Matcha: waarom iedereen plots overstag gaat voor dit felgroene poeder
© Getty Images

Matcha: waarom iedereen plots overstag gaat voor dit felgroene poeder

Door Anouk Van Gestel
Leestijd: 4 min

Als het op superfoods aankomt, staat Matcha thee zonder twijfel met stip op één. De gemalen groene thee wordt alsmaar populairder. Waarom precies alle theefanaten overstag gaan voor dit felgroene poeder? Hier zijn alvast vier goede redenen.

1. Het is de enige poederthee op de markt

Theezakjes? Daar doet een echte theekenner niet aan (tenzij écht heel weinig tijd). Losse blaadjes? Been there, drunk that. Poederthee, daarentegen, is zeldzaam. En zeldzame dingen zijn hip, dus neem het van ons aan: Matcha wordt hét hebbeding bij uitstek in theeland, want het is momenteel de enige poederthee op de markt.

Oorspronkelijk komt Matcha uit China, maar het zijn de Japanners die we moeten bedanken voor het verfijnen van het productieproces. Zij importeerden de bladeren in de 12de eeuw en stelden het bereidingsproces van de thee op punt. Om de typische gifgroene kleur te bekomen, is het immers nodig de bladeren plat te laten drogen alvorens ze met de hulp van twee stenen fijn te malen. Op die manier blijven alle goede aspecten van de thee bewaard van plant tot theekop. De poedervorm maakt ook dat deze thee eerder ‘gegeten’ dan ‘getrokken’ wordt.

Tip: Hoe groener de thee, hoe beter. Bruin of geel theepoeder laat je dus best links liggen.

2. De bereiding vraagt enkele attributen en wat oefening, maar het resultaat is de moeite meer dan waard

Vijf minuten heb je ervoor nodig, maar oefening baart kunst. Voor de perfecte Matcha schep je 1 à 3 gram Matcha bio theepoeder uit de doos met een chashaku (een bamboe lepel). Dat poeder zeef je met behulp van een Matcha theezeef in een traditionele Japans theekopje en vervolgens giet je er water over opgewarmd tot 70 à 80 graden Celsius. Let op: gebruik geen kokend water, want dan raken de goede aspecten van de thee als het ware ‘verbrand’. Niet doen dus.

Wat je wel moet doen, is de juiste roertechniek onder de knie krijgen. Hiervoor heb je een chasen nodig, een bamboe klopper, waarmee je in de vorm van een W door de thee roert. Dat klinkt misschien wat raar, maar alleen zo bekom je een luchtig en heerlijk schuimlaagje. Voeg liefst geen suiker toe, maar doe zoals de Japanners en serveer je thee vergezeld van een stukje cake of een madeleine.

Vous pouvez désormais déguster le Matcha IRO chez @cup28.bx en Matcha Latte ou tout simplement sous forme de thé! Un endroit super agréable pour se détendre rue du Bailli 34 entre le quartier du Châtelain et l’avenue Louise. Découvrez aussi leurs délicieuses pâtisseries maison pour accompagner votre Matcha 😋. Au #Japon le #Matcha est très souvent présenté avec une pâtisserie car il se marie parfaitement bien avec son goût sucré. Bref, #Cup28 est the place to be pour une pause gourmande ce #weekend! D’autant plus qu’ils sont ouverts le samedi et le dimanche de 11h à 18h (et de 8h à 18h30 en semaine) #matchalatte #latteart #brussels #bruxelles #chatelain #patisserie #homemade #pastries #greenenergy #barista #healthy #drink #instadrink #instafood #matchalove #matchaaddict #weekend #theplacetobe #iro #matchairo #discoveringthebestofme

Een bericht gedeeld door matcha.iro (@matcha.iro) op

3. Matcha thee is fan-tas-tisch voor je gezondheid

Matcha bevat 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee, evenals 105 mg catechinen en chlorofyl (aka bladgroen), een stofje dat erom bekendstaat zware metalen en toxines uit je systeem te zuiveren. En alsof dat nog niet genoeg is, is Matcha thee ook een natuurlijke cholesterol verlager en een bron van vitamines, mineralen en oligo-elementen.

Meerdere studies toonden de gezondheidsvoordelen reeds aan. Zo bleek onder andere dat wie gedurende 10 weken regelmatig een kopje Matcha thee drinkt, zijn lichamelijke prestaties met 24% kan doen toenemen . Ook het algemene energieniveau ging duidelijk omhoog.

Nog steeds niet overstag? Misschien moeten we dan nog even toevoegen dat Matcha ook een uitstekende vetverbrander is en dat de thee tevens het suikergehalte in je bloed reguleert, waardoor je minder zin hebt om te snoepen.

Bake until golden green. #matcha #madeleines #greentea #foodphotography #yummy #baking #matchamadeleine

A post shared by Tazha Rachel Dela Cruz (@tazhadelacruz) on

4. Matcha thee is veelzijdig

Matcha thee heeft een zeer uitgesproken smaak, wat de een zal plezieren, maar de ander misschien zal tegenstaan. De truc om dat op te lossen? Ga aan de slag in de keuken en verwerk het poeder simpelweg in lekkere smoothies, ijsjes, cakejes, enz. Inspiratie nodig? Dan vind je hieronder het recept voor heerlijke Matcha madeleines, met dank aan Thé Matcha IRO, 100% bio.

INGREDIËNTEN (voor 9 à 12 madeleine cakejes)

BEREIDINGSWIJZE

  • Klop het ei samen met de suiker op tot een heldere, schuimende mix
  • Voeg het Matcha poeder toe, de bloem en de gesmolten boter
  • Verdeel het deeg over de vormpjes van de bakplaat, bedek de plaat met plastic folie en zet hem minstens een uur in de koelkast (een beetje langer mag ook, een hele nacht zou zelfs ideaal zijn)
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  • Zet de bakplaat gedurende vijf minuten in de oven, maar hou een oogje in het zeil. Zodra de madeleines namelijk hun typische ronde vorm beginnen aan te nemen, mag de temperatuur van de oven omlaag tot 175 graden Celsius. Bak vervolgens de madeleines nog 5 à 10 minuten.
  • Haal de madeleines uit de oven eens ze klaar zijn, maar laat ze best nog een paar minuten afkoelen alvorens ze uit de bakplaat te lichten en te serveren.

Wil je meer weten over Matcha thee en de recepten die je ermee kan maken? Surf dan naar www.match-iro.com. Dat is tevens de plaats waar je moet zijn voor het bestellen van de Matcha Iro Discovery Box of de mooiste Matcha theekopjes.

Drink je graag thee? Mis dan zeker onze Your Tea wedstrijd niet en win een gepersonaliseerd assortiment.

Volg Marie Claire op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de laatste trends inzake mode, beauty en lifestyle.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.