Onze tips voor de mooiste boswandelingen in België
© Unsplash

Onze tips voor de mooiste boswandelingen in België

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Nu de herfst in het land is, komen velen van ons (nog) minder buiten. We hebben anders wel lang genoeg binnen moeten zitten. Tijd voor een herfstwandeling. Het is niet alleen super gezond, coronaproof en gezellig, maar ook de ideale gelegenheid om de 'week van het bos' te vieren. Wij lijsten voor jou de mooiste boswandelingen in België op.

/

Meerdaalwoud, Oud-Heverlee

Niet zo ver van de historische stad Leuven bevindt zich het Meerdaalwoud. Een wandeling in dit bos weet zowel jong als oud te bekoren. Bij de speelberg kan je het bos op een speelse manier ontdekken met je kroost maar als je heel stil bent, kan je misschien wel enkele reeën zien oversteken. Daarbij zal je in dit bos niet snel uitgewandeld zijn, dankzij het aangrenzende Heverleebos kan je uren lang genieten.

Tip van de redactie: geniet na je wandeltocht van een pannenkoek of andere lekkernij bij een van de vele horecazaken aan het Zoete Waters. Het majestueus zicht op de vijvers krijg je er gratis en voor niks bij.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frederik Fluyt (@trailcamfritz) op

/

Peerdsbos, Brasschaat

Combineer je herfstwandeling met een bezoekje aan een van de mooiste gemeenteparken van de provincie Antwerpen, het park van Brasschaat. Dankzij de lange dreven kan je uren wandelen met een buggy voor de Benjamin van het gezin. Tijd voor een pauze of even de warmte opzoeken? Ga dan even langs de melkerij voor een warme kop thee.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bren (@photo_by_bren) op

/

Dode bemde, Neerijse

Niet zozeer een bos, wel een echte must do voor een geslaagde herfstwandeling. Dit natuurreservaat is niet alleen tijdens de herfst maar het hele jaar door een adembenemende omgeving voor een rustgevende wandeling. Indien gewenst kan je een bezoekje aan de Dode Bemde perfect combineren met een uitstap naar het eerder genoemde meerdaalwoud.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maarten (@maarten_foto) op

/

Zoniënwoud, Hoeilaart

Niet ver van onze Belgische hoofdstad vind je het reusachtige Zoniënwoud. Hier vind je niet alleen bomen tot wel 4 meter dik, maar ook tot wel 200 jaar oud. In de uithoek van Hoeilaart vind je na kilometers bos de verlaten renbaan van Groenendaal, een verrassende afwisseling te midden een groene oceaan aan bomen.

Na een hele dag stappen honger gekregen? Rijd dan door naar het meer van Genval, hier vind je menig horecazaken die je maar al te graag een plaatsje aanbieden met zicht op de impressionante fontein van het meer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Belgium Outdoor (@belgium_outdoor) op

/

Respaillebos, Geraardsbergen

Geniet van het beste dat de Vlaamse Ardennen te bieden heeft in het Respaillebos. De talrijke paden slingerend tussen bomen, bloemen en open landschappen, zorgen ervoor dat jij deze herfst helemaal tot rust komt. Niet alleen tijdens de zomer maar ook in de winter is er in dit bos veel kleur te ontdekken. Dankzij het diverse landschap bevinden zich vele dieren in het bos, met veel geluk spot je wel een ree op je wandelroute.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Routen (@routen.be) op

/

Bos ’t Ename, Oudenaarde

Bos ’t Ename werd in 2002 nog bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs, een absolute primeur. Reden te meer om dit bos aan onze lijst toe te voegen. Ontdek een van de mooiste bossen van België in Oudenaarde en geniet van de gevarieerde flore en fauna die de Vlaamse Ardennen te bieden heeft. Combineer je wandeling met wat cultuur dankzij het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) in Ename.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nanja (@nanja_antonis) op

Lees meer Marie Claire op: Week van de Belgische mode: 20 merken van eigen bodem die je snel wil ontdekken, Oktober is borstkankermaand: een antwoord op de meest belangrijke vragen en Week van de Fairtrade: 5 simpele gerechten met eerlijke producten.

Tags: Boswandeling, Gezinsuitstap, Week van het bos.