Het sirtfood-dieet van Adele: de zoveelste hype?
© Unsplash

Het sirtfood-dieet van Adele: de zoveelste hype?

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 1 min

De Britse zangeres Adele is de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws gekomen met beelden die tonen hoe hard ze is afgevallen ... Volgens velen zo'n 20 kg, door het zogenaamde - abracadabra - 'sirtfood-dieet'. Wat weten we hierover én is het wel zo onschuldig?

Denk je nu: ‘sirt-wat?‘ Dit snappen we volkomen! Bij Marie Claire willen we graag even een kritische blik werpen op dit crashdieet. Zinvol of weeral de zoveelste hype?

/

Afvallen met kurkuma, groene thee, rode wijn en … chocolade!

Sirt komt van sirtuïne en deze stoffen zijn volgens (sommige) onderzoekers een groep eiwitten die je metabolisme flink aanzetten, je spieren versterken en je vet helpen verbranden.

Aidan Goggins en Glen Matten, bedenkers van het Sirtfood-dieet, beloven – in ‘no-time‘- op een slank lichaam, glowing skin en meer energie. Bij het dieet moet je enkel zorgen voor een verhoging van sirtuïnes. Deze vind je in citrusvruchten, appels, peterselie, blauwe bessen, kappertjes, sojamelk, groene thee, rode wijn, aardbeien, olijfolie, komijn, rode ui, kurkuma én geloof het of niet in chocolade.

Ben je een koffieliefhebber? Goed nieuws, bij dit dieet mag je koffie ook op je dagelijkse menu zetten. We kunnen niet ontkennen dat het dieet best goed klinkt! Maar …

<<Lees ook – De 7 beste yoga-apps voor thuis (of onderweg)>>

/

Is het gezond?

Tijdens de eerste drie dagen mag je maximaal 1.000 calorieën per dag eten wat overeen komt met één maaltijd en drie groene sapjes. Van dag vier tot dag zeven wordt de inname verhoogt tot 1.500 calorieën wat overeen komt met twee maaltijden en twee groene sapjes. Wanneer je dit volgehouden hebt volstaat het om hierna gevarieerde maaltijden te eten die vooral uit sirtfoods bestaan én dit nooit later dan 19 uur. Goggins en Matten beloven een gewichtsafname tot 3 kilo per week.

 

Maar is dit ook gezond en de échte waarheid? Volgens vele onderzoekers is het nonsens dat sirtuïnes je metabolisme extra in gang zetten. En bovendien zou er ook geen verband bestaan tussen sirtfoods en versterking van spieren. Dit kan enkel door te bewegen … Vele laten zich mispakken door hippe termen.

Wat de afname van gewicht wel kan verklaren is de strenge calorie-opname, waarschijnlijk in combinatie met bewegen. En dit gebeurt bij elk dieet, toch?

Conclusie? Voor ons lijkt het een beetje een hype zoals vele andere crashdieten. Ook zorgt zo een streng dieet dat velen het niet kunnen volhouden. Jojo’en is ook niet gezond … Wij vinden het gezonder om vooral te eten ‘met mate’, de voedselpiramide op te volgen en vooral om voldoende te sporten. Laat de zomer maar komen!

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Daarvoor dient de “Om”-mantra bij een yogales

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Eiwitten, Hype, Metabolisme, Sirtfood-dieet, Sirtuïne, Spieren.