Kant-en-klaarmaaltijden winnen aan populariteit – maar zijn ze wel gezond?
© Factor

Kant-en-klaarmaaltijden winnen aan populariteit – maar zijn ze wel gezond?

Leestijd: 1 min

De feestdagen mogen dan wel de gezelligste tijd van het jaar zijn, ze brengen ook de nodige stress met zich mee. De kerstboom versieren, cadeaus kopen, een feestmenu plannen… je to-dolijst lijkt eindeloos. Geen wonder dat meer dan driekwart van de Vlamingen tijdens drukke dagen kiest voor kant-en-klaarmaaltijden. Geen uren in de keuken, wel tijd om te genieten.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door iVOX in opdracht van Factor. De studie toont aan dat veel Vlamingen tijdens de drukke eindejaarsperiode kant-en-klaarmaaltijden zien als een handige oplossing om tijd te besparen zonder in te boeten op smaak.

Toch is het niet altijd evident om gezond te eten als je agenda volloopt. Volgens hetzelfde onderzoek wil een derde van de Vlamingen vaker gezond koken, maar ontbreekt simpelweg de tijd. En koken? Voor een kwart (26%) zorgt dat zelfs voor extra stress. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

“Het draait tijdens de feestdagen niet om perfectie, maar om balans”, zegt Dafna Tsadok-Hai, diëtiste bij Factor. “Kant-en-klaarmaaltijden kunnen je helpen die balans te vinden. Zo bespaar je tijd en energie, zonder in te leveren op gezonde keuzes.”

Zijn kant-en-klaarmaaltijden wel gezond?

Niet alle kant-en-klaarmaaltijden hebben de beste reputatie – denk aan pizza’s of macaroni met kaas. Maar tegenwoordig zijn er gelukkig alternatieven die wél gezond zijn. Factor-maaltijden bijvoorbeeld, samengesteld door diëtisten, bevatten minstens 150 gram groenten, maximaal 700 calorieën en gezonde eiwitten. “Je hoeft dus niet meer te kiezen tussen gemak en gezond”, aldus Tsadok-Hai.

Tijdswinst zonder schuldgevoel

Kant-en-klaarmaaltijden zitten in de lift en dat is niet toevallig. Volgens VLAM steeg hun populariteit van 6% in 2014 naar 9% in 2023. Vooral tijdens de feestperiode, wanneer tijd schaars is, bieden ze een praktische oplossing voor wie snel iets gezonds op tafel wil zetten zonder uren in de keuken te staan.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.