Onderzoek: een jongere broer of zus hebben kan carrière keuzes beïnvloeden
© unsplash

Onderzoek: een jongere broer of zus hebben kan carrière keuzes beïnvloeden

Leestijd: 2 min

Terwijl onderzoek is gebleken dat het aantal broers en zussen de ontwikkeling van bepaalde hersengebieden beïnvloedt, blijkt uit een nieuwe studie dat het geslacht van broers en zussen geen invloed heeft op individuele persoonlijkheden. Waarop dan wel? De beroepskeuze van oudere vrouwen, daarnaast houdt het een patroon van genderongelijkheid in stand.

Een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Sciences, analyseerde de impact van het hebben van een broer of zus van een ander geslacht op de identiteit van volwassenen. Aan de hand van een panel van 80 000 mensen in negen verschillende landen bestudeerden de onderzoekers tien persoonlijkheidskenmerken (zoals zelfvertrouwen, tolerantie en geduld). Ze ontdekten dat het geslacht van broers en zussen “de persoonlijkheid van een kind kan beïnvloeden”, maar dat het effect verdween op volwassen leeftijd.

“Wij vonden geen significant causaal effect van de invloed van het geslacht van broers en zussen op de persoonlijkheid van kinderen. Bepaalde gezinspatronen kunnen echter van invloed zijn op de levenskeuzes van oudere meisjes”, schrijven de onderzoekers.

/

Een jongere broer kan de carrièrekeuzes van oudere zussen beïnvloeden

Hoewel het geslacht geen blijvend effect heeft op de persoonlijkheid, kan het onze levenskeuzes beïnvloeden: uit de studie bleek dat “vrouwen met een jongere broer ongeveer 7% minder verdienden dan vrouwen met een jongere zus”. De wetenschappers onthullen inderdaad dat deze oudere zusters vaker kiezen voor zogenaamde vrouwelijke carrières en zich dus “qua beroepskeuze en inkomen meer gedragen naar het geslacht van vrouwen”, verklaarde Dr. Brenoe, co-auteur van de studie, aan Medical News Today.

Dit effect verdwijnt wel in gezinnen waar de opvoeding “meer egalitair” zou zijn: “Het is aannemelijk te veronderstellen dat als de traditionele genderrollen in de opvoeding verdwijnen, ook de gendereffecten van broers en zussen zouden kunnen verdwijnen”, aldus de auteurs van de studie.

De studie heeft wel enkele belangrijke beperkingen: de situaties waarbij oudere vrouwen een jongere broer en zus hebben en de invloed van dit zusterpatroon op hun aspiraties en beroepsleven worden niet vermeld.

Lees ook: Bold Woman Award by Veuve Clicquot: wie is Caroline Vercauteren, CEO van BonMush ?

/

Enig kind zijn beïnvloedt de hersenen

Dit is niet de eerste keer dat het verband tussen broers en zussen en de individuele ontwikkeling van kinderen wordt gelegd. Uit een studie van de Southwest University in Chongqing die in 2017 werd gepubliceerd in het tijdschrift Brain Imaging and Behavior bleek dat het hebben van broers en zussen – of niet – de structurele ontwikkeling van de hersenen beïnvloedde.

Aan de hand van een panel van 250 studenten, waarvan de helft enige kinderen waren, ontdekten de onderzoekers dat enige kinderen “hogere flexibiliteitsscores (een dimensie van creativiteit) vertoonden dan niet- enige kinderen”, deels dankzij “een groter volume grijze stof in de pariëtale kwab”.

Terwijl op volwassen leeftijd het geslacht van broers en zussen geen systematische invloed lijkt te hebben op de persoonlijkheid, kan in de kindertijd “de gezinsomgeving (d.w.z. enig kind vs. niet enig kind) een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het gedrag en de hersenstructuur van individuen”, concludeerden de onderzoekers al.

Lees ook: Waarom we bijna allemaal last hebben van het post-vakantiesyndroom

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.