Van Game of Thrones tot Sodastream: 5 vragen aan Kristian ‘Hodor’ Nairn
© Sodastream

Van Game of Thrones tot Sodastream: 5 vragen aan Kristian ‘Hodor’ Nairn

Leestijd: 4 min

Dit weekend gaat in de VS het 7de en voorlaatste seizoen van de cultserie Game of Thrones op antenne. Kristian Nairn, aka Hodor, zal daar niet meer in te zien zijn, maar wie deze lieve reus graag aan het werk ziet, hoeft niet op zijn honger te blijven zitten. Kristian schittert momenteel namelijk ook aan de zijde van The Big Bang Theory's Mayim Bialik in de nieuwe Homoschlepiens-campagne van SodaStream. Wij mochten hem naar aanleiding van de lancering deze week een paar vragen stellen.

SodaSteam heeft het tot zijn missie gemaakt om het gebruik van plastic wegwerpflessen te bannen en met Kristian Nairn en Mayim Bialik hebben ze daarvoor een stel boegbeelden van formaat binnengehaald. Hem kennen we vooral als de vriendelijke, toegewijde Hodor uit Game of Thrones, zij geeft doorgaans gestalte aan Dr. Amy Farrah Fowler in The Big Bang Theory. 

Voor de nieuwe Homoschlepiens-campagne van SodaStream duiken beiden in een soort prehistorische jungle waar ze elkaar tegen het lijf lopen en binden over hun respectievelijke liefde en haat van een ogenschijnlijk banaal voorwerp: een plastic waterfles.

De leuke campagnevideo slaagt erin om je te doen stilstaan bij het nut van al die plastic wegwerpflessen die wij dagelijks gebruiken en dat is precies de bedoeling die zowel SodaStream als Mayim en Kristian bij het maken van het filmpje voor ogen hadden. Naar aanleiding van de release deze week hebben wij Kristian even aan de bijna onbereikbare tand mogen voelen – en we bedoelen dat zowel figuurlijk als letterlijk, want de mens is maar liefst 2m10 groot.

Van Game of Thrones naar SodaStream; is dat niet een opmerkelijke stap voor jou als acteur?

(lacht) “Goh, nee, eigenlijk niet. Ik was altijd al een fan van SodaStream, ik heb er zelfs thuis, dus toen ze me vroegen voor de campagne dacht ik: ja, dat is een buitenkans. Niet alleen omdat ik kan meewerken aan de bewustmaking rond een product dat ik zelf geweldig vind, maar ook omdat ik zo mensen even kan doen stilstaan bij het gevaar dat plastic flessen vormen voor het milieu. Natuurbehoud, de strijd tegen klimaatopwarming en de zorg voor alle mooie dieren die we hier op aarde hebben lopen, is iets dat me zeer nauw aan het hart ligt.”

“Het gebruik van plastic flessen die je, eens leeggedronken, telkens weggooit, is een gigantisch probleem. Ik ben er zeker van dat we binnen een paar jaar naar plastic wegwerpflessen kijken zoals we nu naar roken kijken (als een gewoonte waarvan we ons niet meer kunnen voorstellen waarom ze ooit zo aantrekkelijk was, nvdr). We moeten dringend een alternatief vinden voor die milieuonvriendelijke plastic flessen en ik denk dat SodaStream al een stap in de goede richting helpt zetten.”

Mayim Bialik, je tegenspeelster in de campagne, is een fervent milieuactiviste. Geldt dat ook voor jou?

“Zeker! Ik ben een grote dierenliefhebber en ik heb de voorbije jaren een paar dingen zien langskomen in de media waar mijn maag van omkeerde. Schildpadden wiens schild volledig vergroeid is omdat ze zich hebben vastgezwommen in de plastic netjes waarmee wij blikjes samenhouden. Aangespoelde dode pinguïns, vissen en albatrossen met magen vol plastic. Het heeft zo’n verwoestende invloed op hun leefwereld! En ik denk dat wij daar tot een paar jaar geleden nooit genoeg bij stilgestaan hebben, bij wat voor effect al dat plastic dat wij gebruiken, kan hebben op onze planeet, op onze fauna en flora.”

“Maar het is overal. En het is goedkoop. En iedereen gebruikt het, dus je krijgt een soort van gedeelde verantwoordelijkheid die maakt dat mensen zoiets hebben van: ja, ik gebruik plastic, maar andere mensen ook, dus het is zeker niet alleen mijn fout als er een zeehond sterft in afval dat drijft op zee.”

“Maar het zijn de kleine dingen die op termijn het grote verschil maken. Ik ben daar echt van overtuigd. En stoppen met het gebruik van plastic wegwerpflessen is voor mij een gemakkelijke kleine stap die meer mensen zouden moeten zetten. We kunnen niet meer doen alsof we niet weten dat het probleem bestaat. Het is gigantisch. Dus we moeten echt stappen ondernemen om onze afvalproductie in te perken, zeker als het op plastic aankomt.”

Je hebt zelf thuis een SodaStream staan, zei je…

“Ik heb er zelfs twee! Maar ik drink dan ook héél veel limonade. En daarom vind ik deze toestellen zo handig, want ze laten je bv. ook toe om je suikerverbruik binnen de perken te houden door minder suiker aan je limonade toe te voegen dan de meeste industriële fabrikanten doorgaans doen.”

Als je zou moeten kiezen tussen de opnameset van Game of Thrones en die van de Homoschlepiens-campagne, op welke vertoef je dan het liefst?

(lacht) “Ehm… goh, geen idee… ze zijn allebei erg verschillend. Ze waren alle twee zeer leuk om te doen, maar als je naar de thematiek kijkt, dan was Game of Thrones zeer serieus, maar echt zéér serieus, en is SodaStream, ondanks het feit dat het over belangrijke issues gaat, een veel lichter en ludieker gegeven. Maar ik denk dat het belangrijk is om beide te hebben in het leven: licht en donker, serieus en ludiek. Dus, nee, ik ga niet kiezen, ik wil ze allebei!” (lacht)

Zowel Game of Thrones als SodaStream spelen zich af in een fictieve fantasywereld. Is dat iets waar je van houdt, dat fantasyaspect?

“Ja, absoluut! Ik ben een grote fan van fantasy en scifi. Na Game of Thrones heb ik meegespeeld in de fantasy actiefilm Mythica: The Godslayer, waarin een jonge tovenares met de hulp van een verdwaalde elf de wereld moet redden van een leger allesverslindende zombies. Zo cool. Ik heb ook net opnames voor een horrorfilm achter de rug die ronduit geweldig wordt (The Appearance, release in de bioscopen voorzien in 2018, nvdr). Verder staat er nog veel theaterwerk en een scifi show op het programma volgend jaar, die ik mogelijk ook ga presenteren. Ik ben echt een megafan van het genre!” (lacht)

Meer informatie over SodaStream en de Homoschlepiens-campagne vindt je op www.homoschlepiens.com.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Game of Thrones, Homoschlepiens, Kristian Nairn, Mayim Bialik, SodaStream.