4 religieuze gebouwen die omgetoverd zijn tot luxe verblijfplaatsen
© Instagram

4 religieuze gebouwen die omgetoverd zijn tot luxe verblijfplaatsen

Door Romy Geerts
Leestijd: 2 min

Ingenieuze projectontwikkelaars slagen er steeds beter in om religieuze gebouwen een nieuwe invulling te geven. Denk maar aan een klooster dat getransformeerd wordt tot hotel, of een kerk die dienst doet als... discotheek! Hoe gekker, hoe liever. Hier zijn onze 4 favorieten.

Martin’s Hotels

Martin Klooster

Martin’s Hotels is een hotelcomplex met vestigingen over heel België. De stad Leuven heeft echter een bijzonder filiaal. Te midden van het historische centrum was oorspronkelijk een klooster gesitueerd waar zieken en gewonden terecht konden. Pas vanaf de 21ste eeuw werd het gebouw omgebouwd tot luxehotel met 103 kamers. De eigenaars willen het zorgzame karakter van het gebouw behouden en hun gasten een warme welkom geven.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Martins Hotels (@martinshotels) op

 

Waar? Onze-Lieve-Vrouwstraat 18, 3000 Leuven.

Meer info vind je op hun website.

/

Martin’s Patershof

In Mechelen heeft Martin’s Hotels een religieus site omgetoverd tot boetiekhotel. Je kan er namelijk verblijven in een voormalig patershof. Het geheel werd dan wel in een modern en luxueuzer jasje gestoken, maar veel originele elementen – dat waanzinnige glasraam, bijvoorbeeld – werden behouden. Een geweldig compromis, toch?

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Martins Hotels (@martinshotels) op

 

Waar? Karmelietenstraat 4, 2800 Mechelen.

Meer info vind je op hun website.

/

Spirito

Wie al eens een avondje doorzakt in onze hoofdstad, heeft vast al eens gedanst in de gevestigde waarde, Spirito Martini, de Brusselse nachtclub vlakbij de Naamsepoort. Maar wist je ook dat het podium waarop je stond, waarschijnlijk ooit het altaar van een Anglicaanse kerk was? “God is a DJ”, zong faithless, en dat mag je elk weekend in Spirito heel letterlijk nemen. Het gebouw krijg uiteraard een moderne makeover, maar zonder afbreuk te doen aan de typische architecturale eigenschappen van de kerk.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door spiritobrussels (@spiritobrussels) op

 

Waar? Rue de Stassart 18 , 1050 Bruxelles.

Meer info vind je op hun website.

/

August

Op de recent ontwikkelde site van het Militair Hospitaal in Antwerpen werd een oud klooster helemaal omgebouwd tot een toevluchtsoord die de naam August kreeg. August breekt met het gesloten verleden van het Augustinessenklooster. Binnen enkele dagen zijn gasten er welkom om te genieten van een bar en restaurant, wellness met zwemvijver, verborgen tuinen, een shop en 44 hotelkamers.

August werd opgericht vanuit een diep respect voor het bestaande erfgoed. Het bestaat uit vijf gebouwen die naadloos werden samengevoegd onder de vakkundige leiding van architect Vincent Van Duysen. Het project is een weerspiegeling van de ziel van de Belgische architectuur, gecombineerd met het modernisme. De besloten tuinen naast het pand geven bezoekers de nodige rust en bieden de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Ook het interieur is een warm eerbetoon aan het kloosterleven. Zo maakten de ontwerpers gebruik van kleuren die verwijzen naar de originele elementen van het klooster. Toch zorgde de architect ook voor genoeg contrast, zodat ook het moderne leven het project kon binnensluipen.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door August (@augustantwerp) op

 

Waar? Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerpen.

Meer info vind je op hun website.

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook deze: Wellness: twee nieuwe spa adressen om bij weg te dromenHotel Julien krijgt nieuw broertje: boetiekhotel, wellness en restaurant August, Dit Antwerpse hotel kreeg een heuse makeover en Hotel Savoy in Firenze, waar luxe (en overheerlijk eten) troef is.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: August, Martin's Hotels, Religieuze gebouwen, Spirito, Wellbeing, Wellness.