Vergeet hygge: friluftsliv is het nieuwe geluksrecept
© Unsplash

Vergeet hygge: friluftsliv is het nieuwe geluksrecept

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Na het omarmen van hygge is het tijd om een nieuw Scandinavisch recept voor geluk te ontdekken. Het fijne aan friluftsliv is dat je er geen gekke dingen voor hoeft te doen, het betekent namelijk letterlijk 'leven in de buitenlucht'. 

/

Friluftsliv

We kunnen weer wat leren van de Scandinavische levensstijl. Daar waar hygge staat voor gezelligheid, gaat friluftsliv (frie-loefts-lief) erom tijd door te brengen in de buitenlucht. De term komt van de Noorse theaterschrijver en dichter Henrik Ibsen, die het woord mid-19de eeuw gebruikte in één van zijn gedichten.

Het doel van het concept is om je onder te dompelen in de natuur en deze te aanvaarden zoals het is. In landen zoals Noorwegen moet je dan ook nooit ver reizen voordat je een bos of natuurpark tegenkomt. Helaas is dat in België vaak anders. De meest voor de hand liggende manier om het concept toe te passen is een lange wandeling gaan maken in de natuur, of een fietstocht maken. Of je dit alleen doet of met vrienden en familie, dat is geheel aan jou. Maar laat je telefoon thuis zodat je echt een met de natuur kan worden.

In Zweden en Noorwegen is friluftsliv zo ingebed in de cultuur, dat sommige werkgevers het zelfs inplannen in de werkdag. Ze stimuleren het personeel om tijd buiten door te brengen. Scandinavische moeders durven hun baby’s ook buiten te leggen voor een dutje. Weliswaar, veilig ingewikkeld in dekens en een bedje. Bovendien is in het Hoge Noorden slecht weer ook geen belemmerende factor. In Zweden zeggen ze bijvoorbeeld vaak: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren”.

/

De voordelen van friluftsliv

Het verwondert misschien niemand, maar er zijn heel wat voordelen verbonden aan het leven volgens de friluftsliv-filosofie. Ten eerste lijkt een slechte dag al snel beter wanneer je even een momentje tot rust kan komen en genieten van een mooi uitzicht zonder storende prikkels om je heen. Ten tweede, zorgt een wandeling in de buitenlucht voor meer energie en meer zuurstof. Dit zorgt ervoor dat je je erna productiever maar ook gelukkiger zult voelen. Ten derde, het wordt vaak gezegd, is het de ideale manier om je mentale gezondheid op peil te houden. Uit onderzoek blijkt immers dat wie regelmatig buitenkomt minder last heeft van angstige en depressieve gevoelens. Zeker nu we niet veel anders kunnen doen. Tot slot, en misschien wel de belangrijkste, is het bewezen dat je minder snel ziek wordt wanneer je regelmatig tijd buitenshuis doorbrengt.

Het is in andere woorden de moeite waard om eens een uurtje vroeger te starten met je werk zodat je in de middag een uurtje kan wandelen. Al is een uurtje vroeger opstaan voor een ochtendwandeling ook heel bevredigend wanneer je het winterlandschap voor je ogen ziet wakker worden.

/

Friluftsliv inspiratie

Nog nood aan extra inspiratie voor jouw friluftsliv-moment? Neem dan snel eens een kijkje hieronder. Je zal zien dat koud of nat weer geen geldig excuus is om niet aan Friluftsliv te doen. Zoals de Zweden het zeggen: “Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ida og Noddy 🥾🐾 (@turfoten)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door inatur.no (@inaturno)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Stine Schonhowd (@stineds)

Lees meer Marie Claire op: Onze tips voor de mooiste boswandelingen in België, Belg haalt minder geluk uit het werk door de coronacrisis en Hier koop je een kerstboom en steun je tegelijkertijd een goed doel.

Tags: Friluftsliv, Scandinavisch.