotere clitoris gemakkelijker klaarkomen. Hoe groot of hou klein je clitoris uitvalt, is helaas bepaald door Moeder Natuur. Sommige zijn 7 cm lang, andere 12. Sommige zwellen bij opwinding 50 % op, andere maar liefst 300 %. Waar je precies valt in de rangorde, heb je niet in de hand, maar als je het gevoel hebt dat je schaamlippen of clitorale voorhuid (ja, die heb je) je genot in de weg zitten, kan je je daarvoor wenden tot een plastisch chirurg.

  1. Je clitoris groeit naarmate je ouder wordt

Dat seksuele organen groeien en ‘rijpen’ tijdens de puberjaren hoeven we je allicht niet meer uit te leggen, maar je clitoris groeit en verandert ook naarmate je ouder wordt. Vooral hormonale veranderingen die gepaard gaan met zwangerschap en de menopauze brengen veranderingen teweeg. Of we daaruit mogen afleiden dat je kans op orgasmes toeneemt naarmate je ouder wordt, hebben we niet kunnen achterhalen.

  1. Er is een link tussen je neus, je navel en je clitoris

In de klassieke oudheid betekende het woord ‘nasus’ zowel ‘neus’ als ‘clitoris’. Vermoedelijk is dat ook waarom de clitoris door sommigen de neus van de vagina wordt genoemd. Je neus heeft trouwens ook een soort clitoris die kan opzwellen als je opgewonden wordt. Ooit plots een verstopte neus gekregen tijdens een stomende stoeipartij tussen de lakens? Dan lag dat waarschijnlijk daaraan. En er is nog een lichaamsdeel dat een link heeft met de clitoris. Je navel ontstaat in utero immers uit hetzelfde weefsel en bevat ook veel zenuwen. Raakt iemand je navel aan, dan zou je dit in theorie kunnen voelen in je geslachtsdelen. Bovendien zou er zich een drietal vingerbreedtes onder je navel een plek bevinden die, indien een twee- à drietal minuten ingedrukt, kan leiden tot een orgasme zonder enige ander vorm van stimulatie. Nader onderzoek volgt ongetwijfeld.

/
  1. Je clitoris is het enige gekende lichaamsdeel dat enkel dient voor genot

Ja, je leest het goed: buiten jou gelukkig maken (toch voor even) heeft de clitoris geen enkel nut. Of toch geen enkel nut dat onderzoekers tot nu toe hebben kunnen achterhalen. Nu ja, soms mag dat ook, nietwaar?

  1. Je clitoris is het enige lichaamsdeel dat nooit ouder wordt

Buiten het feit dat ze groter wordt naarmate de jaren er bij jou bij tikken, heeft je clitoris geen last van de tand des tijds. Een clitoris van een 80-jarige ziet er even rimpelvrij uit als het exemplaar van een 20-jarige. Wat je precies met die kennis moet aanvangen, is ons een mysterie, maar persoonlijk vinden we het aangenaam om te weten dat toch ten minste één stukje van onze anatomie eeuwig jong zal blijven.

  1. Alle orgasmes zijn uiteindelijk clitoraal

Of je nu je climax bereikt via clitorale stimulatie, G-spot stimulatie, vaginale stimulatie of penetratie; uit een Frans onderzoek, uitgevoerd in 2009 waarbij voor het eerst een clitoris in erectie werd bestudeerd via echografie, blijkt dat het allemaal neerkomt op hetzelfde. Je wordt opgewonden omdat je clitoris gestimuleerd wordt, zowel de uitwendige in knopjesvorm als de inwendige die zich vertakt rond je vaginamond tot in je schaamlippen. Freud zou het ongetwijfeld niet graag horen. Wij zijn daarentegen weer een heel pak wijzer geworden.

Lees ook: alles over jouw orgasmes in het Grote Orgasmeonderzoek. 

Bronnen: www.theguardian.com, www.redbookmag.com, www.psychologytoday.com, www.gezondnu.nl, www.gezondheidsnet.nl, www.independent.co.uk en uiteraard ‘Het Vaginaboek’ van Goedele Liekens, uitgeverij Horizon, ISBN 978 94 926 2650 9. Te koop op www.goedele.com

 

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Gezondheid, Lifestyle, Seks.