In haar recepten gebruikt Sara traditionele Perzische kruiden om gezonde en ‘twisted‘ recepten te creëren. Omdat we in een gehaaste maatschappij leven, waarbij tijd voor koken beperkt is, legt ze zich vooral toe op recepten die gemakkelijk en snel te bereiden zijn.
Lees ook: Sharing is caring: 4 heerlijke restaurants in Antwerpen waar je gerechten kan delen.
“Om een lang verhaal kort te maken: eten betekent veel voor onze cultuur. Perzen houden van food sharing en ze verwelkomen elkaar ermee. Sterker nog, ze gebruiken zelfs voedsel en kruiden om ziekten te genezen.”
Tot slot is Sarah ook druk bezig met een eigen lijn aan gezonde snacks, en content te produceren voor haar blog.
Voir cette publication sur Instagram
Meer recepten en info vind je uiteraard op haar blog of in haar kookboek “Saffron & Roses” dat weldra gepubliceerd wordt.
Kip met granaatappel en walnoot (traditioneel)
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 2 kleine uien fijngehakt
- 1 ½ kopje walnoten
- 4 kippendijen met bot zonder vel
- 1 el gebloemde saffraan
- Zout en peper
- ½ el kurkuma
- 1 el suiker (optioneel)
- 5 el granaatappelmelasse
- ¼ kopje granaatappelpitten om te garneren
- 2 el olijfolie
- 6 kopjes water
- 1 el gehakte koriander voor garnering
- 1 el granaatappelpitten voor garnering
Bereiding
Dit is een perfect, gezond gerecht dat samen met wat Perzische gestoomde rijst wordt geserveerd of zelfs zonder rijst met wat groenten als side dish. De kip kan ook vervangen worden door eend.
Om te beginnen bak je de kip in een middelgrote koekenpan 10 minuten aan elke kant. Voeg een eetlepel saffraan toe. Bak tot de kip aan beide kanten goudkleurig wordt en leg opzij voor later.
Neem een grote pot met deksel, en laat de ajuinen karameliseren op een middelhoog vuur met 2 eetlepels olie.
Mix de walnoten in een keukenmachine en voeg toe aan de pot met ajuinen. Vervolgens doe je 5 eetlepels granaatappelmelasse erbij en laat 4 minuten bakken. Voeg zout en peper toe en bedek met deksel. Laat drie kwartier tot een uur koken.
Voeg daarna de kip samen met 3 glazen water toe aan dezelfde pot granaatappelmelasse, walnoten en uien – met wat extra peper en zout – zet het vuur laag en dek de pot af. Laat opnieuw 45 minuten tot 1 uur koken, en check af en toe of de kip gaar is.
Voilà, je stoofpot is klaar om te serveren, maar je kan hem altijd nog een half uur laten sudderen. In de Perzische keuken geloven we dat “hoe langer je het kookt, hoe meer smaken je zal hebben.”
Strooi er wat verse granaatappelzaadjes en wat koriander bovenop.
Lees ook: Het klassieke eetpatroon voorbij: dit zijn de 10 foodtrends van 2020.
Omelet met dadels (Healthy & Twisted)
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 4 eieren
- 6 dadels
- 2 tsp kokosolie
- 1 theelepel kaneel
- Zout en peper
- Een handvol pistachenoten
- Een handvol amandelen
- Rozijntjes (optioneel)
Bereiding
Snijd de dadels in twee en voeg ze toe aan een kleine kom met wat heet water. Laat 10 minuten staan. Rooster de amandelen 2 minuten in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bewaar ze voor later.
Voeg in dezelfde pan 1 theelepel kokosolie toe en bak de dadels 2-3 minuten.
Voeg in een andere kom de eieren, kaneel, zout en peper toe en klop alles goed.
Doe het eierbeslag in de pan en laat 5-7 minuten koken.
Serveer en voeg er wat pistachenoten en amandelen bovenop.
Lees ook: Hotspots: dit zijn onze 5 favoriete adresjes voor Thais in Gent.
Amandelpudding (Healthy and twisted)
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 4 kopjes amandelmelk
- 4 el amandelmeel (of havermeel)
- 1/2 theelepel kardemom
- 1 el honing
- 1 el amandelschijfjes
- Enkele rozen en pistachenoten voor de garnering
Bereiding
Deze pudding kan worden geserveerd als ontbijt of dessert. Het is eenvoudig te maken en perfect voor iedereen in je gezin.
Voeg in een kleine pan 2 kopjes amandelmelk toe. Voeg de amandelmeel en kardemom toe aan de koude melk en meng goed.
Zet de pan op middelhoog vuur en roer 8-10 minuten met een spatel. Voeg de amandelen toe en meng opnieuw.
Draai het vuur uit en giet de pudding in de kommetjes.
Strooi wat pistachenoten en rozen of extra honing indien gewenst.