Cultuur in eigen land: 5 niet te missen expo’s in 2020
© Miles Fischler, Pers, Pers

Cultuur in eigen land: 5 niet te missen expo’s in 2020

Door Lauren Moens
Leestijd: 4 min

Weet jij niet wat doen op druilerige dagen als deze? Heb jij zin in een uitstapje dat je geest prikkelt? Ga dan zeker eens langs bij een van de volgende expo's.

/

Raphael: een onmogelijke tentoonstelling

Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Raphael Sanzio’s dood doorkruist de tentoonstelling ‘Raphael: een onmogelijke tentoonstelling’ Europa en Rusland. Eerste stop: Brussel. Deze expo brengt 45 van Raphael’s meesterwerken, die normaal te zien zijn in 17 verschillende landen, samen op 1 plek.

Raphael Sanzio was ten tijde van de hoog-Renaissance een groot kunstschilder in Le Manche, Italië. De tentoonstelling schetst aan de hand van reproducties van zijn bekendste werken zijn parcours. Kopieën van onder andere La Madonna del Cardellino en La Deposizione en een levensgrote reproductie van de fresco’s van de School van Athene zullen deel uitmaken van de expo. De reproducties worden afgedrukt op een transparant doek en voorzien van achtergrondverlichting. Hierdoor krijgt het werk een heilige gloed en worden er kleine details en nuances zichtbaar.

Omdat men zoveel mogelijk mensen de kans wil geven om kennis te laten maken met de Raphael Sanzio’s werk en jonge generaties wil aanzetten om vaker musea’s en tentoonstelling te bezoeken, is de tentoonstelling volledig gratis.

raphael-an-impossible-exhibition

Pers

Time and place to be:

The Square – Brussel Convention Center, Kunstberg.

14 februari tot 14 maart 2020, 10 tot 19 uur.

/

Studiokhachatryan

Van 3 april tot en met 3 mei 2020 kan je in Antwerpen enkele unieke en limited edition werken van Noro Khachatryan bewonderen. Khachatryan heeft naast zijn opleiding productontwerp ook nog een diploma als architect en dat zie je terug in zijn designs. In zijn werken combineert hij zijn liefde voor objectdesign en architectuur. Voor de uitvoering van zijn ontwerpen werkt hij voornamelijk met natuurlijke en industriële materialen zoals steen, beton, halfedelmetalen en hout en besteed daarbij heel veel aandacht aan vorm, afwerking en detail. De series die deel uitmaken van de expo tonen dit aan.

Meronyms – voor zijn serie minimalistische monolieten uit zwart marmer van Belgische bodem, haalde Khachatryan inspiratie uit zijn interesse in de details en structurele elementen die terug te vinden zijn in de klassieke stedelijke architectuur. Jag is collectie architecturale kaarshouders, met de hand vervaardigd uit massief brons en zwarte patina. Het eindproduct van een harmonieus samenspel tussen massief messing en marmer is een prachtige serie bijzettafels, genaamd If.

Dy is een reeks handgemaakte verlichtingsobjecten. Voor deze collectie speelde de designer op een creatieve manier met licht, reflectie en vormen. Tot slot zal er tijdens de tentoonstelling ook een nieuw project onthuld worden. Deze collectie werd gedoopt tot Post. Deze reeks bijzettafels bestaat uit witte onyx. De twee eenheden waaruit de bijzettafels bestaan zijn op inventieve wijze in elkaar gepast waardoor ze ook als voetstuk kunnen dienen wanneer je ze ondersteboven plaatst.

Time and place to be:

St. Vincents – Kleine markt 13, 2000 Antwerp.

3 april tot 3 mei 2020, 12 tot 18.30 uur (zondag: 12 tot 17 uur).

/

The Waddle Show: a counteract

Voor expressieve en abstracte kunst moet je in M. in Leuven zijn. Tot 15 maart 2020 kan je daar de solotentoonstelling van Nel Aerts, een jonge Belgische kunstenares, gaan bezoeken. Haar werken kunnen het best beschreven worden aan de hand van de woorden eenvoudig, kleurrijk, apart en figuratief.

De jonge Belgische is van alle markten thuis; schilder- en beeldhouwkunst, tekeningen, collages, textiel, perfomance en film. Tijdens de expo in het M. zal zowel ouder als recent werk van haar getoond worden en voor het eerst brengt ze ook een reeks stapelsculpturen. De sculpturen bestaan uit objecten die niet bedoeld zijn om op elkaar gestapeld te worden. Een kokosnoot die op een soepkom staat die dan weer balanceert op een vervormde plastic beker; de fragiele gehelen staan symbool voor het proces risico’s nemen en de mogelijkheid van falen.

Time and place to be:

M. – Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven.

25 oktober 2019 tot 15 maart 2020.

/

Home Alone

Home Alone, zo heet de eerste solotentoonstelling van Tal R. Tal R. is een Israëliër, maar studeerde in Kopenhagen en woont daar nog steeds. De inspiratiebronnen voor zijn kunstwerken zijn enorm divers. Hij ontleent deze uit zowel hoge als lage cultuur, stijlen van andere kunstenaars zoals Picasso, Dumas en Picabia, boeken en muziek, wat er speelt in de maatschappij, zijn persoonlijke belevingswereld…

Tal R. combineert verschillende technieken, materialen en stijlen. Hij schildert, tekent, maakt collages, sculpturen en meubels. Voor deze tentoonstelling brengt hij een reeks grote schilderijen op doek, maar ook tekeningen en schilderijen op papier. De onderwerpen waarrond hij werkt zijn meestal eenvoudig te beschrijven, hun betekenis is dat echter niet.

Time and place to be:

Tim Van Laere Gallery – Jos Smolderenstraat 50, 2000 Antwerpen

19 maart tot 9 mei 2020

/

Antarctica

Heb jij niet zoveel met kunst pur sang, maar ben jij meer geïnteresseerd in de natuur? Dan is Antarctica misschien wel iets voor jou. Een ploeg onderzoekers, filmmakers, fotografen en duikers sloegen de handen in elkaar om het onherbergzame continent dat normaal enkel en alleen toegankelijk is voor wetenschappers in beeld te brengen. Het resultaat kan je bewonderen tijdens deze aangrijpende expo.

Het contrast tussen beide werelden – op het ijs en eronder – die in beeld worden gebracht kan niet groter zijn. Op het ijs kunnen slechts enkele diersoorten overleven. Onder de ijswoestijn bevindt zich een drukke onderwaterwereld waarin meer dan 9000 soorten vissen, week- en schaaldieren en koralen huizen.

De tentoonstelling laat de gevolgen van het veranderende klimaat voor het fragiele ecosysteem niet onbesproken. Gletsjers en ijskappen smelten sneller dan ooit tevoren en hierdoor zijn veel polaire diersoorten, zoals pinguïns en walrussen, in gevaar. Kortom, een wondermooie expo maar tegelijk ook een echte eye opener.

Antarctica

Pers

Time and  place to be:

Museum voor Natuurwetenschappen – Rue Vautier 29, 1000 Brussel.

17 oktober 2019 tot 30 augustus 2020.

/

Krijg je geen genoeg van al deze expo’s? Van 5 tot 8 maart 2020 kan je in Brussel ook eens een kijkje gaan nemen op de Collectible Design Fair. Wiens hart sneller gaat slaan van haute couture kan tot 1 juni 2020 in het Modemuseum in Hasselt de expo SMUK een bezoekje gaan brengen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Expo, Tentoonstelling.