Tips van een lifecoach om sombere dagen door te komen
© rv

Tips van een lifecoach om sombere dagen door te komen

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

De feestdagen zijn voorbij, goede voornemens alweer vergeten en de dagen donker. Het resultaat van dit alles: Blue Monday, deprimaandag, de meest deprimerende dag van het jaar. Met de tips van lifecoach en selfcare-specialiste Charlotte Pieters kom je deze sombere dagen iets vlotter door.

/

Blue Monday werd in 2004 door de Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht. Hij berekende – met behulp van een zelf uitgevonden ‘wetenschappelijke’ formule – dat op de derde maandag van januari mensen het minst gelukkig zouden zijn. Gefaalde goede voornemens, slecht weer en donkere dagen: de combinatie van deze factoren maakt de dag volgens Arnall de depressiefste dag van het jaar. De formule is uiteraard niet wetenschappelijk bewezen en veel mensen vinden het concept Blue Monday maar flauwekul. Maar een ongelukkig gevoel in januari is voor velen wel herkenbaar. Wij vroegen enkele tips aan Charlotte Pieters die met LONER zelfcare-boxen samenstelt en aan huis levert.

Loner

Charlotte: “Neem elke avond een uurtje de tijd om een rustgevende omgeving te creëren. Maak het gezellig door kaarsen of, indien je ze nog niet hebt opgeborgen, de kerstverlichting aan te steken. Sprenkel enkele druppels etherische lavendelolie op je bedlinnen en kopkussen waarvan de aangename geur een kalmerend effect heeft. Zuiver je kamer met palo santo, heilig hout afkomstig uit het Andesgebied. Door het uiteinde in brand te steken, komt er een warme geur vrij. De rook helpt negatieve energie te verwijderen en reinigt de ruimte. Zet een tas thee, neem er een goed boek bij of sla je journaling notitieboekje open en geniet van een ontspannend moment voor jezelf.”

Powersapje en een zelfmassage

“Een zelfgemaakt powersapje om Blue Monday zo snel mogelijk door te spoelen. Pers één sinaasappel en één pompelmoes, meng dit met één theelepel kurkuma en één theelepel vers en puur gembersap. Deze mix boost het immuunsysteem, werkt ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering. Een drankje boordevol antioxidanten en vitaminen die je de nodige energie geven om je door de dag te slaan.”

“Geef jezelf een massage. Gebruik een gua sha steen om de spanning in je gezicht, hals en nek te verzachten. Dit stimuleert ook de bloedcirculatie en verstevigt de huid. Wanneer je handcrème aanbrengt, wees dan ook liefdevol voor de handen en gebruik dit moment om de handpalmen te masseren. Doordat we een groot deel van de dag aan een scherm gekluisterd zitten, krijgen we allemaal wel eens te maken met nekpijn. Ook hier kan een zelfmassage wonderen doen. Knijp stevig in je schouders onderaan je nek, en werk zachtjes met je vingers naar boven tot aan je hoofd.”

Journaling tegen sombere dagen

“Om je bewuster te worden van gevoelens en gedachten, kan het helpen pen en papier erbij te nemen, of je toetsenbord. Stel jezelf gerichte vragen die je wilt beantwoorden of leg jezelf een schrijfdoel op zoals dagelijks één A4 volschrijven. Zo probeer je te achterhalen wat er in je onderbewustzijn speelt. Journaling kan een handige manier zijn om je emoties te identificeren en ontleden, ze een plaats te geven en te ontdekken waar ze vandaan komen.”

“Dankbaarheid uiten is iets kleins maar enorm krachtigs. Som dagelijks vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Zoek het niet te ver: een mooie zonsopgang, een tas verse koffie ’s morgens of een leuk gesprek met je vriendin of collega. Doe dit telkens voor je gaat slapen en ga eventueel nog een stapje verder door vijf dingen te bedenken die je apprecieert aan jezelf. Probeer elke dag iets nieuws te bedenken. Als je deze dingen noteert, heb je een leuke lijst om je humeur op te krikken wanneer je het nodig hebt.”

Info: www.lonercare.com.

Lees meer Marie Claire op: Uitgetest: onze redactrice liet haar ziel lezen. De nieuwste fitness- en wellnesstrends. Blue Monday: zou hou jij het geluksstofje dopamine op peil.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Blue monday, Selfcare.