Internationale Uitsteldag: 10 tips om te stoppen met uitstelgedrag
© Ella Jardim

Internationale Uitsteldag: 10 tips om te stoppen met uitstelgedrag

Leestijd: 4 min

Voor de ene is het een ware droom, terwijl het voor de ander een echte nachtmerrie is: thuiswerken kan zowel idyllisch als catastrofaal zijn. Thuis heb je vaak sneller de neiging om taken te beginnen uitstellen. Wij verzamelden de tien beste tips om jouw to-do list snel af te kunnen vinken!

Door flexibele werkuren, Netflix pauzes, een latere wekker en werken in pyjama kan thuiswerken een echte uitdaging zijn voor de productiviteit. Om jouw productiviteit te verhogen en komaf te maken met uitstelgedrag verzamelde het Marie Claire team hun beste tips.

/

Baken jouw werkplaats af

Neen, je bed of die ene gezellige ligbank zijn geen goede werkplaatsen. Om geconcentreerd en productief te werken, heb je nood aan een rustige werkomgeving. Als je plaats hebt in je huis richt je best een aparte kamer in als kantoor. Op die manier kan je ook duidelijk maken aan je gezin dat je niet gestoord wil worden als de deur dicht is. Ook mentaal is een kantoor een grote stimulans voor je productiviteit. Als je niet genoeg plaats in huis hebt, is het belangrijk om een bureau of tafel in te richten naar jouw wensen. Iedereen werkt beter op een plaats die comfortabel en mooi ingericht is. Richt je tafel dus in met foto’s en plaats al je werkbenodigdheden binnen handbereik.

Ella Jardim

/

Kleed je aan alsof je gaat werken

Het is heel verleidelijk om elke dag in een training of pyjama rond te lopen. Nochtans is het belangrijk om je aan te kleden. Onze hersenen hebben namelijk nood aan gewoonte. Opstaan, jezelf douchen, je make-up doen en aankleden zijn een deel van onze dagelijkse routine. Het signaleert ook aan de hersenen dat je je voorbereidt op een productieve dag op het werk. Als je die routine tijdens het thuiswerken doorbreekt, loop je meer risico op uitstelgedrag.

Natuurlijk hoef je thuis er ook niet op je opperbest uit te zien. Een simpele jeans en trui zijn meer dan voldoende (en je kan zelfs je pantoffels aanhouden). Als je liever een luchtje schept voor je je dag begint, is het aangeraden om op je normale werkuur op te staan. Maak gewoon een ommetje in de buurt of ga op zoek naar een gezellige bakkerij voor je aan de slag gaat.

thuiswerken

Kinga Cichewicz

/
Maak een to-do lijst

Thuis werk je misschien in een andere omgeving, maar de taken blijven hetzelfde. Soms krijg je thuis net meer werk dan op een normale dag op kantoor. Het is een goed idee om elke dag een to-do lijst te maken. Op die manier kan je beter plannen en meer uit je dag halen. Of je nu kiest voor een bullet-journal, post-its of een lijstje op je telefoon, een to-do lijst maakt het gewoon veel eenvoudiger om het overzicht te behouden.

thuiswerken

Nick Morrison

/

Respecteer je uren

Thuiswerken betekent dat je veel flexibeler kan omspringen met je uren. De ene verkiest om vroeg op te staan, zodat ze ’s middags eerder kunnen stoppen. Anderen haten opstaan en werken liever iets later. In het algemeen ben je thuis redelijk vrij om te kiezen wanneer je werkt. Toch is het belangrijk om te denken aan je collega’s die wel de klassieke uren volgen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om je bff collega Laura een dringende e-mail te sturen om 22 uur. Als je actief moet samenwerken met collega’s, is het aangeraden om ongeveer hetzelfde werkschema te volgen.

thuiswerken

Stil

Lees ook: Deze zelfhulpboeken geven jouw carrière een echte boost

/
Neem aanvaardbare pauzes

Het is niet omdat je je niet op kantoor bevindt, dat je plots de halve dag pauze kan nemen. Profiteer van het feit dat je alleen thuis bent, vaak kan je dan net meer werk verzetten dan op je werk. Probeer te vermijden om in het midden van je dag enkele klusjes te doen of een aflevering van je favoriete serie op Netflix te kijken. We weten allemaal hoe dat afloopt!

thuiswerken

Rawpixel

/

Mix je privé en professioneel leven zo weinig mogelijk

Bij thuiswerken is het natuurlijk niet de bedoeling dat je constant bezig bent met het huishouden of je kinderen. Thuiswerken blijft nog steeds werken. Zelfs als je kinderen thuis zijn, hoef je je geen zorgen te maken dat je hen geen aandacht heeft. Als jij achter je bureau zit, mogen ze je op geen enkele manier storen. Het is dus belangrijk dat je goede afspraken maakt met het volledige gezin. Aan de andere kant houdt niemand je tegen als je tijdens je middagpauze ook snel even stofzuigt. Op die manier heb je ’s avonds meer vrije tijd!

thuiswerken

Carl Heyerdahl

/

Wees niet te vaak online

Het is oké om snel te reageren op al je e-mails en je smartphone dicht in je buurt te leggen. Maar let ook op voor hyperconnectiviteit. Zonder dat we ons er bewust van zijn spenderen we vaak minuten aan scrollen door Instagram of Facebook. En in de afwezigheid van collega’s of een oplettende baas durven we ook sneller het internet doorzoeken naar een nieuwe paar schoenen. Probeer niet te veel tijd te verliezen online. Er bestaan tegenwoordig ook verschillende apps die je helpen om komaf te maken met uitstelgedrag. De applicaties kunnen je sociale media accounts blokkeren voor een beperkte tijd en berekenen hoeveel minuten je productief werkt… zonder naar je apps te kijken.

thuiswerken

rawpixel

Lees ook: handige apps voor drukbezette carrière vrouwen

/

Vecht tegen eenzaamheid

Sommige mensen hebben meer nood aan sociaal contact met collega’s dan anderen. Ze voelen zich na enkele eenzame uren als een opgesloten dier. Als jij je snel eenzaam voelt, hou je daar best rekening mee. Sta ’s morgens een kwartier eerder op en maak een wandeling door je buurt, ga ’s middags lunchen op een terrasje of bel je vrienden om jullie weekend te plannen. Als je liever de hele dag doorwerkt, houdt niemand je tegen om naar buiten te gaan eenmaal je werk gedaan is.

thuiswerken

Johnson Wang

/

Ga sporten

Begin je dag met een stevige dosis sport om je dag vol energie te beginnen. Ga op zoek naar de beweging die het best bij je past: een korte yogasessie, een tiental HIT-oefeningen, gaan lopen… De opties om al je endorfines te bevrijden zijn eindeloos.

thuiswerken

Jacob Postuma

Lees ook: HIIT, dé training voor al wie graag heeft dat sport vooruitgaat

/

Beloon jezelf

Thuiswerken is niet altijd zo eenvoudig. Na een productieve dag waarin je al je taken hebt kunnen afvinken, is het ook belangrijk om jezelf te belonen. Nodig bijvoorbeeld enkele vriendinnen uit om een fles wijn te delen, ga uit eten met je partner, neem je kinderen mee naar het park of maak een afspraak bij de schoonheidsspecialiste om volledig te ontspannen. Ideaal om de dag goed mee af te sluiten.

Kelsey Chance

 

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Thuiswerken, Uitstelgedrag, Uitstellen, Werken.