Bakken: overheerlijke Cinnamon rolls voor dummies

door Laura Dabekaussen & Lucie Delplanque
mc_cinnamon_rolls
©Visual Hunt

De Cinnamon roll, ofte kaneelrol ofte kanelbulle, is een van oorsprong Zweeds broodje bekend om zijn zachte boter-kaneelvulling. Dit deegrolletje is een perfect ontbijt voor op een gulzige zondagochtend, een ideaal tussendoortje bij een koffie of een heerlijk dessert om een maaltijd af te sluiten. Er zijn variaties troef op de kaneelrol, en Marie Claire testte ze – uiteraard zonder morren – stuk voor stuk uit:

Verwarm de oven alvast, hier zijn drie leuke varianten op het originele kaneelbroodje.

1/

Recept: ronde kaneelkoeken met of zonder rozijnen

Ingrediënten (voor een twaalftal rollen):

  • 1 ei
  • 300 gr bloem
  • 80 gr boter
  • 100 ml melk of water
  • 50 gram witter suiker
  • 50 gr bruine suiker
  • 2 eetlepels gemalen kaneel
  • 8 gr bakkersgist
  • een snufje zout
  • Optioneel: rozijnen

Bereiding:

Meng de bloem en 50 gram boter. Kneed tot je wat kruimels krijgt (zoals wanneer je een crumble maakt). Voeg de suiker, gist en het zout toe als je klaar bent. Meng opnieuw.

Klop in een kleine kom het ei en de melk. Voeg dit mengsel toe aan het deeg. Kneed het deeg met je handen tot een mooie soepele bal. Doe het deeg in een kom en laat een uur rijzen. Zorg dat de bol genoeg ruimte heeft om te rijzen en op een warme plek staat.

Verwarm de oven voor op 180°.

Verspreid het deeg met een deegroller en maak stroken van 3 tot 4 centimeter breed en 15-20 centimes lang. (Gebruik meel als het deeg blijft plakken aan de rol).

Meng, in een kleine kom, kaneel, bruine suiker en 30 gr gesmolten boter. Smeer het mengsel op de stroken, voeg rozijnen toe naar smaak en rol ze op.

Bak een dikke 10 minuten in de oven, en houd de broodjes in het oog.

Haal uit de oven wanneer klaar en bestrooi met een mengsel van poedersuiker, water en kaneel, naar eigen smaak.

Redactionele tip: gebruik cupcakemallen, zodat je rollen allemaal even groot zijn. 

2/

3 stappen om jouw kaneelbroodjes te personaliseren

Om je creaties een ​​beetje origineler te maken zijn, kan je ze personaliseren – naar eigen smaak. 

1) Noten topping

Voeg amandelen, noten, hazelnoten of pinda’s toe aan je bereiding. Je kan ze rechtstreeks in het deeg stoppen of ze over de rol strooien. Je kunt ze ook verkruimelen en ze toevoegen aan je topping van bruine suiker, boter en kaneel.

2) Chocolade glazuur

Voeg een dunne laag chocolade toe (naar keuze), voordat je de rolls bedekt met het bruine suikermengsel. Je kunt het mengsel van water en poedersuiker ook vervangen door een chocoladeglazuur. Niet zo gezond, maar wel om vingers en tenen bij af te likken.

3) De XXL kaneelrol

In plaats van individuele kaneelrollen te maken, kun je ze ook aan elkaar plakken. Zo krijg je één grote taart om te delen met je vrienden of familie.

 

Bakken: overheerlijke Cinnamon rolls voor dummies - 1

Visual hunt

Bron: marmiton 

Lees meer Marie Claire: Granola galore: Sergio Herman en La Favo lanceren 3 nieuwe exclusieve granola’s, Deze heerlijke cheesecake maak je zonder oven, 10 yummy veggiespreads voor op je boterham, Bakken voor beginners: zo win jij Bake-Off Vlaanderen 2019.

| | | |
Tags: Bakken, Kaneel, Kanneelbroodjes, Koken, Ontbijt, Recept, Zoetigheden.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures