Woman to watch: Angèle Van Laeken
© Charlotte Abramow

Woman to watch: Angèle Van Laeken

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan singer-songwriter Angèle Van Laeken.

/

Angèle Van Laeken

 • Ukkel, 3 december 1995;
 • Belgische singer-songwriter;
 • Dochter van singer-songwriter Serge Van Laeken (Marka) en comédienne Laurence Bibo, zus van Romeo Elvis;
 • Begon op jonge leeftijd met piano;
 • École Decroly: verschillende artistieke opleidingen;
 • Hogere opleiding: Jazz;
 • Geïnspireerd door verschillende muziekgenres: van Franse chansons tot elektro en rap;
 • 2016: bekend geworden met covers te brengen op het mediaplatform Instagram;
 • 2017: eerste single ‘La loi de Murphy‘;
 • 2018: tweede single ‘Je veux tes yeux‘ + debuutalbum ‘Brol‘;
 • 2019: tour in België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland + 3 Mia’s van de 7 nominaties + Beste vrouwelijke artieste en Beste Album bij de D6bels Music Awards +  Victoires de la Musique, de belangrijkste muziekprijzen van Frankrijk, zowel de nominatie voor Beste Videoclip als voor Beste doorbraak album; 
 • debuutalbum ‘Balance ton quoi’: de titel van de single is gebaseerd op de hashtag #Balancetonporc die gebruikt werd voor de Me Too campagne;
 • In het najaar van 2019 en begin 2020: Brol Tour concerten in het Brusselse Paleis 12 en de Antwerpse Lotto Arena. In Frankrijk treedt ze op in de grote Zenith-zalen in diverse Franse steden als Rijsel, Parijs, Toulouse en Nancy. Ze sluit haar tournee af met twee shows in de AccorHotels Arena;
 • Onlangs verscheen nog in de media dat ze samen zou zijn met de Parijse YouTube-ster Marie Papillon,  volgens de Franse pers volgt ze een ‘Hollywood-trend‘ (hier kwamen veel reacties op én terecht – liefde = liefde, waarom een oorzaak gaan zoeken?
/

Why a power woman

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Mh

Een bericht gedeeld door Angèle 🌹 (@angele_vl) op

Waarom kozen we deze week voor Angèle Van Laeken ? Heel eenvoudig … Zonnig, hilarisch én krachtig. Laat er geen twijfel over bestaan: de populairste Belgische vrouwelijke artiest van dit moment is Angèle. Angèle zingt met een fluwelen engelenstemmetje, maar de boodschap komt keihard binnen. Zo vertoonde ze eerder haar middelvinger in een roze prinsessenjurk met daarop een niet mis te verstane boodschap ‘Go fuck yourself’. Ook laat ze geregeld haar okselhaar staan … Op een humoristische manier wil de zangeres maatschappelijke problemen aan de kaak stellen. En dit werkt bij het grote publiek!

/

Een feministe van haar tijd: Angèle vecht tegen seksisme

In het liedje ‘Balance Ton Quoi’ haalt Angèle uit naar seksisten die vrouwen als minderwaardig behandelen. Op een uur tijd werd het clipje meer dan 237.000 keer bekeken.

Dat is een kleine steek terug naar alle rappers die vrouwen niet serieus nemen – Angèle

Mannelijke rappers hebben het vermogen om alles te durven (of dat denken ze). Het zijn provocateurs en hebben meestal totale vrijheid van meningsuiting. Angèle probeert tegengewicht te brengen aan die platheid en het geweld ten aanzien van vrouwen. Met haar liedjes spreekt ze, heeft ze ook haar eigen meningsuiting én probeert ze een evenwicht te brengen in de (vaak vrouwonvriendelijke) rapscene. Je moet het maar kunnen je mannetje zo staan!

https://www.youtube.com/watch?v=OYUjEOPy6wA

Vanaf vandaag kan je ook stemmen voor de Victoire de la Musique. Ze werd genomineerd voor ‘beste vrouwelijke artiest’, ‘concert’ en ‘beste audiovisuele creatie’.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – 9 inspirerende vrouwen die hun stempel drukten op het jaar 2019

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Angèle Van Laeken, Singer songwriter, Woman to watch.