Cryptocurrency uitgelegd: wat zijn virtuele munten precies?
©

Cryptocurrency uitgelegd: wat zijn virtuele munten precies?

Leestijd: 2 min

Bitcoin, Ethereum, of de razend populaire Dogecoin, je komt ze tegenwoordig overal tegen. Maar wat zijn cryptomunten nu precies? En zijn ze echt zo ontoegankelijk als ze lijken? Cryptomunten zijn virtuele munten die simpelweg een nieuwe manier van betalen introduceren. Maar wanneer je er meer over wil leren, word je steeds met ingewikkelde woorden om de oren geslagen. Maar wat zijn cryptomunten precies? Met deze tips ben je meteen mee met het crypto-verhaal.

Bitcoin en altcoins

Cryptomunten is het verzamelwoord voor virtuele munten zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin of andere altcoins. Deze worden gecreeërd – ofwel gemined – door mensen met zeer krachtige computers. Cryptomunten worden niet door een land of organisatie beheerd, ze zijn dus gedecentraliseerd. Bij gewoon geld is dat natuurlijk wel het geval. De verschillende cryptocurrencies hebben ook verschillende werkingen, eigenschappen, principes en achtergronden. Zo draait het bij Bitcoin om schaarste en zijn er wereldwijd 21 miljoen Bitcoins in de omloop. Dit staat zo vast in de software en zal ook nooit toenemen. Bij Dogecoin gaat het momenteel over meer dan 132,67 miljard.

Deze munten bestaan dus ook niet fysiek. Ze worden opgeslagen in de blockchain, een soort digitale database waarop alle transacties worden uitgevoerd. Dit blockchain-systeem is trouwens ook gedecentraliseerd. Het is verspreid over duizenden computers over heel de wereld, wat het veel minder kwetsbaar maakt. Daarnaast heb je ook een ‘wallet’, dit is een soort digitale portemonnee waar al je sleutels zijn opgeslagen. Deze sleutels dienen om te laten zien dat jij wel degelijk de eigenaar bent van je crypto’s.

In crypto handelen

Maar waar dienen de crypto’s precies voor? Op dit moment kun je het niet echt beschouwen als ‘koopmiddel’. Je kunt er niet overal mee winkelen, of rechtstreeks een auto of een huis mee kopen. In sommige bedrijven worden crypto’s erkend als betaalmiddel, maar het blijft veelal een ruilmiddel. Zo investeren veel mensen in bitcoin om ermee te handelen. Ze houden de bitcoin koers in de gaten, kopen valuta wanneer er een dipje is in de markt, en kunnen er later winst mee maken.

Wie zich aan het ‘traden’ wil wagen, kan best beginnen met een goede, betrouwbare ‘broker’ zoals Litebit. Dit platform was ooit een start-up van twee crypto-enthousiasten die bitcoin voor iedereen toegankelijk wilden maken. Deze brokers helpen je bij het aankopen en het beheren van je munten en ‘wallet.’ Hoe het platform precies tewerk gaat? Je begint met het aanmaken van je persoonlijke account, verifieert je identiteit met een paspoort, en tenslotte kun je meteen beginnen met traden.

Afgelopen jaren is Litebit tweemaal uitgeroepen tot ‘Beste Crypto Broker’. Vandaag bestaat het Rotterdamse bedrijf uit meer dan 90 professionals die je helpen makkelijk te handelen in tachtig verschillende cryptomunten. Ook noemenswaardig is hun gebruiksvriendelijke app. Handelen, verkopen, de bitcoin koers volgen, het kan allemaal. Zodra je tevreden bent met de koers, kun je op de cryptoknop drukken en dan meteen aankopen. Verkopen in de app kan ook perfect. LiteBit biedt meerdere betaalmogelijkheden aan, zoals iDEAL en creditcard.

Dit artikel is in nauwe samenwerking met Litebit geschreven.

www.litebit.eu

LEES OOK: 

2 op de 3 Vlamingen willen stoppen met ‘musturberen’, wat betekent dat?

Tech crush: de Motorola Edge 30 pro

Win een duoticket voor het Beach Festival in Nieuwpoort!

Commercieel team De artikels van >