Laat je moedervlekken checken!
©

Laat je moedervlekken checken!

Leestijd: 1 min

In de ideale beautywereld liep iedereen altijd rond met een hoge zonnefactor op zijn lichaam en gezicht, verbrandde je nooit en bestond huidkanker niet. In realiteit ligt dat anders. Verschillende merken en verenigingen proberen je ook dit seizoen te sensibiliseren. Smeren kan je écht leren. 

Huidkanker, zowel non-melanoom als kwaadaardig melanoom, is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa en treft elk jaar zo’n 3,5 miljoen Europeanen volgens Euromelanoma. Elk jaar worden er wereldwijd 200.000 nieuwe gevallen van huidkanker, de enige zichtbare vorm van kanker, vastgesteld. In ons land zijn dat er 22.200. (Niet zo heel verwonderlijk als je weet dat 48% van de Belgen zich enkel op vakantie tegen de zon beschermt.)

Om je zo goed mogelijk tegen de ziekte te wapenen, is het niet alleen belangrijk voldoende en vaak zonnecrème te smeren, jaarlijks je moedervlekjes (laten) checken is ook een vereiste. Als een melanoom vroeg wordt opgespoord, heb je 90% kans op een goede afloop.

La Roche-Posay zette, net als vorig jaar, een campagne op (acht) poten om je aan te zetten je moedervlekken te checken en skinchecker te worden.

Avène wil dan weer tonen dat de zon onderhuids schade aanricht. Het Franse apothekersmerk doet dat met een ronde langs apothekers in België met een toestel dat je toont welke schade de zon onderhuids op je gezicht heeft aangericht. Smeer je na die foto je gezicht in met zonnecrème, dan toont het toestel hoe goed je hebt gesmeerd en of je plekjes hebt overgeslagen. Checken waar Avène langskomt doe je hier.

Wil je nog meer info over huidkanker, hoe je die kan opsporen en tips om je beter te beschermen? Die vind je op de site van Euromelanoma.

Copyright foto: La Roche-Posay

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Huidkanker, Zonnebescherming.