Business: welke Belgische vrouwen drukten hun stempel op de zakenwereld in 2023?
©

Business: welke Belgische vrouwen drukten hun stempel op de zakenwereld in 2023?

Door Malvine Sevrin  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Tijdens de recente Elle Women of the Year-ceremonie op 5 december in Mérode hebben onze collega's van ELLE België verschillende prijzen toegekend aan vrouwen die het afgelopen jaar opvielen door hun invloed en durf. Acht vrouwen werden geëerd, waaronder Laurence Massart, die de titel "Belgische Vrouw van het Jaar 2023" heeft gekregen. Een erkenning die het traject en de impact van deze inspirerende vrouwen onderstreept.

/

Acht Belgische vrouwen beloond

Deze erkenning, toegekend door ELLE België, belicht het buitengewone parcours en de onmiskenbare impact van deze Belgische vrouwen die “blijven nieuwe deuren openen, glazen plafonds doorbreken en een positieve verandering teweegbrengen in elk aspect van de samenleving”. Acht vrouwen zijn beloond in elk van de 8 categorieën: technologie, wetenschap, cultuur, sport, ondernemerschap, samenleving, de juryprijs voor carrière en natuurlijk de Vrouw van het Jaar 2023.

De jury van de ceremonie bestond uit even diverse als invloedrijke persoonlijkheden, die verschillende domeinen van de samenleving weerspiegelden. Onder hen waren Cynthia Bolingo, een bekende Belgische atlete, Fatima Zibouh, expert op het gebied van diversiteit en mede-verantwoordelijke voor Brussels2030, Diane Govaerts, CEO van Ziegler en Manager van het Jaar 2022, Alix Battard, journaliste en maker van de podcast Le Changement iX, Anne Vierstraete, Senior Advisor voor ART BRUSSELS & ART ANTWERP, Annemie Schaus, rector van de ULB, Georgia Brooks, oprichtster van het vrouwencollectief The Nine en van Fempower, en Marie Guérin, juryvoorzitster en hoofdredactrice van ELLE België.

/

Deze unieke ceremonie was een ware viering van excellentie en bood een boeiend inzicht in degenen die het afgelopen jaar onuitwisbaar hebben beïnvloed. Hieronder vind je de volledige lijst van winnaars:

Belgische Vrouw van het Jaar 2023

Laurence Massart

Als allereerste voorzitter van het hof van beroep van Brussel, die ook voorzat tijdens het proces van de aanslagen van 22 maart 2016, heeft ze recent een opmerkelijke overwinning behaald tegen de Belgische staat door verlenging van haar mandaat te verkrijgen. Unaniem geprezen om haar professionaliteit en menselijkheid, verklaarden Belgische media unaniem dat ze “de democratie heeft gered”. Laurence Massart, unaniem verkozen door de jury, blijft bewondering wekken en ons inspireren, waarbij ze op schitterende wijze de kracht van vastberadenheid en vrouwelijk leiderschap illustreert.

/

Wetenschap en onderzoek

Professor Karine Van Doninck

Stichter van de onderzoekseenheid voor moleculaire biologie en evolutie aan de ULB, zij richt zich op de studie van micro-organismen met onderscheidende eigenschappen. Naast haar onderzoek in de biologie heeft ze interesse in de interactie tussen kunst en wetenschap.

Ondernemerschap

Celestina Jorge Vindes

Zij is de oprichtster van Pépite Blues, een boekhandel in Elsene, die zich onderscheidt door de Afrikaanse literatuur en die van haar diaspora te promoten.

Technologie

Rosanna Kurrer

Als mede-oprichtster en algemeen directeur van CyberWayFinder, superviseert ze een intensief programma in cybersecurity dat voornamelijk gericht is op vrouwen.

Samenleving

Chloé Mikolajczak

Deze klimaat- en sociaal rechtvaardigheidsactiviste vervult ook de rol van coördinator binnen Fashion Revolution Belgium, een beweging die zich inzet voor meer transparantie in de mode-industrie.

/

Cultuur

Zoé Gray

Zij is recent benoemd tot directeur tentoonstellingen bij Bozar.

Sportvermelding

Sarah Chaari

Op slechts 18-jarige leeftijd heeft deze atlete uit Charleroi de gouden medaille gewonnen in taekwondo en zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs.

Juryprijs

Delphine Heenen

Zij is de oprichtster en CEO van KickCancer, een fonds dat zich richt op financiering van onderzoek naar kinderoncologie.

Meer lezen? Dit zijn alle voordelen van sporten voor, tijdens en na je werkdag

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Samenleving.