Fastfood
Hoe komt het dat overgewicht en obesitas aan hun opmars bezig zijn?
We zijn van een redelijk mobiel volk geëvolueerd naar een sedentair volk. Alle manuele beroepen zijn, bij wijze van spreken, verdwenen. Mensen die in fabrieken werken moeten tegenwoordig nog amper handenarbeid verrichten omdat heel wat zaken overgenomen zijn door robots. We verbranden dus veel minder calorieën omdat we minder bewegen dan dat de mensen vroeger deden. In de jaren ’60 was de werkdruk veel groter. De obesitas- en overgewichtsgrens lag daar toen in zijn totaliteit op ongeveer 20% in België. Vandaag de dag is dat bij overgewicht 57% en bij obesitas 14%.
Welke andere factoren spelen een grote rol in de obesitasevolutie?
De populariteit van fastfoodketens is uiteraard ook een niet te onderschatten oorzaak. De meeste maaltijden liggen er tussen 800 en 1000 calorieën. Als je weet dat een gemiddelde persoon 400 calorieën verbrandt door één uur te sporten, dan zou je twee uur moeten bewegen om die hamburgers eraf te krijgen. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die dat doen.
Stappenteller
Hoe kunnen we deze evolutie tegengaan? Welke maatregelen werden er al getroffen ?
Ik heb destijds het 10.000 stappenplan mee geprogrammeerd en gepromoot. Dat lijkt eenvoudig, maar haast niemand lijkt erin te slagen. Veel mensen rollen hun bed uit, nemen de auto, gaan werken – meestal een zittend beroep – en keren terug naar huis, waar ze opnieuw in de zetel gaan zitten om vervolgens in bed te kruipen. Op die manier komen ze maximaal aan 2.000 tot 3.000 stappen per dag. Véél te weinig dus.
Bent u optimistisch over de toekomst? Zal er binnen enkele jaren een zichtbare daling zijn inzake overgewicht en obesitas?
Ik moet je teleurstellen: obesitas en overgewicht zijn de ziektes van de toekomst. Obesitas is sinds 1997 door de wereldgezondheidsorganisatie erkend als een chronische ziekte. Een chronische ziekte moet grondig aangepakt worden door artsen en gezondheidswerkers. De meeste zwaarlijvigen kunnen hun probleem niet alleen oplossen, maar hebben echt hulp nodig..
Het is niet enkel bij volwassenen schrijnend, maar ook bij de jeugd is obesitas en overgewicht aan een opmars bezig. De cijfers zijn veelzeggend. In een studie van de wereldgezondheidsorganisatie over de toekomst, blijkt dat 89% van de vrouwen in België tegen 2030 overgewicht zal hebben.
Obesitas en overgewicht zijn de ziektes van de toekomst.
De Pronokal-methode
Het Pronokal-dieet: waarvoor staat het en sinds wanneer bestaat het?
Bij Pronokal spreken we niet graag over een dieet, omdat het een totaalconcept is. Wij noemen het een methode. Ik ontdekte het in Spanje in 2004 en introduceerde het zes jaar later in België, met matig succes, tot wanneer we de ‘bekendste Belg’ aan de lijn kregen: Bart De Wever. Dat is de aanzet geweest voor heel wat mensen die zijn voorbeeld willen volgen.
Is de Pronokal-methode een veilige manier om gewicht te verliezen?
Ja, absoluut. Als het over ‘veilig’ gaat, dan gaat het over gezondheid. De leefregel van de artsen is: “primum non nocere”, wat staat voor: “in eerste instantie niemand schaden”. De totaalbegeleiding komt hierop neer: de patiënten worden omringd door een diëtiste van Pronokal, een bewegingsconsulente en een psychologe. Wij houden een kleine screening alvorens we patiënten toelaten, maar laat ons zeggen dat bijna 99% van de mensen geschikt is.
Heeft u zelf ook ooit een dieet gevolgd?
Ik herinner me dat ik mij op mijn veertiende te dik vond. In de tijdsgeest van de jaren 60 was men liever wat dikker dan te mager, en veel eten was de standaard. Gelukkig maar kon ik mijn gewicht op peil houden dankzij sport én uiteraard door op mijn voeding te letten, en dan ben ik altijd blijven doen. Maar ik weet dus perfect hoe het voelt om “te dik” te zijn en op je voeding te moeten letten. Ik kan perfect in de “mind” van mensen komen die aan het diëten zijn.
Pascale Naessens
Wat zijn de laatste dieetrages?
Je wordt elke dag om de oren geslagen met één of ander dieet. Het laatste dat ik vrij impressionant vond was het 5:2-dieet. Hierbij vast je 2 dagen per week en de overige 5 dagen eet je ‘normaal’. Als ik erover nadacht vond ik het niet zo’n slecht principe. Het is iets wat wij ook proberen te propageren: de compensatie. In mijn boek “Stop het jojo-effect” praat ik uitgebreid over deze compensatie. Dat wil dus zeggen: wat je inneemt moet je compenseren door gebruik.
En wat vind je van de populaire recepten van Pascale Naessens en Sandra Bekkari?
Wat zij doen, is een aanvulling is op wat wij doen. Waar de Pronokal-methode met zijn proteïnedieet erop focust om snel gewicht te verliezen, mikken Pascale en Sandra eerder op het traag verliezen van gewicht. Als je momenteel 5 kilogram te veel weegt, dan kan je perfect met hun kookboeken aan de slag en snel leren om anders te gaan koken, eten en wat meer bewegen. Op die manier geraak je die extra kilo’s gemakkelijk kwijt.
Wij richten ons op voor mensen die minimum 10 kilogram kwijt willen – onze gemiddelde patiënt heeft 20 kg te veel. Bart De Wever is 60 kilogram vermagerd en loopt sindsdien marathons. Hij loopt 3 keer in de week 10 km. Waarom doe je dat als je dat ervoor niet deed? Dat is een mindset. Dat kan je niet op 1,2,3. Daarvoor moet je bij ons zijn.
Geen 2.000 calorieën per dag
Heeft u tips om gezond te blijven zonder een specifiek dieet te volgen?
Ik pleit voor een gezond gewicht, wat wil zeggen: iets dat aanvaardbaar is en dat je ook kan behouden in de toekomst. De tijd dat iedereen 2.000 calorieën mocht eten is al lang voorbij. Laten we het houden op 1.300 tot 1.500 kcal per dag. Zorg dat je gezond eet. Ik geef altijd het volgende voorbeeld: je vuist is de grootte van je maag. Bij de meeste mensen is deze zodanig uitgetrokken dat je als snel 2 à 3 vuisten bij elkaar hebt.
Hoe ziet een doorsnee maaltijd er idealiter uit?
De samenstelling op je bord moet heel specifiek zijn. Als je een rond bord hebt, dan moet de helft bestaan uit groenten, een vierde koolhydraten (rijst, aardappelen) en een vierde proteïnen (vlees, vis, eieren). We moeten onze voedingswijze wat aanpassen en dan komen we al ver. Mag je nooit meer een steak-friet eten? Natuurlijk wel! Je moet het alleen zien te compenseren met voldoende beweging.
Tot slot, enkele weetjes om in gedachten te houden als je zondigt:
Eén pakje friet met mayonaise = 900 kcal
Eén glas wijn = 120 kcal
Dus: als je 3 glazen wijn drinkt, moet je één uur sporten.
Stof tot nadenken, wanneer je dit weekend van een glaasje wijn nipt.
Meer weten over gezonde voeding en afvallen? Lees dan ook: Het nieuwe afvallen: het eten van de juiste voedingscombinaties, 10 oefeningen voor een ideaal bikinifiguur deze zomer en Marie Claire grijpt in: wanneer beach bodies een obsessie worden.