Het nieuwe afvallen: het eten van de juiste voedingscombinaties
©

Het nieuwe afvallen: het eten van de juiste voedingscombinaties

Leestijd: 4 min

Afvallen is een kwestie van rekening te houden met voedingscombinaties en de juiste ingrediënten die je spijsvertering vertragen. Het old school calorieën tellen, is ondertussen achterhaald: "Calorieën dateren van de eeuw waarin we dachten dat voeding overeenkwam met een dosis energie, maar de mens is geen verwarmingsketel!", aldus voedingsdeskundige Béatrice de Reynal.

Met deze tips hou je je voeding evenwichtig en gezond en bevorder je de verbranding van vetten en suikers.

/

1. Let op met natuurlijke vervangingssuikers

Eén punt waar elke voedingsdeskundige het mee eens is, is dat onze suikerinname te hoog is. De wereldgezondheidsorganisatie beschouwt een suikerinname van 40 gram per dag als een probleem en wil dit terugschroeven naar 25 gram (wat overeenkomt met 6 koffielepels suiker per dag). En daar ben je snel, als je weet dat 10 gram overeenkomt met één potje yoghurt met fruit of 2 suikerklontjes.

Maar wat met zogenaamde “gezonde of natuurlijke suikers”? Wel, die zijn er bijna niet. Zelfs agavesiroop, gekend om haar lage glycemische index (dat is de mate waarin iets je suikerspiegel doet stijgen, en die hoort onder de 50 te zijn) is verraderlijk.

“Afhankelijk van de manier waarop agave is vervaardigd, meet ze een glycemische index tussen 55 en 90 (rietsuiker zit op 70). Bovendien bevat agave veel fructose, een nefaste suiker die wordt omgezet naar triglycerides. Hetzelfde geldt voor honing, die heeft minder fructose maar het blijft een snelle suiker met een G.I. tussen 50 en 70.” ontleedt natuurgeneeskundige Marion Thelliez.

“Ook van melkproducten  zorgen ze voor een opvallende verhoging van je insuline die het equivalent heeft van een chocoladereep (G.I 115).” licht natuurgeneeskundige Olivia Charlet toe.

/

2. Suikers die wel zijn goedgekeurd

Welke suikers mag je dan wél innemen?

1. Biologische essentiële oliekristallen die je laat smelten, in smaken van bergamote, citroen, verveine, cardamon, ylang ylang, … (verkrijgbaar in de bio winkel).

2. Het sap van kokosbloemen of kokosbloesemsuiker (in siroop of in suiker) heeft een lage glycemische index van 24,5 en is fructosearm.

3. Lucuma poeder met vijgensmaak, rijk aan vitaminen en mineralen en vezels, en met lage G.I.

4. Kaneel bevat polyphenolen die de de glycemische index verlagen. Dat vanaf 1 gram of een koffielepel kaneel per dag.

/

3. Herken naar je hongergevoel

Fondant chocolade of venkel met yuzu? Beiden zijn compatibel met een dieet indien je niet overdrijft. De kunst zit erin om je bewuster te worden van wat je eet en van de manier waarop je eet. Eet alleen wanneer je lichaam honger heeft en proef, geniet en luister naar je lichaam. Stop met eten als je voldaan bent, zo eet je minder en blijf je dus ook slanker. En dan mag je echt wel af en toe toegeven aan een stukje pure chocolade indien je voelt dat je daar nood aan hebt.

Lees ook: De zin en onzin van Intermittent Fasting: 3 bekende foodies aan het woord

/

4. Ontdek superfood

Waarom superfood? Deze eetbare planten, zaden en vruchten zijn vaak essentiële voedingsstoffen en vrij van pesticide, chemicaliën en hormonen. Ideaal dus om toe te voegen aan je gezond dieet.

 

Chiazaden: rijk aan vezels, omega 3 en essentiële vetzuren die de serotonine vrijgeven (het knuffelhormoon dat je blij maakt), ze zorgen voor een tragere omzetting van koolhydraten naar suikers wat een stabiliserend effect heeft op je bloedsuikerspiegel en ervoor zorgt dat je minder vetten aanmaakt. Lekker in een salade of als bindmiddel in een sapje, voor een natuurlijke pannacotta effect.

Rauwe cacao: niet behandeld, zonder suiker en niet verhit boven de 46 graden, behoudt cacao haar voedingswaarden en is ze rijk aan magnesium (vijf keer meer dan pure chocolade van 70 % omdat die wel werd verhit), het bevat een goede dosis theobromine dat euforiserend werkt.

Teff en fonio granen: zijn glutenarm en worden als de nieuwe quinoa beschouwd. Deze Afrikaanse korrels hebben een zachte notensmaak en een hoge voedingswaarden. Ze bevatten alle essentiële aminozuren en zijn rijk aan vezels, calcium, mangaan en zink.

Pompoenpitten: zijn aan te raden vanwege hun hoog gehalte aan tyrosine en fenilalanine, een aminozuur dat onder andere verantwoordelijk is voor de aanmaak van een aantal belangrijke hormonen zoals dopamine, de neurotransmitter die je motiveert om te ondernemen. Ook bevatten ze en flinke dosis ijzer, vitamine E (zuivert je bloed), B (tegen slechte cholestrol), zink (goed voor je immuunsysteem) en magnesium (goed voor hart en bloedvaten). Ideaal is de combinatie met groenten en fruit dat rijk is aan vitamine C, voor een betere opname van het ijzer. Algen: de alcalines die ze bevatten brengen de zuur-base verhouding van je lichaam weer in balans die oorzaak is van vermoeidheid, overgewicht, en immuniteit. Rode algen bevatten 50 procent plantaardig eiwit. Bruine wakame zit vol calcium dat vetten afbreekt in je darmen. Ze zorgen ervoor dat de vetopslag van je maaltijd quasi nul is.

/

5. Vergeet calorietabellen

Baseer je niet langer op het tellen van calorieën, maar leer eerder je gezond verstand te gebruiken:

“Het berekenen van de calorieën van je maaltijd, dat is een afgesloten hoofdstuk dat ondertussen is achterhaald”, licht voedingsdeskundige Béatrice de Reynal toe. “Calorieën dateren van de eeuw waarin we dachten dat voeding overeenkwam met een dosis energie, maar de mens is geen verwarmingsketel! Resultaat: de rekening werd verkeerd gemaakt en telt zwaarder door want calorieën houden geen rekening met het proces van de spijsvertering, de tussenkomst van je darmflora of de combinatie met andere voedingsstoffen.”

/

6. Dieet op culinair niveau

Koks en kookboeken genoeg die een gezonde voeding omtoveren tot een culinair eetfestijn. Kijk maar naar de heerlijke recepten van Pascale Naessens die in eerste plaats lekker zijn maar ook rekening houden met de juiste voedingscombinaties. Steffi Vertriest brengt op kookzender Mjam recepten voor wie wil afkicken van zijn suikerverslaving in het programma De Gezonde Goesting. En Sandra Bekkari zorgt als kok en gezondheidscoach voor inspiratie voor lekkere en gezonde kost.

/

7. Voorkom de opslag van vetten dankzij slimme voeding

Het volstaat om wat chia zaden en kokosmeel te eten om de suikers van een gebakje trager te laten opnemen zodat je lichaam meer tijd heeft ze te verbranden. Hetzelfde geldt voor groene groenten, hun vezels verhinderen deels de opslag van vetten (lipiden). Concreet wil dat zeggen dat je gewoon met meer zorg je menu moet samenstellen om te kunnen genieten van de voordelen van alle nuttige voedingsstoffen. Slim eten, met de juiste voedingscombinaties, zonder taboes. Want een evenwichtige voeding moet je over meerdere dagen bekijken en opbouwen.

Bron: Marie Claire magazine Frankrijk.

Lees hier hoe je het meest vetten verbrandt na het sporten.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: Food, Gezond, Gezondheid, Green, Keuken, Lifestyle, Recept.