Dit zijn de gevolgen van de klimaatcrisis voor jonge vrouwen
© Plan International

Dit zijn de gevolgen van de klimaatcrisis voor jonge vrouwen

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

De schoolkalender aanpassen aan de veranderende seizoenen zodat ook meisjes naar school kunnen blijven gaan. Het is slechts één van de aanbevelingen uit het onderzoek van Plan International, ‘Adolescent Girls in the Climate Crisis’. Daarin geven 16 jonge vrouwen hun oplossingen voor het klimaatprobleem. Ze doen dit naar aanleiding van de COP26 in Glasgow.

/

Klimaatcrisis als dagelijkse realiteit

Alle 16 jonge vrouwen die meewerkten aan het onderzoek komen van het Afrikaanse platteland: een gebied waar de impact van de klimaatverandering nu al sterk voelbaar is.

Zo hebben overstromingen en droogte een enorme impact op inkomsten en voedselzekerheid. Om die economische impact op te vangen, worden meisjes vaker uitgehuwelijkt of gedwongen tot seksuele uitbuiting tegen betaling.

De klimaatcrisis beïnvloedt ook de schoolgang van meisjes. Ouders verkiezen om de jongens naar school te sturen terwijl de meisjes thuis moeten blijven om te helpen. Tegelijk zijn scholen minder toegankelijk door klimaatrampen. Overstromingen hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de weg naar school is weggespoeld.

“Wanneer de regen onze huizen vernielt, zoeken onze ouders voor ons onderdak in de buurt. Daar worden we misbruikt door de jongens en de mannen die er wonen.”

Verder neemt ook het risico op seksueel geweld tegen jonge vrouwen toe door het extreme weer, blijkt uit het onderzoek. Droogte zorgt ervoor dat ze verder van huis moeten om water te halen. Een jonge vrouw uit Zambia getuigt: “Wanneer de regen onze huizen vernielt, zoeken onze ouders voor ons onderdak in de buurt. Daar worden we misbruikt door de jongens en de mannen die er wonen”.

/

Meisjesonderwijs voorop tijdens COP26

Plan International betreurt dat meisjesrechten- en onderwijs geen belangrijke plek kregen tijdens de COP26. “Ons onderzoek toont aan dat meisjes niet alleen kwetsbaar zijn maar ook oplossingen kunnen creëren. Wereldleiders moeten daarom luisteren naar hun aanbevelingen”, zegt Jorn Vennekens, woordvoerder van Plan International België.

Volgens het Malala Fund zullen 4 miljoen meisjes in lage en lage-middeninkomstenlanden hun school niet afmaken in 2021 door de klimaatcrisis. Als reactie daarop stellen de 16 jonge onderzoeksters dat er meer scholen nodig zijn in de buurt van gemeenschappen die vaak overstromen en vragen aan overheden om klimaatverandering in het curriculum op te nemen.

Plan International

/

1000 meisjes countdown

Niet alleen op de COP26, maar ook in eigen land is er al actie ondernomen. Zo startte Plan International in België onlangs de campagne ‘1000 Meisjes Countdown’. De NGO wil 1.000 nieuwe Plan Ouders vinden om 1.000 meisjes en hun gemeenschap een kans te geven op een betere toekomst.

Want wereldwijd gaan er zo’n 130 miljoen meisjes nog steeds niet naar school, een situatie die alleen maar verergert door de klimaatcrisis. Het zou nochtans alleen maar voordelen bieden om meisjes wel naar school te laten gaan. Vrouwen met goede jobs en een hoger inkomen dragen bij aan de economie en het zou ervoor zorgen dat de volgende generatie vrouwen eerlijkere en betere kansen krijgt.

Lees ook: COP26: een gids doorheen de klimaattop

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cop26, Klimaat, Klimaattop.