De Franse bob is dankzij corona terug razend populair
© Imaxtree

De Franse bob is dankzij corona terug razend populair

Door Jeanne Dréan & Timon Van Mechelen
Leestijd: 2 min

De Franse bob introduceerden de Parisiennes in de jaren '20, en maakt nu door corona een grote comeback. Van alle kapsel knip je deze snit immers relatief makkelijk zelf. Wel zo handig nu ook de kappers nog steeds in lockdown zijn. 

/

De iconische coupe dankt zijn naam en oorsprong aan het Frankrijk van de jaren 1920. De flappermeisjes knipten toen hun haren massaal kort als teken van emancipatie en vrijheid. “Sinds de Roaring Twenties is de Franse bob regelmatig terug in de mode”, zegt kapster Delphine Courteille. “In de jaren 1980-90 zagen we het kapsel bijvoorbeeld op Béatrice Dalle, Linda Evangelista en Natalie Portman in de film ‘Léon’ van Luc Besson.

Lees ook: Kappers nog steeds gesloten, zo pak je zelf je coupe corona aan.

De Franse bob is makkelijk in onderhoud

“Zijn grote troef: de Franse bob geeft direct pit en allure doordat de hals vrijkomt. Het is ook ideaal voor wie dun haar heeft, want de korte lengte zorgt ervoor dat het haar niet doorhangt. Het haar klit niet zo snel samen en het staat ook mooi als het een beetje uitgegroeid is. Makkelijk in onderhoud dus.”

De Franse bob wordt op één lengte tot aan je kaaklijk geknipt, of net daar onder. Voor het ultieme retro-effect laat je er een froufrou bijknippen, en die mag ultra kort zijn naar het voorbeeld van de flappermeisjes. Anno 2021 kan het allemaal een tikje rommeliger vallen. Dat oogt moderner.

Bij wie past de Franse bob?

Goed nieuws, de pro verzekert ons dat de Franse bob bij elk haartype past. Zolang je maar weet hoe je ‘em moet stylen. Anders riskeer je rond te lopen met een pruik of helm op. In de volksmond ook wel gekend als een “Playmobil cut”.

“Breng na het wassen van het haar en voor het drogen een verzorgingsproduct aan op de puntjes om ze te verzwaren. Of gebruik een stylingcrème die voorkomt dat de haarvezels te veel opzwellen. Een stijltang kan ook helpen om het haar een beetje uit te dunnen”, zegt Delphine Courteille.

Lees ook: Wordt je haar sneller vet als je het vaak wast? Expert neemt haarmythes onder de loep.

“Omgekeerd, als je fijn haar hebt, spray je best een beetje volumespray in je handen waarna je het product als het ware in je lokken knijpt. Je lokken ondersteboven drogen met een haardroger, voegt ook direct volume toe.”

Qua gezichtsvorm is het belangrijk om te weten dat een coupe zoals de Franse bob de neiging heeft om het onderste deel van je gezicht te benadrukken. Als je een sterke kaaklijn hebt, zal die nog meer in de kijker staan. Hetzelfde geldt voor wie een ronder, minder afgelijnd gezicht heeft.

Zo knip je de coupe zelf

Koop allereerst een kapperschaar, die heb je al vanaf € 10. Knip op droog haar in plaats van op nat haar, het kan anders korter uitpakken dan je eigenlijk zou willen. Omdat de Franse bob heel symmetrisch en blunt hoort te vallen, kun je er verder weinig mis mee doen. Tenzij te kort beginnen, waardoor je niet meer terug kunt.

Shop hieronder een selectie aan stylingproducten die ideaal zijn voor bij deze coupe:

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Kapsel, Kapseltrends.