Bijna zomervakantie: hoe laat je werkstress los?
© Shutterstock, MCB

Bijna zomervakantie: hoe laat je werkstress los?

Leestijd: 2 min

Met de zomer voor de deur kijken velen reikhalzend uit naar een welverdiende vakantie om weer op te laden. Of je nu een exotisch strand opzoekt of je vakantie thuis doorbrengt, om te kunnen ontspannen moet je vooral je werk kunnen loslaten. Clarissa Pryce, Manager bij staffing specialist Walters People, deelt enkele waardevolle tips om je werkstress los te laten.

/

Prioriteer rust

Het is niet altijd gemakkelijk om werk los te laten, vooral als een taak nog niet volledig is afgerond. De verleiding om na werktijd nog even door te werken kan groot zijn. Volgens Clarissa is het echter van cruciaal belang om tijdig en voldoende te ontspannen. “Te veel werken is nooit gezond. Je maakt overuren, waardoor je de volgende dag vermoeid of zelfs prikkelbaar bent. Op die manier lever je geen toegevoegde waarde meer voor je organisatie. Ontspanning helpt je geest even leeg te maken, zodat je daarna vol goede moed weer aan de slag kunt. Hoewel het niet voor iedereen eenvoudig is, is het absoluut noodzakelijk om een goed evenwicht tussen werk en privé te vinden”, adviseert de experte.

Tref de juiste voorbereidingen

Wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om je werk volledig van je af te zetten. Maar hoe doe je dat? Clarissa benadrukt: “Ten eerste is het essentieel om de nodige voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat je voor jezelf en je collega’s een duidelijk overzicht hebt van wat er nog moet gebeuren. Zo weet je waar je aan kan werken zodra je terugkomt, en kun je beter plannen. Als je dat niet doet, zal je onbewust toch met je werk bezig zijn tijdens je vakantie.”

Bereid je reis goed voor

De periode vlak voor je vakantie is ook van belang. Bereid je reis goed voor, rond zoveel mogelijk taken af en neem geen nieuwe opdrachten aan in de laatste weken voor je verlof. “Een andere handige tip is om je out-of-officebericht een dag eerder in te stellen dan je daadwerkelijke vertrekdatum. Op die manier kan je de laatste dag volledig vrijhouden om de laatste zaken af te handelen, zonder voortdurend gestoord te worden”, suggereert Clarissa.

/

Wijs een collega aan

Daarnaast is het aan te raden om een collega aan te wijzen die dringende vragen kan beantwoorden die aan jou zijn gericht tijdens je afwezigheid. “Indien mogelijk, vraag dezelfde collega om enkele lopende zaken op te volgen tijdens je vakantie. Neem de tijd om een follow-up voor te bereiden en informeer je collega over wat er van hem of haar verwacht wordt, zodat hij of zij zelfstandig met de zaken kan omgaan en jij kunt ontspannen tijdens je vakantie, wetende dat alles onder controle is”, legt Clarissa uit.

Relativeren is belangrijk

Zodra het voorbereidende werk is afgerond, komt het moeilijkste gedeelte: simpelweg niet meer aan je werk denken. Er zijn enkele dingen die dit gemakkelijker kunnen maken. Clarissa adviseert: “Leer om zaken te relativeren. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoe belangrijk het is om tijdens je vakantie die e-mail te beantwoorden of dat telefoontje te beantwoorden. Misschien kan een van je collega’s de e-mail beantwoorden of kan het wachten tot je terug bent. Op die manier kun je beter afstand nemen van je werk.”

Als je toch niet kunt stoppen met piekeren, kan het helpen om een lijst te maken en al je ideeën of taken op te schrijven, zodat je ze niet vergeet en meer duidelijkheid hebt. “Voor mensen die het moeilijk vinden om werk los te laten, kan dit zeker helpen. Het geeft gemoedsrust, zodat je bij je terugkeer kunt verdergaan met die specifieke opdracht”, raadt Clarissa aan.

Ontspan ook buiten je vakantieperiode

“Tot slot is het erg belangrijk om niet alleen tijdens je jaarlijkse vakantie te ontspannen. Je kunt deze tips om werk los te laten elke vrijdagavond toepassen voordat je naar huis gaat en je werkweek afsluit. Op die manier zul je optimaal genieten van je weekend en maandag weer opgeladen en gemotiveerd aan je werkweek kunnen beginnen”, besluit Clarissa.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Telewerken: maak kennis met de nieuwe digitale nomaden, Dit vinden werknemers het belangrijkst bij hun werkgevers & Bijna de helft van Vlamingen maakt wekelijks overuren.

Redactie Marie Claire De artikels van >