Het Coronavirus: een wereldwijd probleem
Sinds het eerste geval van Coronabesmetting bekend gemaakt werd begin dit jaar in Wuhan, de broeihaard van het virus, heeft de nieuwe ziekte zich in sneltempo verspreid over heel de wereld. Op twee maand en half werden er maar liefst 119.279 besmettingen geteld.
Buiten Azië lijdt Italië het hardst onder het Coronavirus. Daar raakte bijna al 10.000 mensen besmet. Heel het land, met bijna 16 miljoen inwoners, werd dinsdagochtend volledig in quarantaine geplaatst. Zo’n vaart loopt het bij ons gelukkig niet en dergelijke drastische maatregelen zijn voorlopig dus nog niet aan de orde. Al zijn we allemaal wel op onze hoede.
Ook werkgevers willen de kans op besmetting beperken en laten hun werknemers daarom van thuis uit werken waar mogelijk. Op het eerste zicht lijkt het misschien dat alleen werknemers daar baat bij hebben, niet is minder waar. Walters People, internationaal specialist in het rekruteren van medewerkers, lijstte alvast enkele voordelen voor de werkgever op.
Waarom werkgevers niet bang moeten zijn om thuiswerk toe te staan
1. Minder stress
Veel mensen hebben nu eenmaal bang om besmet te raken met het Coronavirus. ’s Morgens op een overvolle trein of bus stappen of op je werk met veel mensen in contact komen, helpt daar natuurlijk ook niet aan. De stress dat die bezorgdheid met zich meebrengt, kan de motivatie en productiviteit van de werknemer negatief beïnvloeden. Door hen thuis te laten werken, lopen ze minder kans op besmetting, waardoor ze zich geruster voelen en zich kunnen focussen op hun werk.
2. Beter imago
Wanneer je als bedrijf je werknemers thuis laat werken uit voorzorgsmaatregel, toon je dat je inzit met het welzijn van je medewerkers. Op korte termijn stelt dit de werknemers gerust. Op langere termijn heeft dit een positief effect op hun gevoel van waardering en dus op het algemene goede imago van de organisatie.
3. Verhoogde prestaties
Thuiswerk bevordert de werk-privé balans. Zolang werknemers bepaalde basisregels respecteren wanneer ze aan thuiswerk doen, kunnen ze zelf hun werkdag organiseren hoe dat het voor hen het beste uitkomt. Thuis moeten ze zich niet aanpassen aan een stramien zoals dat op kantoor wel moet. Thuis worden ze ook niet gedwongen om tussen bepaalde uren te werken. Vroege vogels kunnen vroeg aan de dag beginnen en werknemers die efficiënter werken in de avond hebben de vrijheid om ’s avonds te werken. Dit zorgt ervoor dat ze beter presteren tijdens de zelfgekozen werkuren.
4. Dankbaar gebruik maken van technologie
De technologie is er, dus waarom zouden we er geen gebruik van maken? Tegenwoordig kan er heel wat van op afstand gebeuren: vergaderingen kunnen via video conferencing gebeuren en via online gedeelde agenda’s en to-do-lijsten kunnen collega’s van thuis uit toch samenwerken aan gezamenlijke projecten.
5. Afwisseling
Het is niet omdat de mogelijkheid tot thuiswerken er is, dat je elke werknemer élke dag van thuis uit moet laten werken. In sommige organisaties kiest men ervoor om met een rotatiesysteem te werken, de teams rouleren bijvoorbeeld om de week. Zo wordt het kantoor constant bemand en wordt de gezondheid van de medewerkers gewaarborgd doordat ze minder kans lopen om besmet te raken met het Coronavirus.
E.H.B.U(itstelgedrag).
Van thuis uit werken heeft ook zo z’n voordelen voor de werknemer zelf. Je vermijdt files (waardoor je je ’s ochtends eens extra kunt omdraaien in je bed), je kan zelf je werkuren kiezen en dat leidt tot een betere werk-privébalans. Maar je werk moet wel gedaan geraken en daar heb je soms heel wat zelfdiscipline voor nodig. Wij hebben alvast enkele tips voor jou om efficiënt vanuit je homeoffice te werken. Heb jij zoiets van ‘jaja, dat lees ik morgen wel’, dan kan je best je uitstelgedrag eens aanpakken voor je begint aan thuiswerk. Met deze 10 tips moet dat zeker lukken.