Dries Van Noten overtuigt ook zonder modeshow
© Dries Van Noten

Dries Van Noten overtuigt ook zonder modeshow

Leestijd: 1 min

De Belgische modeontwerper Dries Van Noten organiseerde zoals verwacht geen modeshow om zijn lente- en zomercollectie voor 2021 voor te stellen. Hij creëerde in samenwerking met de Nederlandse fotograaf Viviane Sassen een video en fotoreeks waarin hij zowel de mannen- als vrouwencollectie toont. 

/

Eerder dit jaar stelde Dries Van Noten een open brief op, die mee werd ondertekend door enkele grote namen zoals Acne Studios, Burberry en Jil Sander. Samen pleitten ze daarin voor een meer realistische modekalender en tegen te vroege afprijzingen.

“We waren het erover eens dat de huidige tijd een kans biedt voor een fundamentele en welgekomen verandering die onze bedrijven zal vereenvoudigen, waardoor ze milieuvriendelijker en duurzamer worden en uiteindelijk beter worden afgestemd op de behoeften van klanten”, aldus de ontwerpers en merken. “Door samen te werken, hopen we de magie en creativiteit terug te brengen die van mode zo’n belangrijk onderdeel van onze wereld hebben gemaakt.”

Geen modeshow, al overtuigt Dries Van Noten desondanks

De nieuwe lente- en zomercollectie werd dan ook niet voorgesteld met een defilé, maar met een korte video en fotoreeks. Hij trok daarvoor samen met een klein team en de Nederlandse fotograaf Viviane Sassen naar een strand nabij Rotterdam. De film werd opgenomen in een studio in Amsterdam. In de ietwat abstracte video lag de focus vooral op de projecties van de Nieuw-Zeelandse kunstenaar Len Lye, waardoor de collectie zelf wat op de achtergrond verdween. Wel leuk detail: de soundtrack is van de Belgische groep Hihats In Trees.

/

Gelukkig konden we de collectie in verve bewonden in de bijhorende fotoreeks. We zagen bermudashorts, oversized parkajassen, soepel vallende witte hemden en verschillende items in luchtig katoen of organza, al dat niet met prints op geïnspireerd door de eerder genoemde Lye. Een gouden en zilveren jasje vielen op, net als het gebruik van visnet dat vorige week ook al te zien was op de catwalk bij Versace.

Echt ingetogen zal een collectie van Dries nooit zijn, al komen deze stuks daar nog het meest bij in de buurt. De ontwerper stelde heel wat minder silhouetten voor dan anders en beseft goed dat niemand nu zit te wachten op zijn kenmerkende torenhoge platformschoenen, maatpakken en waanzinnige jurken met motief. Niet dat deze items minder waanzinnig zijn, al voelen ze relaxter en dus – helaas – ook hedendaagser aan. “Ik wil mensen energie geven om weer naar buiten te gaan met deze collectie, hen niet doen mijmeren over hoe het vroeger was”, zei hij zelf.

Fris, kleurrijk, puur, maar vooral ook optimistisch is wat de collectie uitstraalt. Fijne kledingstukken die wij – en jij vast ook – nu écht willen dragen. Corona of niet.

Lees meer Marie Claire op: Versace stuurt voor het eerst plussize modellen de catwalk op. Dior brengt eerbetoon aan creatieve vrouwen op de catwalk. Ook JW Anderson kiest voor modeshow in miniatuurformaat. 

 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dries Van Noten, Paris fashion week.