Voor u uitgetest: zijn high-end huishoudtoestellen hun prijs waard?
©

Voor u uitgetest: zijn high-end huishoudtoestellen hun prijs waard?

Leestijd: 8 min

De cijfers tonen het aan: we kopen online massaal toestellen om te koken, te doe-het-zelven en te kuisen. Want als het motto van 2020 dan toch 'nergens beter dan thuis' luidt, brengen we die tijd liefst door in een opgeruimd huis met een stuk versgebakken bananenbrood als snack. Wij testen voor u 5 high-end huishoudtoestellen uit, dan weet u gelijk of ze hun prijskaartje waard zijn.

/

Door de crisis en de bijkomende maatregelen zitten we godganse dagen thuis. En wie de hele tijd binnen zit, wordt geconfronteerd met alle uitgestelde of nooit uitgevoerde beslissingen van eerder. Plots zie je hoe stoffig bepaalde hoekjes écht zijn, moet je die logeerkamer wel aanpakken omdat de keukentafel toch geen optimaal bureau blijkt en heb je écht geen excuus meer om niet te koken ’s avonds.

We spenderen niet alleen meer aandacht aan het huishouden, we willen ook dat het goed gebeurt. Uit cijfers van marktonderzoeksbedrijf GfK blijkt immers dat we veel langer in de keuken staan, meer experimenteren met verschillende gerechten en aandacht besteden aan gezonde voeding. We gaan ook niet snel-snel wat stofzuigen, maar willen elke plint en hoek in huis proper krijgen. Uit de gegevens van GfK blijkt dat we (vooral online) tot 6 maal meer huishoudtoestellen kopen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral apparaten voor de keuken, doe-het-zelf-materiaal en schoonmaaktoestellen zijn populair.

Nu de feestdagen in sneltempo naderen, schiet de verkoop zeker als een raket in de lucht. Twijfelt u nog tussen een toestel en vraagt u zich ook af of een keukenrobot van € 600 en een stofzuiger waar je een half maandloon voor neertelt, die prijzen waard zijn? De redactie van Marie Claire deed de test.

1. De V11 Absolute Extra Pro stofzuiger van Dyson

Omschrijving: met de Dyson V11 Absolute Extra Pro heb je een krachtige draadloze steelstofzuiger in huis. Met de hoge zuigkracht is deze Dyson geschikt voor een grondige reiniging van je woning. Je gebruikt de V11 tot 60 minuten achter elkaar zonder dat je de batterij tussendoor oplaadt. De torque vloerzuigmond maakt dat deze Dyson voor elk vloertype geschikt is. Omdat de accu van de V11 verwisselbaar is, gebruik je deze V11 Absolute ook voor de grotere huishoudelijke taken. Via het LCD scherm heb je real-time informatie over de status van de machine en accuduur, maar krijg je ook foutmeldingen te zien. Als de opvangbak van 0,76 liter vol zit, gaat de zuigkracht niet verloren. De V11 Absolute Extra Pro wordt geleverd met een extra accu en een vrijstaand oplaadstation.

Onze review: als ik de V11 Absolute in één woord moet omschrijven, is het verslavend. En geloof me vrij, ik had zelf ook niet zien aankomen dat ik dat ooit over een stofzuiger zou zeggen. Een voorbeeld ter illustratie: ik weet dat tapijten stof aantrekken, daarom stofzuig ik mijn in Marokko-gewoven exemplaar in de living braaf elke week. Op wat haren en andere viezigheden na, kwam daar nooit veel vanaf met mijn ‘gewone’ stofzuiger. Tot ik er de V11 op los liet. De opvangbak zat maar liefst 3 (!) keer tot de nok gevuld met vuiligheid. Met als gevolg dat ik als een gek over elk oppervlak in huis ben beginnen zuigen.

Blijkbaar leef ik al jaren in erbarmelijke gore omstandigheden. Uit de zetel zoog ik een halve opvangbak fijnstof vol. De matras waarop ik slaap: minstens een derde, onder een laag stof op de plinten bleek zelfs een andere kleur te zitten. Wit en geen grijs! Normaal gezien word ik ’s ochtends standaard wakker met een verstopte neus en ook ’s avonds in de zetel heb ik het vaak vlaggen (geen zorgen, dat was ook pre-corona al het geval). Sinds de V11 zijn intrede maakte in mijn leven, niet meer! En ja, ik poetste ook voordien mijn huis al goed. Of althans dat dacht ik.

Een draadloze stofzuiger met 8 verschillende opzetstukken en een extreem hoge zuigkracht maakt blijkbaar een groot verschil. Tegenwoordig moet ik mij inhouden om de V11 niet elke dag vast te nemen, mijn vrienden noemen hem al spottend mijn “knuffelbuddy”. Dus ja: voor mij is mijn buddy zijn prijs méér dan waard.

De Dyson V11 Absolute Extra Pro stofzuiger kost € 749, is beschikbaar in een blauwe en gouden uitvoering en is hier te koop.

/

2. De Access Steam Care stomer van Calor

Omschrijving: de Calor Access Steam Care-handstomer levert uitzonderlijke stoomprestaties tot in de details. Hij heeft een beter design met een extreme stoomkracht tot 30 g/minuut, een uit aluminium gegoten warmteplaat, en een ultrasnelle opwarmtijd, voor hoogwaardige stoombeurten elke dag opnieuw. Deze gebruiksvriendelijke handstomer is veilig voor zelfs de meest delicate stoffen en wordt geleverd met een verticaal strijkplankje, voor het ultieme gladde strijkresultaat.

Onze review: ik heb het lang kunnen uitstellen, maar in lockdown twee moest en zou mijn garderobe eraan geloven. De hopen kleding uitmesten, doneren of verkopen wat weg mag en de rest opstrijken en op kleur terug hangen. Enter de hulp van een handstomer voor dat laatste karwei. De gedachte aan uren boven een strijkplank hangen, hield mij immers in de eerste lockdown tegen om dit karwei aan te pakken.

Ik had eerder al eens een goedkope stomer aangekocht, maar die begaf het na 3 keer en haalde weinig tot geen kreuken uit mijn kleren. Is deze high end variant beter? Toch wel. Zeker voor kledingstukken die alleen een beetje opfrissing nodig hebben. Voor het letterlijk “opstrijken” van mijn garderobe was de Acces Steam Care ideaal. Ook voor winterjassen of items die je al eens gedragen hebt, en ’s ochtends wil opfrissen. Diepe kreuken uit een dik katoenen hemd halen bijvoorbeeld, lukt dan weer niet. Het vervangt geen strijkijzer, maar is wel een handige extra tool voor wie het geld eraan wil geven.

De Calor Acces Steam Care stomer kost € 99,99 en is hier te koop. 

/

3.De Philips 4000i Urban Living Luchtreiniger

Omschrijving: Luchtkwaliteit is groot nieuws. Of het nu binnen of buiten is, mensen zijn zich steeds meer bewust van de impact van ‘slechte’ lucht op hun gezondheid. Een tendens die zeker bijdraagt bij de populariteit van luchtreinigers. Deze Philips luchtzuiveraar uit de 4000i-serie belooft propere lucht voor ruimtes tot 130m° in enkele minuten, hij verwijdert onzichtbare verontreinigende stoffen en allergenen met slechts 1 druk op de knop. Ook 99,9% van de virussen en gassen die binnenshuis rondsluimeren worden uit de lucht verwijderd.

De slimme detectietechnologie scant de ruimte, zelfs wanneer de luchtzuiveraar uitstaat en geeft via de app een melding op je telefoon wanneer de luchtkwaliteit minder goed is – je kan de zuiveraar volledig via je telefoon bedienen. De kleurindicaties en weergaveopties op de display van de machine geven de realtime stand van zaken weer: allergenen, gassen of PM2.5 (fijn stof).

Hij werkt ook preventief tegen allergieën en hooikoorts. De machine bestaat uit een 3-laags filter: de voorfilter vangt stof en haar op. Dan is het aan de actieve-koolstoffilter, die schadelijke gassen en onaangename geurtjes filtert. De NanoProtect HEPA-filter vangt uitrafijne deeltjes op. Hou er rekening mee dat je de filter na een tijdje zal moeten vervangen. Het toestel geeft aan hoelang hij nog meegaat.

Onze review: Dit model is perfect voor wanneer je in een open plan leefruimte woont. Ik woon zelf in een groene omgeving, dus ik was er altijd van overtuigd dat ik omringd ben door schone lucht. Niets is minder waar… Hoewel het aandeel fijn stof in mijn situatie te verwaarlozen is, moet ik er misschien wel bijvertellen dat ik een kat en 3 honden heb. Tel daar nog een tuin vol bomen bij en je hebt de perfecte combinatie voor een stevige dosis allergieën. Mijn huis is ook geïsoleerd, en door een keukenblok in mijn living met gasfornuis stel ik sinds de intrede van deze luchtreiniger toch vast dat ik niet genoeg verlucht.

Kortom: dit toestel is perfect voor iedereen. Of je nu in de stad woont of in het groen. Je zal altijd iets moeten doen aan de luchtkwaliteit in je huis. Het goede nieuws: jij moet zelf niets doen, de Philips luchtreiniger zal dit in enkele minuten voor jou klaarspelen. Normaal kijk ik met veel angst uit naar het pollenseizoen, dat er binnen een paar maanden weer zit aan te komen. Nu kijk ik liefkozend naar mijn Philips en weet ik dat het goed komt. Nog een bonus: hij ziet er goed uit. Wat hem ook nog eens een eyecatcher maakt in je interieur.

De Philips Series 4000i-luchtreiniger (AC4236/10) wordt verkocht voor € 599,99. Meer info op www.philips.be.

/

4. MultiQuick 9-Systeem van Braun

Omschrijving: dankzij het grote vermogen van 1200 watt pureer en mix je harde ingrediënten met de Braun MultiQuick 9 MQ9147X. Tijdens het mixen pas je gemakkelijk de snelheid van de messen aan door harder of zachter op de bedieningsknop te drukken. De staafmixervoet beweegt hierbij ook op en neer, wat helpt om zelfs de hardste stukjes glad te pureren. Met de hakmolen hak je harde kaas, noten en kruiden fijn. Gebruik het ijscrushmes voor het fijnmalen van ijsblokjes voor in je smoothie, of klik de ballongarde op de mixer voor het kloppen van slagroom en eiwit. Hierbij blijft je keuken schoon door het speciale anti-spat design. Na gebruik reinig je de staafmixer en accessoires eenvoudig in de vaatwasser.

Onze review: van noten, ijsblokjes en soep mixen tot pesto en hummus maken: met deze robuuste mixer maal je letterlijk alles fijn. Net dat het MultiQuick 9-Systeem negen-in-één is en je niet tientallen verschillende apparaten in huis moet halen of later nog accessoires moet bijkopen, is de sterkte van het toestel. Dat maakt het bovendien ook financieel aantrekkelijk(er). Wat mij nog opviel, is dat de motor bijzonder krachtig is maar toch weinig decibel produceert. Het kinderslot is in het begin een beetje wennen omdat het telkens opnieuw dient te worden ingedrukt wanneer je de mixknop loslaat. Al is dit wellicht net een geruststelling voor wie daadwerkelijk kinderen heeft. Voor mij zijn prijs meer dan waard.

Braun MultiQuick 9 is te koop vanaf € 129.99 euro en is beschikbaar in zes modellen. De modellen verschillen van elkaar door de accessoires die worden meegeleverd met het motoronderdeel van 1200W. Meer info: braunhousehold.be

/

5. De Kitchenaid Artisan 4.8L Keukenrobot

Omschrijving: Dé heilige graal van bakprinsen – en prinsessen. want wie bakt zweert bij een Kitchenaid. Dit model heeft 10 snelheden en is geschikt om zwaar brooddeeg mee te kneden. De grootste roestvrijstalen kom is van inox en heeft een inhoud van 4.8 liter. De keukenrobot wordt met extra accessoires geleverd, zoals een schenkschild, een draaggarde, een kneedhaak, een platte menghaak, menghaak met flexibele rand en een klopper.

Onze mening: Mijn bakwoede is net voor de coronacrisis begonnen. Na een rustige oudejaarsavond had ik opeens zin om te beginnen bakken. Het begon met een chocoladetaart en evolueerde al snel richting moeilijkere baksels zoals een cheesecake of scones. Na 3 semi-gelukte appelcakes vond ik de aanschaf van een Kitchenaid wel verantwoord, want dat manueel mengen begon mij zwaar tegen te steken.

Daar werd de Kitchenaid keukenrobot geleverd, en laten we een kat een kat noemen: wat is ie mooi. Hij geeft een luxueuze touch aan elke keuken, en dat maakt van dit exemplaar een écht accessoire. Maar daar stopt het niet. Als je net zoals mij houdt van cheesecake, dan weet je dat er wel heel veel stappen nodig zijn om tot een mooi resultaat te komen. De draaggarde om eiwit luchtig op te kloppen, terwijl je deeg al gemengd is in de tweede meegeleverde kom, vind ik een echte luxe met perfect resultaat.

Wat ik wel ondervonden heb, is dat mijn cakebeslag niet overal even gelijkmatig gemengd is. Er blijft vaak residu over onderaan de kom waar de menghaak met flexibele rand (siliconen rand) niet door geschraapt is. Ik moet er soms nog manueel doorgaan om zeker geen geklonterde suiker in mijn afgewerkt baksel te proeven. Tijdens een aflevering van Bake Off zag ik een keukenrobot van de concurrentie die een afweegfunctie heeft. Sindsdien vind ik het vervelend dat mijn Kitchenaid dit niet heeft. Maar hij blijft een droomboot alleen maar voor zijn looks en talent, dus ik ben fan.

De Kitchenaid Artisan 4.8L Keukenrobot koop je hier voor € 649.

Lees meer Marie Claire op: Met deze cadeaus help je mee aan een betere wereld.  2021 zal volgens Pantone zowel geel als grijs kleuren. De meest betoverende kerstetalages ter wereld

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Braun, Dyson, Huishouden, Kitchenaid, Philips.