Wedstrijd: het Mode & Kant Museum zet een vergeten modegenie in de kijker
© © Getty Images

Wedstrijd: het Mode & Kant Museum zet een vergeten modegenie in de kijker

Leestijd: 2 min

De naam Jules François Crahay doet misschien geen belletje rinkelen? Deze Belgische modeontwerper is één van de laatste genieën van de haute couture. Voor het eerst wijdt een museum nu een tentoonstelling aan hem. Een unieke kans om deze - ten onrechte vergeten - Belgische ontwerper te leren kennen.

/

“Er fonkelt een nieuwe ster aan het Parijse modefirmament.” Dit schreef journalist John Fairchild in 1959 in het magazine Women’s Wear Daily over Jules François Crahays eerste collectie voor het huis Nina Ricci. De collectie werd een overweldigend succes en leverde Crahay veel lof en bestellingen op. De pers vergeleek hem zelfs met Christian Dior en de daaropvolgende collecties bevestigden zijn reputatie van modemaestro.

Belgische invloed op de Franse mode

In 1964 stapte Crahay over naar het Maison Lanvin, waar hij bijna veertig haute-couturecollecties en tal van prêt-à-porterlijnen ontwierp. De Belg ontwikkelde een lichte, speelse, romantische en licht theatrale modestijl die steeds tot in de details verzorgd was. Hij mocht zelfs Claudia Cardinale, prinses Paola en Jackie Kennedy bij zijn klanten rekenen. Met zijn unieke creativiteit en onafhankelijke geest heeft hij de weg vrijgemaakt voor bekende Belgische designers als Martin Margiela, Olivier Theyskens en Nicolas di Felice, die tegenwoordig aan het hoofd staan van beroemde Parijse modehuizen. De nalatenschap van Jules François Crahay is dus nog steeds actueel en heeft een onuitwisbare stempel op de modewereld gedrukt.

Jurk tentoongesteld in het Mode & Kant Museum

© Mode & Kant Museum – Jules François Crahay. Back in the spotlight

Een unieke tentoonstelling in het Brusselse Museum

De tentoonstelling belicht de bijzondere verzameling die het Mode & Kant Museum door de jaren heen heeft aangelegd. Die is aangevuld met uitzonderlijke items die zijn uitgeleend door het Palais Galliera, het Musée de la Mode de Paris, het Musée des Arts Décoratifs, het Patrimoine Lanvin en andere openbare en privécollecties. Vijfenzestig ontwerpen, vergezeld van schetsen, foto’s, films en archiefdocumenten, brengen de figuur en het werk van deze beroemde maar vergeten ontwerper weer tot leven. Liefhebbers van mode en geschiedenis kunnen hier hun hart ophalen.

Een bijzondere wedstrijd !

Doe mee en (her)ontdek de uitzonderlijke nalatenschap van Jules François Crahay. Waag je kans en misschien win je wel een duoticket voor de tentoonstelling of een boek van uitgeverij Lannoo over deze grootmeester van de Belgische couture.

Het Mode & Kant Museum bevindt zich in hartje Brussel. Het museum herbergt een collectie van ruim 20 000 pareltjes van kantwerk, kledingstukken en accessoires uit de periode van de zestiende eeuw tot vandaag. Het museum biedt onderdak aan de belangrijkste collecties ter wereld op het gebied van Brussels design en confectie. Met de tentoonstelling wil het museum de dialoog tussen het verleden en de hedendaagse mode stimuleren.

Jules François Crahay. Back in the spotlight. Van 23 februari tot 10 november in het Mode & Kant Museum.

 

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Mode & Kant Museum.

LEES OOK :

‘The Solution’: de collageenoplossing voor een stralende huid

Dit is jouw teken om nù je droomvakantie naar Kroatië te plannen

De comeback van de Knokke-look als modestatement voor lente-zomer 2024

 

Commercieel team De artikels van >