Hotel Savoy in Firenze, waar luxe (en overheerlijk eten) troef is
© pers

Hotel Savoy in Firenze, waar luxe (en overheerlijk eten) troef is

Leestijd: 3 min

De kracht van luxe zit vaak in kleine dingen. Ze zijn niet te meten noch te tellen. Luxe werkt in op je gemoed en maakt zelfs van alledaagse handelingen een heuse belevenis. Een belevenis op maat van jou. Toegegeven, een bezoek aan Hotel Savoy in Firenze is voor de meesten onder ons geen alledaagse gebeurtenis (ook niet voor ondergetekende), maar wie er ooit geweest is, wil er naar terug. En wel direct.

De sfeer, de vriendelijkheid van de mensen, de attenties die je goedgezind maken; het Hotel Savoy op de Piazza della Republica midden in Firenze geeft je instant dat luxueuze gevoel. Reizen als een prinses in Italië? Voor wie hier logeert, voelt het zeker zo. En wel om deze 7 redenen…

1. Elegant en attent

De portier met bolhoed en blauwgrijze jas opent discreet glimlachend de zware, glazen deur. Elke hotelmedewerker is om ter vriendelijkst zonder opdringerig te zijn. Hier treed je een tophotel binnen met een lange traditie van elegantie en attenties, van verfijnde noblesse en hedendaags comfort. Dan word je verrast met vers fruit, dan weer met enkele pralines op je kamer.

True warmth of service every time you walk through the door #HotelSavoyFlorence #RoccoForteHotels

Een bericht gedeeld door Hotel Savoy (@hotelsavoyflorence) op

/

2. Pas gerenoveerde rooms with a view

In de pas gerenoveerde suites en Duomo- of Piazzaviewrooms wordt een sfeer van traditie gecombineerd met moderniteit. De inloopdressing is een parel van hedendaags comfort en de mozaïek in de badkamer verwijst zonder blikken of blozen naar het glorieuze Romeinse verleden. Foto’s van hedendaagse kunstenaars aan de muren verwijzen naar de vele traditionele ambachtslui die actief zijn in de stad, zoals schoenmakers, goudsmeden en hoedenmakers.

3. Supercentraal gelegen

Er zijn wel meer vijfsterrenhotels in de stad, maar geen enkel hotel is zo centraal gelegen als het Hotel Savoy. Binnen een straal van 500 meter vind je alle belangrijke historische bezienswaardigheden: de Duomo, de Ponte Vecchio. de mercato centrale, Uffizi,…. De centrale ligging is eigen aan alle Rocco Forte hotels, denk maar aan het Hotel Amigo in Brussel.

/

4. La Nonna Irene

Het restaurant van het hotel, Irene, is naast de ligging de andere grote troef van het Savoy. Het is open voor iedereen, ook voor wie niet in het hotel logeert. Waar de naam vandaan komt? Irene was de grootmoeder, la nonna, van de huidige generatie Rocco Fortes. Een bijzonder gastvrije dame voor wie ontvangen het grootste plezier was.

5. De rockster-chef

Nadat de Florentijnse sterrenchef Fulvio Pierangelini zijn vermaarde restaurant Gambero Rosso (De Rode Garnaal) in 2008 sloot, begon hij een samenwerking met de hotelketen. Hij beslist over de kaart en leert de chefs de pure Italiaanse keuken aan. “Mensen over heel Europa denken dat ze de Italiaanse keuken kennen, maar dat is niet het geval. Voor mij is het uitdaging numero uno om hen de eerlijke en authentieke Italiaanse keuken te laten proeven. Vers, eenvoudig en lokaal.”

/

6. Encyclopedische kennis

Fulvio Pierangilini heeft een aanzienlijk rockstergehalte in Italië. Van de Etro-winkeljuffrouw op haar fiets tot de voorbijganger op straat, om de haverklap spreekt iemand hem vol ingehouden blijdschap aan en complimenteert hem. Hij blijkt een encyclopedie te zijn van ingrediënten, weetjes en tips uit de Italiaanse keuken.

In een oogopslag onderscheidt hij vers van oud. “Eet geen zwaardvissen, ze zitten vol ziektes”, “een tomaat moet je in stukken scheuren, niet snijden, de smaak komt dan beter tot zijn recht.” Op elk moment schudt hij kennis uit zijn mouw. De sympathieke kok oogt soms moe, maar zijn alerte blik houdt alles in de gaten.

7. Ravioli

Later op de dag zie ik de winkeljuffrouw van Etro terug. Waarom is Pierangelini zo bekend? “Omwille van zijn spaghetti met verse tomatensaus”, zegt ze, “maar dan heel lekker”, voegt ze er vergoelijkend aan toe.

Wanneer Fulvio dit hoort, glimlacht hij. “Simpliciteit is het eindpunt, nooit het vertrekpunt”, legt hij uit. Hij wordt er blij van wanneer mensen zijn keuken begrijpen. Zijn raviolis met pommedore zijn onvergetelijk. Een streling voor de zintuigen, net als zijn licht gekruide bruschetta met stracciatella, tomaat en olijfolie of een portie smeuïge mozarella di bufala.

Hotel Savoy, Piazza della Republica 7, 50123 Firenze, www.roccofortehotels.com.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Firenze, Fulvio Pierangelini, Hotel Savoy, Rocco Forte hotels.