5 hoofdgerechten met vis voor op het feestmenu
© Alyssa Ponticello / In Good Taste

5 hoofdgerechten met vis voor op het feestmenu

Door Lisa Aelvoet  & Lotte Gillis
Leestijd: 6 min

Of je nu pescotariërs in je kerstgezelschap hebt of gewoon op zoek bent naar een lekker kerstdiner, wij verzamelden vijf hoofdgerechten met vis die ook nog eens geschikt zijn voor de feestdagen.

Vis is niet alleen lekker in tal van recepten, het is ook een cruciaal onderdeel van de voedingsdriehoek. In (vette) vis zitten namelijk omega-3-vetzuren. Die zijn goed voor het immuunsysteem, maar ze voorkomen ook hart-en vaatziekten en verlagen de bloeddruk. Hierdoor wordt het aangeraden om wekelijks minstens één visgerecht op het menu te zetten. Deze recepten met vis zijn alvast een goed begin.

5 hoofdgerechten met vis voor op het feestmenu

Van verse langoustines tot een romige zalm of een knapperig gebakken tonijnsteak: visgerechten zijn een stijl- én smaakvolle keuze voor de feestdagen. Met deze vijf hoofdgerechten met vis maak je je gasten gegarandeerd blij, zonder dat je uren in de keuken staat.

IJslandse langoustines

Langoustines zijn dé ultieme feestklassieker: eenvoudig, elegant en altijd een schot in de roos. Perfect voor wie iets bijzonders op tafel wil zetten zonder er uren voor in de keuken te staan. Dit recept van Dagny Ross voor ASC is om de vingers bij af te likken.

ijslandse-langoustines

Dagny Ross voor ASC

Benodigdheden

Voor de langoustines

  • 20 langoustines (zonder kop maar met schelp, darmkanaal verwijderd)
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 à 4 teentjes look, geplet
  • 1 handvol peterselie, fijngehakt
  • Zeezout en peper

Voor de zeesalade

  • 1 pakje zeekraal
  • 1 pakje lamsoor (of jonge spinazieblaadjes in de winter)
  • 1 klein pakje zeewier
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 1/2 teentje look, in dunne plakjes
  • 2-3 el rijstazijn
  • Zwarte peper
  • 1 à 2 el olie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C als je ze in de oven bereidt.
  2. Maak de lookboter: meng de boter met de geplette look en fijngehakte peterselie.
  3. Snijd langs de bovenkant van de langoustines, maak een inkeping en verwijder het darmkanaal.
  4. Vul de langoustines royaal met de lookboter. Gebruik een lepeltje om de boter goed in de inkeping te verdelen.
  5. Leg de langoustines met de vulling naar boven in een ovenschaal of op een aluminium BBQ-bakje met gaatjes.
  6. Bestrooi met een beetje zout en peper. Bak de langoustines een paar minuten in de oven of op de BBQ tot het vlees wit en glazig wordt – dan zijn ze perfect.
  7. Werk af met extra peterselie voor het serveren.

Aardappelgratin met venkel en gerookte zalm

Een smaakvol gerecht dat perfect past bij de feestdagen. Serveer met een frisse salade en knapperig brood voor een complete maaltijd.

Ottolenghi's Potato, Fennel and Smoked Salmon Bake

Ottolenghi

Benodigdheden (voor 4 personen)

Voor de gratin

  • 200 ml volle melk
  • 425 ml room
  • 2 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, licht geplet
  • Schil van 1 citroen, in repen gesneden
  • 2 tl venkelzaad, fijn gemalen
  • 850 g vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes van ½ cm
  • 1–2 grote venkelknollen, fijn gesneden (300 g)
  • 4 eidooiers
  • 10 g dille, grof gehakt
  • 20 g bieslook, fijngehakt
  • 20 g peterselie, fijngehakt
  • 200 g gerookte zalm, in stukken gescheurd
  • 1½ el boter, zacht

Voor de citroen-botersaus

  • 2 el citroensap
  • 2 tl kappertjes, grof gehakt
  • 40 g koude boter, in blokjes
  • Zout en zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht).
  2. Meng de melk, room, ansjovis, knoflook, citroenschil en venkelzaad in een steelpan. Verwarm 10 minuten op laag vuur zonder te koken. Haal van het vuur en laat even trekken.
  3. Kook de aardappelen en venkel in gezouten water gedurende 6-7 minuten tot ze net zacht zijn. Giet af en laat afkoelen.
  4. Klop de eidooiers los in een kom met ¾ tl zout en zwarte peper. Zeef het melk-roommengsel boven de kom en klop alles goed door.
  5. Meng de dille, bieslook en peterselie. Houd 2 el apart voor de saus.
  6. Vet een ovenschaal (26 cm breed) in met ½ el boter.
  7. Verdeel een derde van de aardappelen en venkel over de bodem. Kruid met zwarte peper. Strooi de helft van de kruiden erover en voeg de helft van de gerookte zalm toe.
  8. Herhaal deze laag met de resterende aardappelen, venkel, kruiden en zalm. Eindig met een laag aardappelen en venkel.
  9. Schenk het eimengsel gelijkmatig over de gratin en verdeel de resterende boter in kleine klontjes bovenop.
  10. Bak de gratin 45 minuten tot de custard net gestold is en de bovenkant goudbruin. Laat 10 minuten rusten.
  11. Verwarm voor de saus het citroensap in een pan op middelhoog vuur tot het pruttelt. Voeg de kappertjes en boter blokje voor blokje toe en klop tot een gladde saus. Roer de apart gehouden kruiden erdoor en breng op smaak met zwarte peper.
  12. Giet de saus over de gratin en serveer met een groene salade en knapperig brood.

Het originele recept vind je hier.

Snapper met tahin

Op zoek naar een gerecht dat er net zo goed uitziet als het smaakt? Deze snapper combineert frisse citroen, romige tahinsaus en een kleurrijke topping van granaatappel, radijs en pijnboompitten. Een feestelijk bord vol Midden-Oosterse vibes.

Snapper met tahini

INSTAGRAM/ @est.elle.rose

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 2 snappers
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 citroenen
  • 2 el tahin
  • 1 el olijfolie
  • Een handvol spinazie
  • 400 gr rijst
  • 1 chilipeper
  • Een paar takjes verse munt
  • Een paar takjes dille
  • 1 granaatappel
  • Een handvol pijnboompitten
  • Een handvol radijzen
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij een citroen in schijven.
  2. Gebruik een van de schijven citroen om de snapper in te smeren.
  3. Maakt drie sneden in de vis van boven naar onder. Steek schijfjes citroen en een teentje knoflook in de inkepingen.
  4. Bak de vis in een voorverwarmde oven op 190 graden, voor 45 minuten, draai hem halverwege om.
  5. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
  6. Mix de tahin, olijfolie, spinazie, chilipeper, het sap van 1 citroen, look en een beetje water in een blender.
  7. Mix tot je een homogeen geheel krijgt en kruid daarna af met peper en zout.
  8. Snij de radijzen in dunne schijfjes en ontpit de granaatappel.
  9. Rooster de pijnboompitten in een pan tot ze goudbruin zijn.
  10. Snipper de dille en munt fijn.
  11. Dresseer de rijst op een bord met de vis en de saus.
  12. Bestrooi het geheel met pijnboompitten, schijfjes radijs, granaatappelpitten, dille en munt.

Toscaanse zalm met krieltjes

Romig, kruidig en overheerlijk. Deze Toscaanse zalm met zongedroogde tomaten, citroen en basilicum brengt de Italiaanse zon naar je feesttafel. Goudbruine krieltjes uit de oven maken het helemaal af. Comfortfood, maar dan feestelijk.

Toscaanse zalm

INSTAGRAM/ @thetaylortable

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 4 zalmfilets
  • Een klontje boter
  • 100 gr zongedroogde tomaten
  • 100 gr erwten
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • Een paar takjes basilicum
  • Een paar takjes rozemarijn
  • 200 ml kookroom
  • Sap van 1/2 citroen
  • 400 ml water
  • 1 tl honing
  • 1 kilo krieltjes
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Was de krieltjes en verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Besprenkel de krieltjes met olijfolie en leg de takjes rozemarijn er tussenin.
  3. Zet de krieltjes in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 25 minuten, schep ze halverwege om.
  4. Verhit de boter in een pan en bak er de zalm in gedurende 5 minuten. Leg de zalm hierna apart.
  5. Hak de knoflook fijn en snij de zongedroogde tomaten in stukjes.
  6. Verhit een beetje boter in een pan. Stoof er de knoflook en zongedroogde tomaten in.
  7. Voeg het water toe en wacht tot het begint te pruttelen. Voeg dan het blokje kippenbouillon toe en roer goed.
  8. Voeg nu de zure room, het citroensap en de honing toe aan de pan. Kruid het geheel af met peper en zout.
  9. Doe hier na een paar minuten de basilicum en erwten bij.
  10. Roer de saus aan tot hij de gewenste consistentie heeft bereikt.
  11. Voeg op het einde de zalm toe aan de saus en laat hem er even in sudderen.
  12. Serveer de zalm met de saus en de krieltjes.

Ahi tonijn met salade en gebakken aardappelen

Tonijnsteaks in een knapperige sesamkorst, gecombineerd met een frisse salade en krokant gebakken aardappelschijfjes. De Aziatische marinade geeft de tonijn nét dat beetje extra. Lichter, frisser en perfect voor wie houdt van pure smaken.

Ahi Tonijn

Unsplash

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 4 tonijnsteaks (van elk ongeveer 125 gram)
  • 70 ml sojasaus
  • 3 tl sesamolie
  • 80 gr sesamzaad
  • 2 el bruine suiker
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl zout
  • 400 gr jonge slascheuten
  • 1 el kappertjes
  • 1 komkommer
  • 200 gr fijngesneden witte kool
  • 1 rode appel
  • 9 el olijfolie
  • 4 el azijn
  • 2 el mosterd
  • 2 tl honing
  • 1 kg aardappelen
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Schilde aardappelen en spoel ze af.
  2. Snij ze in stukken en kook ze in licht gezouten water voor een dikke 20 minuten. Laat ze daarna afkoelen en snij ze in schijven.
  3. Meng de jonge slascheuten onder de witte kool.
  4. Snij de komkommer en appel in blokjes van een halve cm.
  5. Voeg de komkommer, appel en kappertjes bij de sla.
  6. Meng 8 el olijfolie onder de azijn, mosterd en honing. Kruid de vinaigrette af met peper en zout en voeg hem toe aan de salade.
  7. Doe de sojasaus samen met de sesamolie in een ovenschaal en laat er de tonijn 10 minuten in marineren.
  8. Meng het sesamzaad met de bruine suiker, het knoflookpoeder en zout in een bord.
  9. Doop de tonijn in het mengsel zodat het langs alle kanten bedekt is.
  10. Bak de tonijnsteaks in een hete pan gedurende 1 minuut. Draai de steaks om en laat ze opnieuw 1 minuut bakken.
  11. Voeg ondertussen 1 el olijfolie toe aan een pan en bak de aardappelschijven goudbruin.
  12. Snij de tonijn in reepjes en serveer bij de salade en gebakken aardappelen.
  13. Tip: Zoals bij zo veel recepten met vis wordt dit gerecht nog beter met een beetje citroensap.

Lees ook: Deze vijf recepten tover je in minder dan 40 minuten op tafel

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Feestdagen, Kerstdiner, Nieuwjaar, Vis.