Solliciteren in tijden van corona: tips van een expert
© Shutterstock

Solliciteren in tijden van corona: tips van een expert

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Het aantal werklozen in België stijgt sterk sinds de coronacrisis. In april telde Vlaanderen al 21.000 meer mensen zonder baan dan vorig jaar. Dat is nog zonder de tijdelijke werklozen erbij gerekend. De Nationale Bank schat dat er in ons land zeker nog 186.000 mensen hun job verliezen dit jaar. Nina Van den Driessche van VDAB legt uit hoe je in coronatijden toch succesvol kunt solliciteren.

/

Tip 1. Niet opgeven, blijf solliciteren

Heel wat mensen geloven dat nu solliciteren niets uitmaakt. Dit betekent minder concurrentie op de arbeidsmarkt voor jou. Blijf solliciteren en geef de moed niet op. Door nu te solliciteren, onderstreep je je motivatie, doorzettingsvermogen, wendbaarheid en positiviteit. Zet je een halt op je sollicitaties, dan wordt het weer een pak lastiger om achteraf de draad op te pikken.

Tip 2. Solliciteer voor #COVID19-vacatures

Geloof het of niet, maar ook door de coronacrisis krijgen heel wat bedrijven te maken met plotse vacatures. Spring tijdelijk in en help een werkgever uit de nood. Zo bouw je ervaring op, toon je dat je flexibel bent en vergroot je je kansen op vast werk.

Tip 3. Zet de puntjes op de i

Je hebt waarschijnlijk extra tijd om handen, lees je cv dus nog eens aandachtig na. Je hebt nu de gelegenheid om jouw cv tot in detail af te werken.Twijfel je of je een sterk cv hebt? Laat het eens nalezen door een online sollicitatiecoach.

“Bij VDAB leggen we sterk de nadruk op het bijschaven van de eigen competenties. Dat is eigenlijk altijd belangrijk, ook als werknemer of in een krappe arbeidsmarkt, maar zeker in een situatie waar er veel kandidaten voor een vacature zijn, kan dat het verschil maken.”

Tip 4. Maak eens een video-cv

Kan je het goed uitleggen? Probeer eens een video-cv te maken. Hierin leg je heel kort en op een persoonlijke manier uit wie je bent en waarom je bij de job en het bedrijf past. Aangezien vele bedrijven hun sollicitanten niet persoonlijk kunnen ontmoeten, heb je zo onmiddellijk een streepje voor. De werkgever weet wie je bent en je kan ze direct overtuigen van je enthousiast karakter.

Tip 5. Solliciteer spontaan

RV

Door de vele maatregelen kunnen we nog maar weinig spontaan zijn. Toch is er een activiteit waarin je maar al te best wat spontaan mag zijn, dat is solliciteren. Zijn er bedrijven waarbij je altijd al aan de slag wou, maar die momenteel geen gepaste vacatures hebben? Wacht niet tot er een job vrijkomt en ga voor een spontane sollicitatie.

Tip 6. Een goede voorbereiding is veel waard

Heb je het moeilijk om jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek? Of weet je niet wat je moet antwoorden op lastige sollicitatievragen? Oefen je gesprek in met een online sollicitatiecoach van de VDAB. Je ontdekt of je voldoende voorbereid bent, leert hoe je overkomt in een stressvolle situatie en krijgt tips om het beter te doen. Practice makes perfect, nietwaar?

Tip 7. Netwerk via LinkedIn

LinkedIn is de ideale manier om te netwerken. Heb je nog geen profiel? Maak er dan een aan. Als je LinkedIn juist inzet, vergroot je je kansen op een job aanzienlijk. Post regelmatig over interessante mijlpalen, deel je expertise met je volgers en houd iedereen up to date over je prestaties. Wie weet vindt een recruiter of bedrijf je wel en heb je weer een job in no time.

Tip 8. Nooit te oud om bij te leren

Volg een gratis online cursus. Zo leer je bij en zorg je voor een extra troef op je cv. Je kan kiezen uit een ruim aanbod (online) opleidingen, zowel bij de VDAB als online academies zoals HubSpot en Google. Wil je op een snelle manier meer te weten komen over een topic rond solliciteren of werk? Volg dan een online workshop of webinar.

Veel succes!

Lees meer Marie Claire op: Velen zijn van mening dat je dit zinnetje niet meer mag typen in je professionele e-mails, S.O.S outfit inspo: 5 outfits om stijlvol thuis te werken en Het grootste Belgische onderzoek ooit naar stress op het werk: 1 op de 4 kan moeilijk omgaan met stress.

Tags: Solliciteren, Tips, VDAB.