Mei Plasticvrij: één maand minder plastic verpakkingen
© pers

Mei Plasticvrij: één maand minder plastic verpakkingen

Door Manon Germeaux
Leestijd: 2 min

Elke minuut belandt er een vrachtwagen vol plastic in onze zeeën. Plastic is gemaakt om nooit te vergaan: het breekt af in microplastics en die zitten intussen overal, ook in ons voedsel. Als plastics die ftalaten en BPA’s (bisfenol A) bevatten terechtkomen in ons lichaam, verstoren ze de hormoonregeling. Mei Plasticvrij roept op om één maand geen wegwerpplastic te gebruiken, want dit is de grootste boosdoener.

Jij kan meehelpen de berg plasticafval te verkleinen door mee te doen aan Mei Plasticvrij: één maand minder plastic proberen te gebruiken. Schrijf je in op de website en duid aan op de actielijst wat jij allemaal gaat doen de komende maand. Zo worden de inspanningen van alle deelnemers verzameld en kan de impact worden gemeten na één maand. Hoe meer mensen er meedoen, hoe groter de impact zal zijn, dus twijfel niet en probeer alvast deze eenvoudige manieren om plasticafval te verminderen.

Drink kraanwater

Drink kraanwater in plaats van flessenwater. Gebruik een drinkfles die je kan bijvullen en wassen. Je kan ook makkelijk zelf je eigen bruiswater maken met Sodastream.

Kies alternatieven

Als je de keuze hebt in de winkel, kies dan voor dingen die niet verpakt zijn in plastic maar in glas of karton. Voorkomen is beter dan genezen, ook in dit geval. Recycleren kost geld en energie en een PET-fles kan je maar een beperkt aantal keer recycleren. Daarna belandt hij toch op het stort of in de verbrandingsoven. Bovendien wordt er enkel gedowncycled: plastic wordt gerecycleerd tot fleece, folie en kunststofvezels. Dat wil zeggen dat er nog steeds nieuwe plastic moet worden gemaakt voor flessen en andere verpakkingen.

Wees voorbereid

Veel plasticafval kan vermeden worden door een klein beetje voorbereiding. Neem je eigen drinkbeker en bestek mee en stop een herbruikbare zak in je handtas of jaszak zodat je nooit plastic zakken moet aanvaarden in de winkel. Stop in je boodschappentas een aantal stoffen zakjes voor fruit en groenten en probeer zo veel mogelijk verse dingen te kopen zonder verpakking. Als je toch verpakkingen koopt, ga dan voor bulk.

Mei Plasticvrij

Geef niet op

Het klinkt cliché maar alle kleine beetjes helpen. Elke dag kan je opnieuw beginnen. Als je een keer ‘faalt’, geef dan niet op. Het belangrijkste is dat we bewuster beginnen omgaan met onze plasticconsumptie. Kijk op de site van Mei Plasticvrij en kies wat jij gaat doen om minder plasticafval te produceren, hang je actieplan op de koelkast en begin vandaag al.

Plogging Day

Op 21 mei, Pinkstermaandag, kan je meedoen aan Plogging Day. Plogging is een samentrekking van ‘Plokka’ (Zweeds voor ‘verzamelen’) en ‘jogging’ en houdt in dat je tijdens het joggen afval dat je tegenkomt, opraapt en in de vuilnisbak gooit. Je kan je aanmelden op de Facebookpagina en laten weten waar je gaat joggen.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook ‘Eens je probeert met minder afval te leven, wil je altijd beter doenWaarom je best zo snel mogelijk een blok zeep in huis haalt‘, 5 hebbedingen die je ecologische voetafdruk verkleinen‘, Voor de biofans: deze cosmetica is 100% duurzaam én Belgisch‘, Dit is de meest ecologische jeans ter wereld‘ en Farm-to-face: waar komen jouw beautyproducten vandaan?‘.

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duurzaamheid, Ecologie, Ecologisch, Milieu, Plastic, Tips, Wegwerpplastic.