Gezond en kleurrijk: dit zijn de foodtrends voor 2019
© Unsplash & Foodiesfeed

Gezond en kleurrijk: dit zijn de foodtrends voor 2019

Door Louise Hendrickx
Leestijd: 2 min

De feestmenu's beginnen stilaan vorm te krijgen, maar wij zitten met ons hoofd al een beetje verder op schema. 2019 belooft een gezond en kleurrijk jaar te worden, want onze eettafel zal voornamelijk gevuld worden met vegetarische en veganistische ingrediënten, met eetbare bloemen om onze gerechtjes helemaal instaproof te maken.

UberEats deed de voorbije maanden een grootschalig onderzoek naar de foodtrends voor 2019. Hiervoor bekeek en vergeleek de service niet minder dan 181 miljoen zoekresultaten.

/

Oosterse invloeden

foodtrends_marieclaire

Unsplash

De Oosterse keuken heeft de laatste tijd echt wel zijn plaatsje veroverd in onze potten en pannen, and it’s here to stay. Kokosolie, miso, pho en gember zijn ondertussen vaste waarden in ons voedingspatroon en daar zien we niet snel verandering in komen. Bij het kiezen van een delivery restaurant kiezen we steeds vaker voor de Aziatische keuken. Ook hier worden we steeds avontuurlijker. Wat dacht je van een portie manaeesh (Libanees platbrood) met een kruidige dip, of een schotel bibimbap (een hartige Koreaanse rijstschotel met groenten en een spiegelei)? 

/

Veggie & vegan

foodtrends2019_marieclaire

Unsplash

Een vegetarisch of zelfs veganistisch eetpatroon werd de voorbije jaren steeds geliefder. In 2019 zetten we deze trend enthousiast verder. Meer en meer zoeken we naar volwaardige alternatieven voor dierlijke producten, en daar worden we ook veel creatiever in. Zo staat zelfs de Engelse term heme in de lijst van de twintig meest opgezochte trefwoorden. ‘Heem‘ is het stofje dat bloed rood kleurt en ook de karakteristieke smaak geeft aan vlees. Door de stof uit planten te extraheren is het mogelijk om zelfs een verstokte carnivoor van een vegetarische of zelfs veganistische burger te kunnen laten genieten. 

/

Florale extra’s

foodtrends2019_marieclaire

Unsplash

Niet alleen hoe onze maaltijden smaken, maar ook hoe ze worden gepresenteerd is van steeds groter belang. Door het toevoegen van eetbare bloempjes maken we onze tafel een pak kleurrijker. Onze favorieten die je nu al kan gebruiken in je feestmenu? Plaats een wilde hibiscusbloem op siroop in een glas prosecco voor een origineel aperitief, en leg een paar lavendeltakjes op je lamskroontje. Maak je setting helemaal compleet door een kan fris water met bloemen in de ijsblokjes. Succes gegarandeerd!

/

Guilty pleasure

foodtrends2019_marieclaire

Pixabay

Hoewel we bewuster omgaan met wat we naar binnen spelen en vooral gezonde voeding hoog in het vaandel dragen, is er altijd wel plaats voor een guilty pleasure om ons door een gure offday te slepen. Uit het onderzoek blijkt dat koekjesdeeg onze grootste craving is. Niet onlogisch, want de zoete lekkernij is gemakkelijk zelf te maken. Je kan koekjesdeeg ook gemakkelijk combineren met een bolletje romig vanilleijs of gewoon zo met een lepeltje oppeuzelen (you’re secret is safe with us).

 

Meer foodinspiratie vind je hier: Top 14 culinaire geschenken voor foodiesMatcha: waarom iedereen plots overstag gaat voor dit felgroene poeder & Bakken: overheerlijke cinnamon rolls voor dummies

Laat je het koken liever over aan de experts? Dit zijn de nieuwste hotspots: Hotspot: Cocktails & jazz bij Bar A in BrusselRestauranttip: Bistro Nazionale brengt la dolce vita naar Brussel & 8 restaurants in Gent om romantisch te dineren

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Food, Gezonde voeding, Koken, Trend, Uber-eats.