Maak kennis met de 12 masterstudenten van de Antwerpse Modeacademie
©

Maak kennis met de 12 masterstudenten van de Antwerpse Modeacademie

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 4 min

Op 3 en 4 juni 2022 presenteert de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen het jaarlijkse eindejaarsdefilé in de Waagnatie. Wij stellen jullie de 12 masterstudenten voor én tonen jullie exclusief de samenwerking die twee leerlingen aangingen met Belgisch merk Komono.

/

SHOW2022 is de ultieme modeshow waarop de studenten het werk tonen waaraan ze een heel jaar gewerkt hebben. Zowel de bachelorstudenten Mode, als de masterstudenten die er hun eindejaarscollectie voorstellen, komen aan bod. Voor het eerst in twee jaar kan de show terug fysiek plaatsvinden in Antwerpen. Onder andere ontwerpers Bernard Willhelm, Demna Gvasalia en Minju Kim zitten in de jury dit jaar.

Komono x Royal Academy of Fine Arts

Het is ondertussen een traditie: de samenwerking tussen Komono en twee masterstudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Voor de Belg Igor Dieryck was zijn studentenjob in een hotel en de lichtreflecties op het personeel een bron van inspiratie. De Zuid-Koreaanse Tak Jiyeon liet zich inspireren door de houding die mensen aannemen om zich te wapenen tegen onverwachte externe prikkels. De brillen zijn voor € 199 per stuk te koop op de website van Komono en in de flagship store in Antwerpen.

/

Maak kennis met de 12 masterstudenten

Ching-Lin Chen: SIMPLY BLOOM

Door corona heeft Ching-Lin Chen zijn ouders al zo’n twee jaar niet kunnen zien. Aan de hand van zijn collectie Simply Bloom, probeert hij deel uit te maken van het verleden van zijn ouders. De collectie verweeft letterlijk en figuurlijk de identiteit van de modestudent en de geschiedenis van zijn ouders.

Alise Anna Dzirniece​: UNAPOLAGETIC FEAST

Alise Anna Dzirniece uit Letland pakt het speels aan. De modestudente vertelt met haar collectie over het vergeten van manieren tijdens een etentje.

/

Igor Dieryck: YESSIR

Als enigste Belg binnen de masteropleiding vertegenwoordigt Igor Dieryck dit jaar de Belgische modeontwerpers van morgen. Uit eigen ervaring liet Igor zich inspireren door de maatschappelijke plaats van hotelpersoneel binnen hun etablissement. Met zijn collectie wilt hij de aandacht vestigen op diegenen die maar al te vaak worden genegeerd door een systeem dat hen niet de plaats geeft om hun kracht te tonen.

Tak Jiyeon: KNIVES OUT

Voor de Knives Out-collectie liet de Zuid-Koreaanse Tak Jiyeon zich inspireren op een houding van standhouden en zich wapenen om onverwachte, externe prikkels te weerstaan. Kledingtechnisch ontleent de collectie inspiratie aan het harnas van een ridder en de dialoog eromheen; beschermen, ongehoorzaam zijn en rebelleren.

Lees ook: 7 nieuwe films en series om in juni te kijken op Streamz en Streamz+

/

Dominika Grzybek​: IKEBANA

In deze collectie analyseert Dominika Grzybek hoe tradities zich aanpassen. Ze zocht eenvoudige vormen en creëerde een wereld van oude, vrouwelijke woordenschat: evoluerend van het ene naar het andere.

Yeongho Ko​: WARNING: EXTINCTION AHEAD

Yeongho Ko is 26 en komt uit Zuid-Korea. De rode draad van zijn mastercollectie is het waarschuwen voor de opwarming van de aarde. Hij liet zich inspireren door destructieve beelden van rampen en uitroeiing. Ideeën zoals zinkgaten, skeletten en fossielen mengen zich met punk.


/

Jan Nový: SEE NO EVIL – FOG HIDES DANGER

Voor zijn mastercollectie liet Jan Nový zich inspireren door zijn bewondering voor auto’s. “Ze betekenen veel meer dan alleen maar begeerlijke voorwerpen. Het zijn voertuigen die levens met elkaar verbinden door zich door ruimte en tijd te bewegen. Auto’s zijn gevuld met emoties en herinneringen, iets wat ik ook voor mijn kledingstukken wens”, aldus de modestudent.

Jejung Park: DOUBLE NEGATIVE

Double Negative is geïnspireerd op Andy Warhol wat betreft zijn figuur, stijl en zijn fotografische werken. Sinds het begin van zijn studies, is Jejung Park sterk door hem en zijn werken beïnvloed.


/

Natalia Saavedra: TU AND MOI

Het parijssyndroom, is een gevoel van teleurstelling bij sommige mensen die Parijs bezoeken. Het bewustzijn dat de stad niet was wat ze ervan verwacht hadden. Naar aanleiding hiervan wou de Mexicaanse Natalia Saavedra een collectie creëren die haar idealen over Parijs, en Europa in het algemeen, weerspiegelt.

Gong Taehyeok: BIZARRE NOZOMI

Aan de hand van Japanse ‘cyberpunk’ science fictions uit de jaren 1980-90, wilde Gong Taehyeok het trauma en de angst voor een nucleaire oorlog in die film uiten in zijn collectie. De duisternis en het chaotische van de post-nucleaire oorlog komen naar voren in de collectie door het mengen van materialen en vormen met digitale expressiebeelden uit de jaren 80-90.

Lees ook: De Belgische modemerken waar celebrities fan van zijn

/

Amir Torres: THE GARDEN OF EVIL

Deze collectie is een weerspiegeling van de continue zoektocht naar schoonheid in ‘lelijke’ tijden door Amir Torres. De gedachte krijgt een metaforische voorstelling in een tuin die groeit terwijl de wereld vergaat. Borduurwerk en textielmanipulatie vertegenwoordigen verwoeste bloemen, ruwe randen en afgeleefde elegantie als beginselen van het idee.

Yonghao Xie: PERMANENT ERROR

Yonghao Xie liet zich inspireren door Pieter Hugo’s fotoboek ‘Permanent Error’. In de afgelopen zes jaar dat de Chinese Xie in België woonde, fascineerde de Europese beeldhouwkunst hem altijd. Zijn doel was daarom deze charme toe te passen op zijn mastercollectie door de schoonheid te laten zien van het wikkelen van de stof om het lichaam, terwijl het een laagje bescherming brengt. Net als binnen de beeldhouwkunst.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Antwerpse Modeacademie, Defilé, Masterstudenten.