Dit is de meest ecologische jeans ter wereld
© HNST

Dit is de meest ecologische jeans ter wereld

Door Jana Frambach
Leestijd: 1 min

De meest ecologische jeans ter wereld is er! En, jawel, hij is Belgisch. HNST verzamelde maar liefst 6.003 oude jeansbroeken. Het bedrijf recycleerde de broeken en maakte er een nieuwe, milieuvriendelijke denimcollectie van.

HNST is het bedrijf van Antwerpenaar Tom Duhoux. Hij deed in september een oproep aan alle Vlamingen om hun afgedragen jeans binnen te brengen bij inzamelpunten. We zijn een halfjaar verder. De oude jeans werden vervezeld en hersponnen tot nieuwe denimdoek.

HNST

HNST

HNST-jeans bestaat voor 56%  uit gerecycleerd denim. Dat maakt deze jeans de meest ecologische ter wereld, want nog nooit lag dat percentage zo hoog. De overige 44% van de stof bestaat ook uit duurzame producten: 23% katoen en 21% Tencel, een restproduct uit de houtindustrie. Naast de denimdoek bestaan de ontwerpen verder ook uit teruggewonnen materialen. Zo zijn de binnenzakken gemaakt van gerecycleerde witte T-shirts.

Oneindige recyclage

De collectie bestaat uit acht stuks, vier voor mannen en vier voor vrouwen. Elk bestaat uit drie broeken en één door festivals geïnspireerd stuk. Bij de vrouwen gaat het om een salopette, bij de mannen om een jeansvest.

De Engelse designer Ellen Robinson ontwierp de jeans zodanig dat hij gemakkelijk opnieuw gerecycleerd kan worden. Zo heeft de jeans geen overbodige knopjes of andere metalen afwerkingen. In de plaats koos Robinson voor een dubbele stik die de jeans verstevigt en een leuk designdetail geeft. De metalen details die wel overbleven, zoals de knoop, kan je er makkelijk afklikken of afschroeven voor je de jeans, nadat hij versleten is, teruggeeft aan HNST. En zo is de cirkel weer rond.

HNST

HNST

Ben je weg van deze jeans? Schaf je dan zeker een paar aan, want volgens deze Pinterest trendvoorspelling is de blauwe jeans helemaal terug in 2018.

De volledige HNST-collectie is sinds 22 maart verkrijgbaar in pre-order via de webshop. De prijzen liggen tussen €135 en €199. De eerste bestellingen worden in juni geleverd.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgisch, Duurzaam, Duurzame mode, Ecologisch, HNST, Jeans.