Wel vetten, geen koolhydraten: dit wil je weten over het ketodieet
© Getty Images

Wel vetten, geen koolhydraten: dit wil je weten over het ketodieet

Door Auriane Hamon  & Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Het ketodieet wint al een tijd aan populariteit. Onder andere chefkok Sergio Herman is fan.  Maar hoe werkt het juist? En is het ook gezond? Wij leggen het je uit.

/

Het principe van het ketodieet is gebaseerd op een eenvoudige regel: minder koolhydraten, meer vetten.

Het schrappen van koolhydraten wordt al bijna een eeuw toegepast in de medische wereld, voornamelijk bij kinderen met epilepsie. Door het glucosegehalte in het bloed te verlagen, past je lichaam zich automatisch aan de suikers die het mist aan en gaat het energie uit zijn reserves te halen. In de plaats van glucose te vinden in koolhydraten, haalt het lichaam zijn voorraad uit vetten, de lever zal als gevolg aceton en acetylacetaat produceren en het transformeren in ketonlichamen (vandaar de naam van het dieet). Die ketonlichamen, ook wel ketonen genoemd, zijn verantwoordelijk voor het leveren van neuronen met energie.

Het dieet zou daarbij de ziekte van Alzheimer en de ontwikkeling van kankers kunnen vertragen. De ziekte van Alzheimer voorkomt bijvoorbeeld dat neuronen hun energie uit koolhydraten halen, terwijl het ketogeen dieet ervoor zorgt dat het die energie uit vetten haalt. Deze extreme variant van een koolhydraatarme levensstijl zorgt er ook voor dat je flink wat kilo’s kunt verliezen.

/

Het ketodieet: wat eet je?

Normaal gesproken haal je uit voedsel 50% koolhydraten, 35% vet en 15% eiwit. Bij het ketodieet is het de bedoeling dat je ongeveer 90% vet, 8% eiwit en 2% koolhydraten binnen krijgt. Welke voedingsmiddelen mag je hier dan voor eten? Voornamelijk vis, zeevruchten, vlees en gevogelte, groene bladgroenten, eieren, boter, plantaardige olie, olijven, avocado en tot slot stevige kazen in kleine hoeveelheden.

Het wordt aangeraden om vooral voedingsmiddelen te consumeren die enkelvoudig onverzadigd vet bevatten, zoals olijfolie, noten of avocado en pindakaas. Een beetje verzadigd vet kan in de vorm van vetrijk vlees en zuivelproducten. Ook kokosolie wordt sterk aanbevolen in een ketogeen dieet. In kleine mate is het toegestaan om melk, yoghurt, wijn en koffie zonder suiker te consumeren.

Wat moet je dan te allen tijde vermijden? Koolhydraatrijke groenten zoals wortelen, maïs, pastinaak, aardappelen, zoete aardappelen, bieten, pompoen of erwten, suiker, granen, peulvruchten, fruit, verse en zachte kazen, vruchtensap, honing, ahornsiroop en confituur.

Gemiddeld duurt het zo’n drie dagen om in de zogenaamde ketose te komen.

/

Is het ook gezond?

Weet goed waaraan je begint. Het ketodieet is erg onevenwichtig, dus je loopt gevaar om flinke tekorten te ontwikkelen. Het dieet respecteert de basisprincipes van een gebalanceerd voedingspatroon immers niet. Laat je altijd begeleiden door een arts of diëtist, zodat je eventueel de nodige supplementen kan bijnemen. Wanneer je lichaam in ketose komt, kun je ook last krijgen van bijwerkingen zoals misselijkheid, ernstige vermoeidheid of hoofdpijn.

Als tussenoplossing kun je beter kiezen voor een koolhydraatarm dieet. Schrap pasta en brood niet resoluut, maar voeg iets anders toe om het volume op je bord te behouden. Vervang één van de vier boterhammen met kaas bijvoorbeeld door een kom soep. Ook sociaal is dit een stuk makkelijker. Bij een strikt ketodieet mag je immers niet “valsspelen”. Je bent dan meteen de ketonen kwijt, waardoor je opnieuw van nul moet beginnen.

Dit artikel verscheen eerder op www.marieclaire.fr.

Lees meer Marie Claire op: Het sirtfood-dieet van Adele: de zoveelste hype?, Uitgetest: een app die een gezonde(re) levensstijl belooft en Fit in 2021: de nieuwste fitness- en wellnesstrends.

Tags: Dieet, Keto.