2025 markeert een opmerkelijk kantelpunt in de mode-industrie. Bijna simultaan vervangen meerdere modehuizen hun creatieve directeurs, wat leidt tot een ware stoelendans onder ontwerpers. Bekende namen schuiven door naar andere huizen, nieuwe talenten doen hun intrede en gevestigde waarden maken plaats na lange, invloedrijke carrières. Deze verschuivingen beloven een herdefiniëring van stijl en identiteit binnen enkele van de grootste modemerken ter wereld.
Wat deze stoelendans bijzonder maakt, is de schaal en de snelheid waarmee de wissels plaatsvinden. Modehuizen als Gucci, Balenciaga en Versace kondigden binnen maanden na elkaar hun nieuwe creatieve leiders aan. Sommigen verrasten met onverwachte keuzes – zoals het aanstellen van jonge of minder bekende talenten – terwijl anderen op veilig speelden met gevestigde namen. Wat ze allemaal gemeen hebben: ze staan voor het begin van een nieuw hoofdstuk in de modegeschiedenis.
Met al die veranderingen raak je snel het overzicht kwijt, daarom bieden we je hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste wissels in modeland. You’re welcome!
Dit zijn de nieuwe creatieve directeurs van de grote modehuizen
Maison Margiela
- Huidig creatief directeur: Glenn Martens
- Voormalig creatief directeur: John Galliano (2014-2024)
Alexandre Tabaste
Na een carrière van tien jaar als creatief directeur – wat lang is in het steeds veranderende modelandschap – doet John Galliano dan toch afstand van zijn post bij Maison Margiela. Waar het nog niet helemaal duidelijk is waar de voormalig creatief directeur nu zal terechtkomen is zijn opvolger wel al aangesteld. Het gaat hier om niemand minder dan de Belgische Glenn Martens. Hij was voordien creatief directeur bij Diesel, maar vergis je niet, ook deze post blijft hij tijdens zijn nieuwe job gewoon behouden.
De keuze voor Glenn Martens is op zich geen grote verrassing. Zo heeft hij ontzettend veel gemeen met de oprichter van het merk Martin Margiela. De twee werden allebei geboren en getogen in België en studeerden beiden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daarnaast verhuisden ze ook allebei naar Parijs om hun carrière verder te zetten en werkten ze beiden een periode voor Jean Paul Gaulthier.
Balenciaga
- Huidig creatief directeur: Pierpaolo Piccioli
- Voormalig creatief directeur: Demna Gvasalia (2015–2025)
Balenciaga
Balenciaga krijgt in juli 2025 een nieuwe creatief directeur, want Pierpaolo Piccioli volgt dan Demna Gvasalia op. Gvasalia gaf het modehuis sinds 2015 een uitgesproken experimentele en conceptuele signatuur, gekenmerkt door techwear, ironische streetwear en vervormde silhouetten. Met Piccioli kiest Balenciaga voor een esthetiek die eerder draait om verfijnde couture, klassiek vakmanschap en ontwerpen die eerder ontroeren dan choqueren.
Pierpaolo Piccioli werd in 1967 geboren in Rome en begon zijn carrière bij Fendi. In 1999 trad hij in dienst bij Valentino, waar hij jarenlang samenwerkte met Maria Grazia Chiuri. Toen zij vertrok naar Dior, nam hij in 2016 de creatieve leiding alleen op zich. Tijdens zijn tijd bij Valentino evolueerde het merk tot een modern modehuis met nadruk op rijke kleuren, vloeiende volumes en diverse casting. Zijn debuut voor Balenciaga, dat gepland staat voor oktober 2025, wordt door velen gezien als een van de meest bepalende collecties van het modejaar.
Gucci
- Huidig creatief directeur: Demna Gvasalia
- Voormalig creatief directeur: Sabato De Sarno (2023–2025)
Willy Vanderperre
Gucci krijgt een nieuwe creatief directeur, want vanaf juli 2025 neemt Demna Gvasalia het stokje over van Sabato De Sarno, die slechts twee jaar aan het hoofd van het modehuis stond. De keuze voor Gvasalia betekent een opvallende wending: waar De Sarno mikte op een terugkeer naar ingetogen luxe, kiest Gucci nu opnieuw voor een uitgesproken, radicale ontwerper. De benoeming past binnen een bredere strategie van moederbedrijf Kering, dat het merk opnieuw wil profileren als vooruitstrevend en grensverleggend.
Demna Gvasalia werd in 1981 geboren in Georgië en studeerde mode aan de Antwerpse Academie. Hij verwierf internationale bekendheid als medeoprichter van Vetements, waar hij normcore en anti-fashion tot kunst verhief. Van 2015 tot 2025 was hij creatief directeur van Balenciaga. Zijn werk staat bekend om zijn vervormde silhouetten en post-sovjetreferenties. Wat hij bij Gucci zal brengen is nog onbekend, maar zijn aanstelling alleen al stuurt een krachtig signaal: dit modehuis wil opnieuw relevantie en confrontatie op de catwalk brengen.
Valentino
- Huidig creatief directeur: Alessandro Michele
- Voormalig creatief directeur: Pierpaolo Piccioli (2008–2024)
FABIO LOVINO
Valentino heeft sinds april 2024 een nieuwe creatief directeur: Alessandro Michele. Hij volgt Pierpaolo Piccioli op, die na zestien jaar het modehuis verliet. Michele, geboren in Rome in 1972, verwierf internationale faam als creatief directeur van Gucci tussen 2015 en 2022. Zijn kenmerkende stijl, een mix van vintage-invloeden, genderfluïditeit en barokke overdaad, transformeerde Gucci tot een cultureel fenomeen. Na zijn vertrek bij Gucci bleef Michele even uit de schijnwerpers, maar zijn terugkeer bij Valentino markeert een nieuw hoofdstuk in zijn carrière.
Bij Valentino brengt Michele zijn liefde voor geschiedenis samen met een eigentijdse visie. Zijn eerste collectie voor het modehuis, gepresenteerd tijdens de Paris Fashion Week in september 2024, werd geprezen om de combinatie van rijke stoffen, gedurfde accessoires en een vernieuwde interpretatie van Valentino’s erfgoed.
Dior Homme
- Huidige creatief directeur: Jonathan Anderson
- Voormalig creatief directeur: Kim Jones (2018-2025)
David Sims
Sinds april 2025 leidt Jonathan Anderson Dior Homme als nieuwe creatief directeur. Hij neemt de fakkel over van Kim Jones, die het huis na zeven jaar verliet. Anderson, geboren in Noord-Ierland in 1984, bouwde zijn reputatie op met zijn label JW Anderson, waarmee hij opviel door zijn gedurfde, genderfluïde ontwerpen en onverwachte materiaalkeuzes. Tussen 2013 en 2024 leidde hij het Spaanse huis Loewe, waar hij traditionele lederbewerking combineerde met conceptuele mode en het merk opnieuw relevant maakte in zowel de luxemarkt als de culturele modewereld.
In juni 2025 presenteert Anderson zijn eerste collectie tijdens Paris Fashion Week. Daarmee luidt hij niet alleen een nieuw hoofdstuk in voor Dior, maar zet hij mogelijk ook de toon voor de toekomst van mannenmode. Anderson staat bekend om zijn speelse benadering van gender, vorm en textuur, en verwerkt vaak kunsthistorische en culturele referenties in zijn werk. Verwacht wordt dat hij die typische signatuur ook naar Dior meebrengt – op een manier die trouw blijft aan het huis, maar het toch radicaal vernieuwt.
Givenchy
- Huidig creatief directeur: Sarah Burton
- Voormalig creatief directeur: Matthew Williams (2020 – 2023)
Givenchy
In september stuurde Givenchy het nieuws de wereld in dat Sarah Burton het stokje zou overnemen van Matthew Williams. De voormalig creatief directeur van Alexander McQueen zei het Britse modehuis in 2023 na meer dan 25 jaar vaarwel. Sinds de dood van McQueen in 2010 bekleedde ze er de functie van creatief directeur en zorgde ze voor heel wat memorabele modemomenten. Denk bijvoorbeeld aan de trouwjurk van Kate Middleton.
Burton, die verantwoordelijk is voor vele iconische looks, waaronder de trouwjurk van Kate Middleton, is nu een van de vijf vrouwen die de titel van creatief directeur bekleedt bij een LVMH-huis en de tweede vrouw die deze titel bij Givenchy behoudt, na Clare Waight Keller.
“Het is een grote eer om het prachtige huis van Givenchy te mogen leiden”, zegt Burton. “Ik ben ontzettend enthousiast om het volgende hoofdstuk in het verhaal van dit iconische huis te schrijven en om mijn eigen visie, gevoeligheid en overtuigingen naar Givenchy te brengen.”
Celine
- Huidig creatief directeur: Michael Rider
- Voormalig creatief directeur: Hedi Slimane (2018 – 2024)
Celine
Toen bekend raakte dat Hedi Slimane na zeven jaar zou vertrekken bij Celine werd Michael Rider prompt uitgeroepen tot de nieuwe creatief directeur van het Franse modehuis. De Amerikaanse ontwerper bekleedde eerder dezelfde functie bij Polo Ralph Lauren en werkte daarvoor zo’n tien jaar als design director bij Celine, tijdens de Phoebe Philo-jaren. Hij keert dus terug naar een merk dat hem nauw aan het hart ligt.
Onder Slimane breidde Celine zich uit naar beauty en herenkleding. De in Parijs geboren ontwerper werkte eerder bij Dior Homme en Saint Laurent. Wat zijn volgende stap zal zijn, blijft afwachten.
Versace
- Huidig creatief directeur: Dario Vitale
- Voormalig creatief directeur: Donatella Versace (1997–2025)
Stef Mitchell
Versace heeft sinds april 2025 een nieuwe creatief directeur. Dario Vitale volgt Donatella Versace op, die het modehuis bijna drie decennia lang leidde en het merk wereldwijd positioneerde als symbool van glamour en Italiaanse overdaad. Terwijl Donatella een adviserende rol op zich neemt als Chief Brand Ambassador, krijgt Vitale de taak om Versace naar een nieuwe generatie modeconsumenten te brengen zonder afbreuk te doen aan zijn uitgesproken DNA.
Dario Vitale werd in 1983 geboren nabij Napels en studeerde mode aan het gerenommeerde Istituto Marangoni in Milaan. Hij deed ervaring op bij onder andere Dsquared2 en Bottega Veneta, maar maakte vooral indruk tijdens zijn jaren bij Miu Miu, waar hij uitgroeide tot design director voor de ready-to-wearlijn. Zijn benoeming bij Versace wordt gezien als een weloverwogen keuze: iemand met een scherp gevoel voor visuele impact en commercieel inzicht, die het erfgoed van het huis kan vertalen naar een hedendaagse, internationale context.
Bottega Veneta
- Huidig creatief directeur: Louise Trotter
- Voormalig creatief directeur: Matthieu Blazy (2021–2024)
BOTTEGA VENETA
Bottega Veneta verwelkomde begin 2025 een nieuwe creatief directeur. Louise Trotter neemt het stokje over van Matthieu Blazy, die sinds 2021 aan het hoofd stond en het merk opnieuw tot een modefavoriet maakte met zijn subtiele esthetiek. Met Trotter kiest het huis voor continuïteit, maar ook voor een frisse, Britse kijk op ingetogen luxe.
Trotter, afkomstig uit Sunderland in Noord-Engeland, studeerde aan Newcastle Polytechnic en bouwde haar carrière uit bij internationale namen als Whistles, Calvin Klein en Joseph. In 2018 werd ze de eerste vrouwelijke creatief directeur van Lacoste, waar ze sportieve elegantie met sobere lijnvoering combineerde. Bij Bottega Veneta krijgt ze nu de leiding over een merk dat bekendstaat om zijn leerexpertise en nonchalante verfijning.
Lees ook: Actrice Jenna Ortega gespot in iconische ‘newspaper dress’ van Dior