Het Klarafestival 2019: wie, wat, waar en wanneer?
© Tim Kloecker

Het Klarafestival 2019: wie, wat, waar en wanneer?

Door Stefanie Mathijs
Leestijd: 1 min

Van 14 tot 29 maart 2019 kan je in Brussel, Brugge en Antwerpen op diverse locaties terecht voor een nieuwe editie van het Klarafestival. Met het thema Libera Me en een programma vol religieuze en wereldlijke werken, treed je dit jaar in de voetsporen van Faust. Op zoek naar bevrijding.

Filosoof Arthur Schopenhauer is er alvast van overtuigd dat alleen de kunst ons kan bevrijden uit de donkere kerker van deze wereld. Een ietwat donkere levensvisie, maar als je op zoek bent naar verlossing, haast je dit weekend dan naar het Klarafestival. Ook aan te raden als je simpelweg wil genieten van een staaltje goede muziek.

/

Music maestro

Symfonische muziek vormt opnieuw het kloppende hart van het festival. Het Chamber Orchestra of Europe opent, waarna onder anderen Pierre-Laurent Aimard, Vilde Frang en Lawrence Power het gezelschap vervoegen. Levende legende Kent Nagano en het Orchestre symphonique de Montréal brengen verschillende klassiekers. Het Belgian National Orchestra brengt op zijn beurt geheel in thema de Faustsymfonie van Franz Liszt.

/

Oooh Opera

Verder op het programma staan twee opera’s. In De Munt brengt Barbara Hannigan The Rake’s Progress en bij BOZAR wordt onder leiding van Laurence Equilbey een puur muzikale versie van Webers Der Freischütz gebracht. Twee vertalingen van het klassieke Faustverhaal geleid door sterke vrouwen.

/

Ode aan het strijkkwartet

Het strijkkwartet krijgt tijdens Klarafestival 2019 een centrale plaats. Quator Tana brengt bij BOZAR met drie concerten op één avond een overzicht van de evolutie van het genre. In Flagey kan je genieten van een String Quartet Marathon.

/

En er was Jazz…

Na een aantal jaar afwezigheid maakt ook Jazz dit jaar zijn comeback. Onder anderen John Zorn en het trio Bram De Looze, Robin Verheyen en Joey Baron zijn present.

/

Kinderen toegelaten

Nieuwtje: je hoeft dit jaar geen babysit te voorzien, want Klarafestival 2019 stelt de leuke kindervoorstelling Homo Deus Frankenstein voor. Breng je kids dus gerust mee om wat cultuur op te snuiven!

/

Night of the Unexpected

Klarafestival verrast ook dit jaar met een tweede editie van Night of the Unexpected, die plaatsvindt in KANAL – Centre Pompidou. Verwacht je aan een muzikaal parcours in een indrukwekkend industrieel kader. 

/

British exit

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU gaat ook hier niet onopgemerkt voorbij. Als afsluiter pakt Klarafestival 2019 uit met een heus Brexit-concert. Drie muziekstukken, afgewisseld met literaire interventies, brengen de eeuwenoude kunstzinnige banden tussen de Britse eilanden en het Europese vasteland onder de aandacht.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Festival, Klarafestival, Klassieke muziek.