Met deze tips van een budgetexpert hou je meer geld over aan het einde van de maand
© Getty Images + MC

Met deze tips van een budgetexpert hou je meer geld over aan het einde van de maand

Leestijd: 7 min

Wil je meer uit je geld halen? Meer doen met minder (geld)? Niet altijd nog een stuk maand overhouden aan het einde van je loon? Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck deelt in haar nieuwe boek 'Hack je budget' 365 beproefde en slimme tips en combineert deze met handige stappenplannen.

/

Hoe je er financieel ook voorstaat en hoe je ook met geld omgaat, feit is dat het iedereen beroert. “Vooral in deze crisistijd, waarin euro’s steeds sneller door onze vingers lijken te glippen en waar (financiële) rust in ons hoofd vaak ver te zoeken is”, schrijft Van Wesenbeeck. “Het liefst willen we van die geldstress af en hopen we spoedig weer meer grip op ons budget te krijgen, dat hoor ik nu meer dan ooit verzuchten in mijn coachingpraktijk.”

“Het is slim om met je geldzaken aan de slag te gaan en nog slimmer om het niet langer uit te stellen. Geld heeft immers invloed op álle aspecten van het leven. Maar budgetteren en het gezinsbudget managen, is niet altijd makkelijk. Misschien zie je door de vele bomen het bos niet meer. Daarom biedt dit boek je de kans om er eindelijk aan te beginnen, stap voor stap. Om meer uit je geld te kunnen halen, meer te kunnen doen met minder geld en niet langer op het eind van je loon nog een stuk maand over te hebben, reik ik meer dan 365 beproefde, nuttige en praktische bespaaracties aan die hun nut bewezen hebben en hun effect niet zullen missen.”

Lees ook: 7 nieuwe films en series op Netflix om in december te kijken.

Belangrijk om in je achterhoofd te houden, aldus Van Wesenbeeck, is dat je niet té snel té veel mag verwachten. “Wie zijn portemonnee wil spijzen en meer ruimte in zijn gezinsbudget wil creëren, zal klein moeten beginnen. Met een eerste euro. En dan nog één. En nog één. Totdat die vele kleintjes één grote worden en ze zo grote impact hebben op jouw budget en je leven. Neem dit mee als je het boek leest, want het loopt als de rode draad doorheen elke pagina en zal jou motiveren om gezwind aan de slag te gaan en te blijven.”

Shutterstock

7 tips die je meteen geld zullen opleveren

1. Volg de 50/30/20-regel

Een van de nuttige leidraden om je budget te organiseren is de 50/30/20­regel. Je vindt hem in het boek All your worth, the ultimate lifetime money plan van Elisabeth Warren, Amerikaanse politica en voormalige Harvard­professor (gespecialiseerd in faillissementsrecht):

  • 50 procent van je inkomsten (de nettobedragen!) besteed je aan wat je echt nodig hebt, dat zijn die uitgaven die een grote impact hebben op de kwaliteit van je leven (zoals huisvesting, gas en elektriciteit, dokterskosten, autoverze­ kering…).
  • 30 procent gaat naar dingen die je wilt (een gsm­abonnement met ongelimi­ teerd aantal belminuten, kabeltelevisie, de noodzakelijke basisgarderobe…). Opgelet: dit klinkt mooi, maar het gaat hier enkel om uitgaven voor basis­ dingen die het leven aangenamer maken, niet om uitgaven voor extravagante zaken zoals nog een extra paar pumps of een duur horloge, of diensten zoals een reis naar Bali of wekelijkse kappersbeurten.
  • 20 procent van je netto­inkomen spaar je, zet je opzij voor je pensioen of gebruik je om je schulden af te betalen.
/

2. Betaal zoveel mogelijk met cash geld

Cash betalen is in de eerste plaats een goede strategie of werkwijze voor big spen- ders die hun budget beter onder controle willen houden. Maar het werkt uiteraard ook gewoon bij de doorsneeconsument, voor jou en voor mij dus. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen, elke keer dat je met cash geld betaalt, een soort ‘pijn’ registreren, en die wil je liever vermijden. En ja hoor, die ‘betaalpijn’ (de pain of paying) bederft de pret van het consumeren en daardoor geef je je geld minder makkelijk uit. Die pijn speelt dus een belangrijke rol bij je zelfregulatie. Als je je aankopen met een kaart of via een app of sms doet, voel je de betaalpijn veel minder en laat je het geld makkelijker rollen.

Als je cash betaalt, kun je ook maar beter grote biljetten gebruiken. Die zijn veel effectiever dan de kleine, want een briefje van 100 euro aanbreken doet veel meer ‘pijn’ dan een van vijf euro. Om die reden zul je twee keer nadenken voor je een biljet van 100 euro uitgeeft.

Lees ook: Zo maak je dé perfecte pasta alle vongole.

Ook de transparantie van het betaalmiddel dat je gebruikt, bepaalt of je je geld laat rollen of niet. Hoe transparanter het betaalmiddel, hoe meer betaalpijn je voelt en hoe minder je dus zult uitgeven. Contant geld is het meest transparante betaal­ middel.

Betalen met cash heeft nog een andere nuttige bijwerking: uit onderzoek blijkt dat mensen die met plastic (kredietkaart, betaalpas, contactloos) betalen over het algemeen meer producten kopen, en dat ze meer ongezonde producten kopen, dan wanneer ze contant betalen. Met cash betalen, en de betaalpijn, stimuleren je dus ook om gezondere keuzes te maken.

/

3. Doe slim je voordeel met aanbiedingen

Onze boodschappen zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis duurder geworden. En het ziet ernaar uit dat dat nog wel even zo zal blijven. Dé manier om in crisistijd (of in betere tijden uiteraard ook) in de supermarkt geld te verdienen, is door te pro­ fiteren van (tijdelijke) aanbiedingen, kortingen en acties. Als je niet in de valkuilen trapt, rijd je met een goedkopere winkelkar de supermarkt uit.

Weet dat aanbiedingen er in de eerste plaats zijn om je meer te doen kopen. Dat wil niet zeggen dat je er geen voordeel uit kunt halen, zolang je volgende tips in het achterhoofd houdt:

  • Kortingsbonnen zijn een geweldige manier om mensen dingen te laten kopen; onderzoeken hebben aangetoond dat de doorslag om iets te kopen vaak gegeven wordt door bonnen. En er zit een addertje onder het gras: veel mensen gebruiken die bonnen niet eens. Volgens een schatting wordt 40 procent van de bonnen nooit ingeleverd. Nu weet je meteen waarom verko­ pers kortingsbonnen aanbieden in plaats van een vergelijkbare korting op de producten.Aanbiedingen kunnen je naar winkels lokken waar je normaal gezien nooit komt, bijvoorbeeld omdat de prijzen er hoger liggen dan in jouw vertrouwde supermarkt.
  • Koop enkel die aanbiedingen die je echt gebruikt. Laat je niet verleiden tot aankopen die je anders niet doet omdat je ze niet nodig hebt.
  • Soms krijg je meer korting bij aankoop van grotere hoeveelheden. Dat is uiteraard goed voor je portemonnee, maar ga toch maar even bij jezelf na of je al deze extra producten wel echt nodig hebt. Sla zeker niet te veel (verse) producten in, enkel en alleen omdat het een aanbieding is. Weggooien kost geld.
  • Reken altijd uit of je wel écht voordeel hebt met de korting of met het extra­ tje dat je er ‘gratis’ bij krijgt. In de winkels dansen de getallen, de kortingen en de weggevertjes vaak voor je ogen en dan zie je door de bomen het bos niet meer. Gebruik je rekenmachine bij twijfel over de prijzen: 15 procent korting bij aankoop van twee wasproducten, klopt de bon?
  • ‘3 halen, 2 betalen’: dat klinkt interessant! Maar… door op het aanbod met korting in te gaan, heb je vaak een ander product dat je liever hebt of goed- koper is, niet gekocht. En hoe meer je van een product in huis hebt, hoe meer je ervan gaat eten (en des te sneller je dus terug naar de winkel moet om het opnieuw te kopen).
  • Of wat dacht je van ‘Op is op!’, een slogan die vaak samengaat met een aan­ bieding of korting. Voel je de druk al op je schouders? ‘Als ik nu niet koop, dan loop ik deze korting voor altijd mis!’ Met de hete adem van dat (valse) gevoel van schaarste in je nek, zul jij zonder nadenken willen kopen.
  • Laat je niet verleiden door getallen en procenten die je veel beloven, of door ‘gratis’. Voor dat magische woord ga je steevast door de knieën, maar besef wel dat aan ‘gratis’ vaak een verborgen prijskaartje hangt. Denk maar aan de ‘gratis’ stickers of gadgets die je in de supermarkt soms krijgt. Voor je het weet, koop je een pak duurdere producten om je verzameling toch maar com­ pleet te maken. Onthoud: gratis bestaat niet, alles kost geld!
/

4. Geniet niet met mate, maar met een budgetlimiet

Zodra je het huis verlaat, word je verleid door dingen waar je plots en vaak ook zon­ der reden verschrikkelijk veel zin in hebt: zoetigheden on the go, schoenen, boeken, games, een dampende koffie in een hippe koffietent… Hoe pak je dat aan, want je wilt jezelf toch niet alle pleziertjes ontzeggen?

Met een week­ of maandbudget voor de zaken waardoor je makkelijk verleid wordt en waaraan je meestal veel geld uitgeeft, kun je van het leven blijven genie­ ten, zonder dat het een gat in je portemonnee slaat. Is je week­ of maandbudget voor je pleziertje op, dan stop je met kopen. Zo kun je naar hartenlust van het leven blijven genieten en toch ook geld overhouden op het eind van de maand.

/

5. Onttroon Koning Auto voor véél meer geld

Een radicale tip, maar wel een zeer winstgevende: verkoop je auto. Het is een van de grootste besparingen die je kunt doen, zo niet de grootste. Tegenwoordig zijn er zoveel andere manieren om je te verplaatsen. Neem de (elektrische) fiets, het openbaar vervoer, doe aan autodelen. Tel je winst maar uit: geen dure aankoop om de zoveel jaren, geen ver­zekeringen en taksen, geen duur onderhoud…

Studies geven aan dat je maar liefst 0,37 euro tot 0,45 euro per kilometer kunt besparen als je jezelf op ‘autodieet’ zet. Bovendien kun je vandaag de dag profiteren van vele stimulerende maatregelen. Zo betalen veel werkgevers je trein­ of busabonnement voor woon­werkverkeer terug. Meer en meer bedrijven keren ook een fietsvergoeding uit. En in sommige steden en gemeenten krijg je een fikse premie als je je auto definitief aan de kant laat staan.

Lees ook: Twisted candles: zo maak je zelf de populaire gedraaide kaarsen.

Durf jij het aan? Toegegeven, ik (nog) niet. Wel heb ik mezelf op ‘autodieet’ gezet. Ik probeer waar het kan de auto minder te gebruiken om waar mogelijk mijn autokosten zo laag mogelijk te houden.

/

6. Té trouw zijn brengt niet op

Trouw zijn aan je idealen, jezelf, je partner, je vrienden is een mooie eigenschap, maar wie wil besparen doet er goed aan om af en toe niet té trouw te zijn. Te loyaal zijn aan bijvoorbeeld nutsvoorzieningsmaatschappijen zoals je energieleverancier, verzekeringen of verzekeraar, internetprovider… loont helaas niet. Herbekijk minstens één keer per jaar je verzekeringen (voor je huis, je gezin, zorg, je autover­ zekering, nutsvoorzieningen zoals energieleverancier en gas) en verander wanneer mogelijk of waar je meer waar voor je geld krijgt. Met enkele telefoontjes win je hier makkelijk vele honderden euro’s.

/

7. Verspillen is zonde!

120 euro. Dat bedrag kun jij (per gezinslid!) gemiddeld per jaar besparen als je slim­ mer omgaat met voedsel. Elke Nederlander gooit per jaar gemiddeld 34 kilo weg, elke Vlaming kiepert gemiddeld 37 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. We verspil­ len vooral brood, groenten en aardappel(producten), fruit en bereide gerechten en vlees, vis en gevogelte, maar ook zuivel en alcohol worden zomaar weggegooid.

Waarom we zoveel goed en bruikbaar voedsel weggooien? We kopen te veel en te ondoordacht, we koken te royale porties en eten de restjes daarna niet op (meer dan de helft van het gewicht aan weggegooid voedsel komt van restjes!). Of we laten het slecht worden en gooien het soms ook te snel weg. Dat komt omdat er vaak verwar­ ring is over de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat (daarover schep ik verderop duidelijkheid).

Dat alles kost niet alleen handenvol geld, maar het is ook erg slecht voor het milieu. Voedselverspilling is verantwoordelijk voor acht procent van de wereldwijde CO2­uitstoot. Hoog tijd voor actie dus!

Hack je budget cover

Lannoo

Hack je budget van Sara Van Wesenbeeck is uitgegeven door Lannoo en koop je hier voor € 15,99. 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Budget, Geldzaken.