Marie Claire grijpt in: wanneer beach bodies een obsessie worden
©

Marie Claire grijpt in: wanneer beach bodies een obsessie worden

Leestijd: 2 min

Mei, de maand waarin fitnesszalen druk bezocht worden, crash diëten worden uitgetest en 7 minute ab workout pauzes worden ingelast. Een jaarlijks fenomeen dat het begin van de zomer inluidt. Dat eerste streepje zonlicht dat ons dwingt de ledematen te ontbloten, zou een heuglijk moment moeten zijn. Maar kennelijk geldt dit niet voor iedereen.

Geef toe, in wintermaanden doen we ons lichaam serieus wat schade aan en malen we er weinig om. In de zomer ligt dat anders. Een mindset die kracht wordt bijgezet door de wereldwijde verspreiding van het begrip “beach body” en de hype via sociale media platformen. Willens nillens, je Instagram feed schreeuwt deze afgetrainde lichamen zowaar door je scherm heen. 

Vòòr we ons in weinig stof gaan etaleren, moet er eerst duchtig gesquat, gelijnd, en ge-HIIT worden. Dat onnatuurlijke lijf met ab crack en thigh gap krijgen de meeste mensen namelijk niet cadeau. 

Hoog tijd om het concept van de zogenaamde “beach body” (wat zoveel betekent als: het enige geaccepteerde lichaam op het strand) onder de loep te nemen. Want het is overduidelijk dat deze term heel wat heisa met zich meebrengt.

Wij braken er ons hoofd over. Figuurlijk dan.

#1. Een beach body per definitie

Je kan gezond zijn én een vetrol hebben. Of striae hebben. Of striae met een vetrol én cellulite. Echt waar. Op de redactie kunnen we dit allemaal best relativeren. Kijk, gezondheid mag niet gemeten worden aan de hand van je tailleomvang. Wél op basis van je levensstijl. Ben je gelukkig? Ben je gezond? Mooi, dan ben jij beach proof. 

Het hele concept van beach body is van een totaal andere orde. Het leunt op de veronderstelling dat er maar één soort lichaam strandwaardig is en daar loopt het al volledig mis.

/

#2. Is een beach body dan seizoensgebonden?

De term suggereert dat beach bodies een tijdelijk fenomeen zijn. Godzijdank kennen we in België slechts twee zomermaanden. Inwoners van Bali, om maar iets te zeggen, hebben minder geluk. Zij moeten het héle jaar in shape blijven… Een beetje sarcasme kan geen kwaad, het moet gezegd: een beach body impliceert een onrealistische lichaamsvorm waarin je je lichaam moet pushen en die je ijverig moet nastreven. Absurd. 

/

#3. Beter eerst aan de beaches werken dan aan onze bodies 

This body might be ready for the beach, but is the beach ready for this body?

Wat als… afval nu eens zou afvallen deze zomer. Met ‘Mei plasticvrij’ zijn we immers al goed op weg. De kust en oceanen afvalvrij maken, is een bijzonder waardevol lange termijn project waarbij we mentaal een stuk meer voldoening uit zouden krijgen dàn het kortstondig streven naar een zandloperfiguur. 

/

#4. Strong is the new skinny. Really?

Wie zich de nineties “heroine look” nog herinnert, geïntroduceerd door Kate Moss, die furore maakte op catwalk en reclameborden, spreekt anno 2018 van een positieve evolutie. Het beeld van uitgemergelde skeletten maakt plaats voor dat van getonede, gespierde, gestroomlijnde, noem maar op lichamen. Goed nieuws toch? Tja, mààr… ook in deze hedendaagse tendens schuilen er verborgen risico’s. Want “strong” impliceert niet alleen sterk, maar betekent eigenlijk zoveel als “slank met sixpack”.

Kortom, mager zijn alleen is niet genoeg, je moet nu slank én gespierd zijn.

Kan “healthy” niet het nieuwe skinny zijn? Wij vinden van wel! Gooi die gekke maatstaven die de maatschappij en media opleggen lekker opzij. Welgevormd is een relatief begrip. Niets is waardevoller dan een gezond lichaam. Geen afgetraind lichaam kan daaraan tippen.

/

#5. Leer accepteren 

Een beach body insinueert dat er maar één juiste lichaamsvorm is, terwijl elklichaam anders is. Er zijn meer dan een dozijn verschillende body types. Een peervormig lichaam moet er niet aan denken om stekkebeentjes te krijgen, net zoals een appel niet moet streven naar een wespentaille. Begrijp je?

Omarm je lichaam. Sport en dieet als jij daar zin in hebt, maar niet omdat het “moet”. Ga je lichaam niet overmanipuleren of – letterlijk – in allerlei bochten en poses wringen om binnen dat opgelegde plaatje van perfectie te passen. Wie beslist er ten slotte of je perfect bent of niet? Alleen jij.


Kortom: any body is a beach body. Leer je lichaam accepteren zoals het is. Laat nét dat moeilijker zijn dan 98987 workouts. Dit jaar hopen we op een breder begrip van de beach body, namelijk eentje dat inhoudt dat élk lichaamstype oké is en het waard is om op strand te stralen.

 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Beach body, Beauty, Health, Lifestyle, Summer.