Wat betekenen de meest voorkomende seksdromen?
© Shutterstock, MCB

Wat betekenen de meest voorkomende seksdromen?

Leestijd: 5 min

Handen omhoog als je je seksueel identificeert als hetero vrouw en toch al eens een seksdroom had over een andere vrouw. Maak je geen zorgen - je bent verre van alleen. Hoe zit het met die stomende seksdromen?

/

Wat gebeurt er echt als je in slaap valt en uiteindelijk droomt over slapen met een vrouw? Of je ex? Of een collega? Psycholoog en droomexpert, dokter Keith M. T. Hearne, droomexpert en bestsellerauteur Anna-Karin Bjorkl, en relatietherapeut Zoé Williams, leggen de meest voorkomende stomende dromen uit, alsjeblieft, dankjewel.

Dr. Hearne, die ’s werelds eerste slaaplaboratoriumonderzoek naar lucide dromen uitvoerde, legt uit dat dromen waarschijnlijk het best begrepen kunnen worden als symbolische boodschappen. Je droomt ongeveer twee uur per nacht en droomt over het algemeen over normale, alledaagse dingen. “Dromen waarin je plotseling wakker wordt, kun je waarschijnlijk het beste opvatten – niet letterlijk – maar als symbolische boodschappen, en verbale woordspelingen, van je wijze onbewuste. De emotie die achterblijft bij het ontwaken is waarschijnlijk de beste indicator of de droom iets goeds of slechts voorstelde”, legt hij uit.

Lees ook: J’adore Parfum d’eau: een nieuw parfum op basis van water en bloemen

Williams, daarentegen, vergelijkt het met een hypnotherapiesessie en zegt dat dromen kunnen helpen om levensproblemen in een licht veranderde toestand te bestrijden. “Het merendeel van het dromen – 90% – vindt plaats wanneer we in een REM-slaaptoestand verkeren”, legt ze uit. “Wanneer we in deze toestand zijn, zijn onze hersenen net zo actief als wanneer we overdag wakker zijn, hoewel wetenschappers de vreemdheid van je dromen toeschrijven aan het feit dat onze hersenen chemisch gezien volledig opnieuw worden bedraad wanneer we slapen. Zie het als een hypnotherapie-sessie die ons in staat stelt te ontspannen, zodat we problemen en vragen op een andere manier kunnen aanpakken.”

/

Scenario één: Seks met een andere vrouw

Eerst en vooral – zelfs als je een vrouw bent die zich identificeert als hetero en zich dus aangetrokken voelt tot mannen, kan het echt geen kwaad om seksuele dromen te hebben over iemand van hetzelfde geslacht. Alle drie de deskundigen beweren dat het onschuldig is en eigenlijk heel gewoon. Seksualiteit is tenslotte een spectrum.

Natuurlijk kan dromen over seks met een andere vrouw, als vrouw, wijzen op diepere seksuele verlangens. Of, volgens dokter Hearne, kan het een spiegel zijn van je innerlijke bewuste gedachten. “Soms kan de ‘andere persoon van hetzelfde geslacht’ eigenlijk representatief zijn voor jou, de dromer,” legt hij uit. Dromen kunnen je wijze inzichten verschaffen, zoals:

  • Ben je te egocentrisch?
  • Moet je meer van jezelf houden?
  • Moet je werken aan je zelfvertrouwen?
    Toptip: Meditatie over jezelf kan je in staat stellen tot zelfwaarnemingen te komen, zegt dokter Hearne.

Bjorkland, aan de andere kant, legt uit dat in de Jungiaanse psychologie iedereen zowel vrouwelijke als mannelijke aspecten in zich heeft en zich het beste voelt wanneer deze in evenwicht zijn. “De vrouwelijke kant van een man wordt zijn “anima” genoemd, en de mannelijke kant van een vrouw is haar “animus”,” deelt ze.

Slaap je in je droom met een andere vrouw en vraag je je af wat dat betekent? Het *kan* gewoon zijn dat je je verbindt met het vrouwelijke of mannelijke aspect van jezelf in een droom, suggereert de expert. “Het kan heel krachtig, balancerend en helend zijn”, legt ze uit. “En verder kan een seksuele ontmoeting met iemand van hetzelfde geslacht je vertellen dat het tijd is om die kant van jezelf meer te omarmen.”

Oh, en nog iets – als je Googelt op “slapen met een vrouw in een droom betekenis” en steeds weer dezelfde droom hebt, kan het ook je onderbewustzijn zijn die je vertelt dat het tijd is om een situatie met je ouder van hetzelfde geslacht te helen of die relatie te koesteren, concludeert ze.

/

Scenario twee: seksdroom over een autoriteitsfiguur

Een droom over een autoriteitsfiguur – denk aan je leraar of baas – kan wijzen op een verlangen naar meer controle in je leven, deelt Williams. “Misschien verlang je naar controle die je zelf niet denkt te kunnen geven, of verlang je naar aandacht die je op dit moment niet voelt?”

Scenario drie: Avontuurlijke seks

Ooit gedroomd over seks op een gekke plek – je weet wel, midden in de oceaan, of in een boom, of midden op straat? Ja, blijkbaar komt dat vaker voor dan je zou denken. “Seksdromen over een meer avontuurlijke vorm van seks die je je normaal nooit zou voorstellen, kunnen erop wijzen dat iemand zich wil laten gaan en uit zijn comfortzone wil stappen, onbewust verlangend naar een leven zonder zelfoordelen,” legt Williams uit.

/

Scenario vier: Vreemdgaan

Spoiler alert: dokter Hearne denkt dat dergelijke dromen de dromer er af en toe op kunnen wijzen dat er inderdaad sprake is van vreemdgaan. “Het onderbewustzijn is gevoelig voor subtiele aanwijzingen, zoals feromonen, die bewust onopgemerkt blijven, en de droom kan soms het enige communicatiekanaal naar het bewustzijn zijn,” deelt hij mee.

Dit is natuurlijk niet altijd het geval, en vaak is het precies wat er op het blik staat – een droom. Plus, als iemand een gebrek aan vertrouwen heeft, is de kans groter dat hij het probleem in zijn relatie projecteert. “Als de droom in meerdere relatiescenario’s voorkomt, is de kans groter dat de oorzaak bij het laatste ligt.”

Scenario vijf: seksdroom over een collega

Leuk weetje: het is niet ongebruikelijk dat mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen. “In de langdurige situatie van een werkplek komen vaak kleine fantasieën en flirtjes voor”, vertelt dokter Hearne. “Deze kan veel voorkomen, omdat de meeste dromen gaan over wat er in ons dagelijks leven gebeurt, en je je collega’s waarschijnlijk regelmatig ziet,” zegt hij.

/

Scenario zes: naakt zijn in het openbaar

Ken je die dromen die je hebt die echt zwaar zijn in metafoor? Je weet wel, waarin je je beschaamd of beschaamd voelt? “Deze dromen onthullen vaak de essentiële emotie,” deelt dokter Hearne. “De inhoud kan symbolisch de oorzaak van je droom weergeven.” In dit geval adviseert de arts je te focussen op wat je de afgelopen dagen hebt gedaan of gezegd, en hoe je je daardoor voelde. “Dit kan een berisping zijn vanuit het onbewuste van onaanvaardbaar sociaal gedrag”, legt hij uit. “Maar als het gevoel meer van opwinding is, kan het misschien staan voor een nieuw gevonden gevoel van vrijheid.”

Scenario zeven: Seks met een ex

Deze komt vaker voor dan je zou denken. “In een relatie bouwt zich na verloop van tijd een soort verslavend seksueel gedrag op. Dromen kunnen je terugzetten naar vroegere tijden, dus het is niet ongewoon om na een relatie nog maandenlang over je ex te dromen, vooral als daar ook seksuele frustratie is,” deelt de arts.

Lees ook: Beleef een onvergetelijke trip naar de Champagnestreek langs deze 8 adressen

Scenario 8: Seks in het openbaar

Je wilt dus de droombetekenis voor seks in het openbaar weten. Weet dat sommige mensen zeer exhibitionistisch zijn, en dat de droomwereld een veilige plaats is voor fantasieën, zegt dokter Hearne. “Maar let wel – dat superego-deel van je grijpt waarschijnlijk eerder in om te waarschuwen dat je je roekeloos hebt blootgegeven over aspecten van je leven en jezelf kwetsbaar hebt gemaakt voor sociale kritiek,” deelt hij. “Naaktheid is één ding en onthult misschien een wens om vrij te zijn, maar openbare seks kan wijzen op een verlangen om andere mensen te shockeren – of aandachtzoekend gedrag te vertonen.”

Scenario 9: seksdroom over iemand die je haat

Kortom, zoals we al aanstipten, heeft je dagelijks leven een enorme invloed op je dromen – en als je dus veel aan iemand hebt gedacht die je niet mag, is de kans groot dat hij of zij in je dromen terechtkomt, of dat nu een seksdroom is of niet.

/

En wat kunnen seksdromen ons leren?

Dromen kunnen complex, gekmakend, vaag en soms gewoon onlogisch zijn, toch? “Het waardevolle scheiden van het zinloze is af en toe een zware taak die heel weinig info kan opleveren voor de hoeveelheid onderzoek die je erin stopt”, legt Williams uit.

Conclusie: dromen over seks met iemand betekent niet dat je hem leuk vindt, maar wel dat je hem onbewust (of in veel gevallen bewust) aantrekkelijk vindt. “Waar het wat interessanter wordt, is welk type seksdroom je met iemand hebt,” deelt de relatie-expert. Dromen betekenen niet altijd iets en hebben dus niet altijd conclusies. “Als je blijft dromen over een date met een haai in Spanje, verspil dan misschien geen tijd aan het spitten in je jeugd voor antwoorden”, adviseert Williams.

Maar als ze terugkomen en belangrijk aanvoelen, kunnen dingen als het bijhouden van een droomdagboek en analyseren of je onderbewustzijn je iets probeert te vertellen, volgens de deskundige nuttig zijn. Slapen met een vrouw in een droom kan zoiets eenvoudigs betekenen als dat je meer tijd moet besteden aan je eigenliefde en zelfvertrouwen, bijvoorbeeld.

Of …. je zou gewoon weer in slaap kunnen vallen…

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Dromen.