Fit in 2021: de nieuwste fitness- en wellnesstrends
© 4254 Sports

Fit in 2021: de nieuwste fitness- en wellnesstrends

Leestijd: 3 min

De start van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met het waarmaken van sportieve goede voornemens. Wij navigeren je door de nieuwste trends in de fitness en wellness. 

/

1. Buiten sporten

Het is geen verrassing dat buiten sporten in 2020 razend populair werd. Aangezien fitnesscentra voorlopig gesloten blijven en we helaas niet meteen van het verdomde virus af zijn, zal de populariteit ervan in 2021 enkel toenemen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is het aantal wandelaars tijdens de tweede lockdown gestegen met maar liefst 50%. Naast wandelsport, gingen en gaan we ook meer joggen en zijn er steeds meer fitnessklassen die je buiten kan volgen.

Extra voordeel van sporten in buitenlucht: volgens een studie uit 2019 die gepubliceerd werd in vakblad Nature, verlaagt het stresshormonen, geeft het je zelfvertrouwen een boost en word je er gelukkiger van. Al moet je daar wel minstens 120 minuten per week voor buiten bewegen.

2. Padel

Het racketspelletje padel is de snelst groeiende sport ter wereld en ook in ons land barst het stilaan uit z’n voegen. In het kort is padel een mix tussen tennis en squash. Je speelt het dubbel of enkel op een rechthoekig veld, omringd door glazen of betonnen muren. Er zijn zowel buiten- als binnen padelbanen, waardoor je de sport ook in coronatijden kunt blijven beoefenen.

Je speelt padel met een kleine tennisbal en traanvormig racket. Het is net zoals bij tennis de bedoeling om de bal over het net te slagen, maar hier kan de bal zowel de grond, de wand en de omheining raken bij het terugslaan. Als de bal tenminste één keer de grond heeft geraakt. De puntentelling gebeurt volgens hetzelfde systeem als tennis. Het grootste voordeel van padel is dat voorkennis niet nodig is, waardoor het veel toegankelijker is dan tennis en squash. In Spanje is padel nu al de populairste sport na voetbal. In eigen land vind je ondertussen ook padelbanen in zowat elke stad.

Fitness- en lifestyletrends: padel

Shutterstock

/

3. Peloton

SoulCycle – intensief spinnen (snel fietsen) in het donker bij kaarslicht op loeiharde hitjes – is vooral in thuisstad New York en onder celebrities al een tijdlang een hit. Dankzij Covid kwam daar abrupt een einde aan, maar de spinning addicts bleven niet bij de pakken zitten. Zij kochten hun eigen spinningbike aan en via een tablet of smartphone volgen ze onlinelessen en blijven ze als community in contact met elkaar. Dat alles onder de noemer: peloton.

In eigen land zijn er nog geen fitnessstudio’s die het concept aanbieden, maar via de app Variis kun je wel de lessen van SoulCycle volgen. Als je een eigen spinningbike wil aanschaffen of al thuis hebt staan, that is.

4. Mindful sporten

Dankzij de crisis werd mediteren nog populairder dan het al was. Steeds vaker wordt mindfulness ook gecombineerd met sporten. In het buitenland zien we vooral mindful boksen als voorbeeld. Daarbij doe je eerst een paar rondes boksen en HITT waarbij je op hoge intensiviteit je spieren traint, en sluit je af met een rondje oefeningen voor innerlijke balans. Al kan je dit concept voor elke sport toepassen. Simpelweg door even bewust stil te staan na je sportsessie bij wat je geleerd hebt, welke emoties je daarbij voelde en hoe de sport je kan helpen om positief in het leven te staan. Je zal merken dat je snel minder zal piekeren, minder stress ervaart en beter in je vel zal zitten.

Shutterstock

/

5. Oogyoga

Er zijn heel wat voordelen verboden aan telewerken, maar uit onderzoek blijkt dat het onze schermtijd ook (nog) meer doet toenemen. De onmiddellijke impact daarvan is merkbaar door droge of tranende ogen, vermoeidheid, een wazig zicht en hoofdpijn. Enter oogyoga. Door dagelijks enkele makkelijke oefeningen te doen, haal je de spanning op je ogen weg. Je hele lichaam zal erdoor ontspannen en het zou ook goed zijn voor je zicht op lange termijn. Meer info en oefeningen vind je op oogyoga.be.

6. Welness muziek

We schreven recent nog dat muziek ons lichamelijk en psychologisch meer beïnvloedt dan we beseffen. Ook op het jaarlijkse Global Welness Summit werd muziek als medicijn als één van de belangrijkste tendensen genoemd. Dr. David Lewis legt uit: “Droevige muziek kan ons door moeilijke tijden helpen. De meest intense emotionele reacties, zowel blije als droevige, ontstaan wanneer twee opeenvolgende tracks emotioneel met elkaar contrasteren. Als je dus muziek wilt gebruiken om je op te vrolijken en energie te geven, moet je een muzikale sandwich samenstellen. Speel een song die je droevig maakt en meteen daarna een tweede die je vrolijk, positief en optimistisch maakt. Op die manier zal de tweede, positieve track nog veel meer impact hebben.”

Op zowat alle grote streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music groeit het aanbod aan ‘welness music’ en ‘healing songs’ sterk. Om gelukkiger te worden, minder stress te ervaren, beter te slapen en meer focus te krijgen, hoef je dus niet eens veel moeite te doen.

Lees meer Marie Claire op: Uitgetest: een app die een gezondere) levensstijl belooft. Met deze 9 tips hou jij Veganuary vol. Zo kom je de lockdown door in donkere dagen volgens 3 experts

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Fitness, Wellness.