Wortels eten verbetert je zicht & andere fabels over je ogen ontkracht
© Unsplash

Wortels eten verbetert je zicht & andere fabels over je ogen ontkracht

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Dankzij onze moderne levensstijl waarin schermtijd steeds langer en langer wordt, vergroot het risico op minder goed zien. Daarom kan jij tijdens de 'Week van het Zien' je ogen vrijblijvend laten checken. Er bestaan namelijk vele fabeltjes over wat goed of slecht is voor je ogen, wij helpen deze voor jou te ontkrachten.

/

Fabel 1: Als je een bril of lenzen draagt, gaan je ogen sneller achteruit

Niet waar. Het is normaal dat je ogen gaan wennen aan het dragen van lenzen of een bril, maar je zicht wordt er niet slechter van. Ogen bepalen zelf hoe snel ze achteruitgaan, daar hebben bril of lenzen dus geen invloed op. Ook een bril die te sterk is, kan geen kwaad. Je zal er slechter of waziger mee zien en zelfs hoofdpijn kunnen krijgen, maar je ogen zelf raken niet beschadigd. Hoe kan dat? Het heeft allemaal te maken met je bril die de lichtstralen verandert die het oog binnenkrijgt en dus niet een deel van het oog zelf.

Fabel 2: Wortels eten verbetert je zicht

Niet waar. Helaas is het allemaal zo gemakkelijk niet. Regelmatig wortels eten mag dan wel gezond zijn, het zal je zicht niet verbeteren.

Fabel 3: Je kan beter horen als je blind bent, en beter zien als je doof bent

Waar. Wetenschappers ontdekten dat hersenen zich kunnen herorganiseren en dus aanpassen om het verlies van een zintuig te compenseren. Zo horen blinde mensen veranderingen in toonhoogte beter en kunnen ze zich beter oriënteren aan de hand van geluid. Omgekeerd geldt ook dat mensen die bij de geboorte doof zijn, vaak een beter zicht hebben dan mensen met een goed gehoor. Al betekent dit natuurlijk niet dat dove mensen nooit een bril hoeven te dragen.

Fabel 4: Oogoefeningen helpen je van je bril af

Niet waar. Grote tegenvaller, maar geen enkele oogoefening kan je van je bijziendheid of verziendheid verlossen. Wel kunnen oogoefeningen helpen bij bepaalde oogspierproblemen.

Fabel 5: In het donker lezen is slecht voor je ogen, net als te dicht bij de tv zitten

Niet waar. Deze fabel is verrassend genoeg niet waar. In het donker lezen kost je ogen extra moeite, maar symptomen zoals vermoeide ogen zijn tijdelijk en verdwijnen snel weer. Ook is er geen bewijs dat dicht bij de tv zitten slecht is voor kinderogen. Uiteraard kunnen kinderen ook problemen met hun visus hebben als ze dicht tegen het tv-scherm plakken, maar meestal is dat dichtbij zitten onschuldig en onschadelijk voor de ogen. Misschien doen ze het wel net omdat ze slecht zien van verder af?

/

Week van het zien

Tijdens de week van 7 tot 14 oktober organiseert de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond (APOOB) de ‘week van het zien‘. Tijdens deze week kan je vrijblijvend je ogen laten testen bij een van de 188 deelnemende opticiens en optometristen. Geen overbodige luxe, want een op de twee patiënten met verlies van gezichtsvermogen kan vermeden of perfect behandeld worden bij vroegtijdige diagnose.

“Mensen beseffen vaak pas bij een oogmeting hoe zeer hun ogen verslechterd zijn. Als ze dan eindelijk een bril of contactlenzen krijgen, zien ze niet alleen scherper maar voelen ze zich ook beter – bijvoorbeeld meer zelfzeker autorijden of geen hoofdpijn meer op het werk. Daarom raden we aan om regelmatig je gezichtsvermogen te laten nakijken, ook al heb je niet meteen oogproblemen. Wie ouder is dan 40 jaar, laat best ook even de oogdruk controleren.” – Serge Bruninx Vlaams-voorzitter van APOOB

Lees meer Marie Claire op: Bekijk Gent eens door de ogen van bekende locals, Solliciteren in tijden van corona: tips van een expert en Hoe jouw geboortelijst mama’s in Afrika kan helpen.

Tags: Ogen, Week van het zien.